ضابطه جدید برچسبگذاری فرآوردههای غذائی با عنوان نشانگرهای تغذیه ای بیش از یك سال است كه در سازمان غذا و دارو، مطرح است و در زمان حاضر این برچسب روی برخی محصولات غذائی قابل مشاهده است.
مردم بر اساس رنگ های قرمز، زرد یا نارنجی و سبز كه روی برچسب های انواع محصولات غذائی نصب شده است، می توانند برای سلامت خود تصمیم گیری كنند.رنگ های مشخص شده روی برچسب های محصولات غذائی، میزان شكر، نمك، چربی و اسید چرب ترانس خوراكی را برای مردم مشخص می كند.
رنگ قرمز نشاندهنده آن است كه فرد باید در مصرف آن فرآورده یا خوراكی مراقبت كند. رنگ زرد یا نارنجی نشانه هشدار است و رنگ سبز هم یعنی اینكه این خوراكی مطلوب است و نگرانی از بابت مصرف آن وجود ندارد.
این برچسب ها خیلی راحت و در نگاه اول به مصرف كننده ، نشان می دهد كه مقدار هریك از موارد یاد شده در چه اندازه و محدوده ای قرار گرفته است و این امكان را به مصرف كننده می دهد كه از بین دو محصول مشابه، آن محصولی را كه از نظر ویژگی های تغذیه ای برتر است، انتخاب كند؛ ضمن اینكه برچسب های رنگی علاوه بر داشتن اطلاعات یاد شده، تاریخ تولید، انقضا و سری ساخت محصول را نیز نشان می دهد كه در صورت عدم صحت یا نبود برچسب اصالت و كد 16 رقمی، محصول مورد تائید وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو نیست و و قاچاق یا غیر مجاز به شمار می آید.
یكی از دلایلی كه مسئولان نظام سلامت را به فكر نصب نشانگرهای تغذیه ای رنگی روی محصولات تغذیه ای انداخته است، مصرف بیش از اندازه برخی مواد غذائی و افزودنی ها در محصولات غذائی است؛ به طور مثال متاسفانه در ایران برخی مواد به كار رفته در خوراكی ها، بیشتر استفاده می شود؛ به عنوان مثال، حد مطلوب مصرف نمك كه در دنیا پنج گرم در روز است؛ در ایران، 2 برابر این میزان استفاده می شود.
برچسب نشانگر تغذیه از سه رنگ قرمز (زیاد)، نارنجی (متوسط) و سبز (اندك) استفاده شده است كه هر كدام از رنگ ها تعریف خود را دارد؛ به این ترتیب كه رنگ قرمز، نشان دهنده بالا بودن ماده مورد نظر در محصول غذائی است كه احتیاط در مصرف آن برای افراد با چربی و قند خون بالا لازم است.
رنگ نارنجی،نشان دهنده میزان متوسطی از ماده مورد نظر در خوراكی است و مشكلات تغذیه ای خاصی را ایجاد نمی كند ولی به مصرف كننده هشدار می دهد از مصرف مكرر خوراكی مورد نظر پرهیز كند.
و اما رنگ سبز كه نشان دهنده بهترین محدوده تغذیه ای برای تمام مصارف است و از نظر تغذیه ای برای كسی مشكل ساز نیست؛ همچنین محصول دارای نشانگر رنگ سبز به عنوان محصول سالم به شمار می آید.
حسین رستگار، مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو است وی درباره این برچسب های رنگی می گوید: برچسب های راهنمای تغذیه ، میزان نمك ، شكر، روغن و كالری خوراكی را پیگیری می كنند.
رستگار می افزاید: اگر این مواد بیشتر از حد مجاز تعیین شده در محصولات غذایی به كار رفته باشند، رنگ آن قرمز خواهد بود.
وی هدف از نشانگرهای رنگی را كمك به مصرف كننده به منظور شناسائی ویژگی های تغذیه ای محصول عنوان می كند و اینكه با توجه به شرایط جسمی و نیازهای شخصی، انتخاب آگاهانه داشته باشد؛ به عنوان مثال بیمار دیابتی با توجه به قند كم محصول، آن را انتخاب كند.
وی ادامه می دهد: اكنون زدن برچسب های تغذیه ای رنگی روی محصولات غذائی ، تشویقی است اما در آینده اجباری خواهد شد.
به گفته رسول دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو ، در زمان حاضر فقط 15 درصد فرآورده های غذائی دارای نشانگرهای تغذیه ای هستند اما تا پایان سال نصب این برچسب ها، اجباری می شود.
اجتمام(5)**9185**1776
تهران - ایرنا - سال هاست كه مردم با دیدن سه رنگ چراغ راهنمائی و رانندگی نسبت به ایمنی خود در عبور از خیابان مطلع می شوند و حالا سازمان غذا و دارو از رنگ های چراغ راهنمائی روی محصولات غذایی استفاده می كند تا مردم از عوامل خطرزای موجود در این محصولات آگاه شوند.