معمولا كشورها بر اساس حسن نیت مناسبات فی مابین خود را شكل می دهند و كمتر اتفاق می افتد كه در اندك زمانی بعد از بهبود روابط، ناچار به عذرخواهی شوند، امری كه در روابط جدید میان دولت سعودی با بغداد رخ داد و احزاب و شخصیت های سیاسی و رسانه ای این كشور خواستار اخراج سفیر عربستان شدند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، سفیر تازه كار عربستان سعودی در اولین ظهور رسانه ای خود بعد از حدود 20 روز از آغاز فعالیتش در بغداد، حرف هایی زد كه به اعتقاد كارشناسان عراقی، اندرون های سیاست ریاض را نسبت به بغداد آشكار كرد و به رغم عذرخواهی، موج اعتراضات علیه این اظهارنظرهای غیر دیپلماتیك و ناپخته همچنان ادامه دارد.
شاید گویاترین توصیف برای این عذرخواهی سریع دیپلماتیك كه در عالم سیاست كمتر مشابهی دارد، سخنان 'علی لاریجانی' رییس مجلس شورای اسلامی ایران در نشست خبری روز دوشنبه در بغداد باشد، كه از عموم رفتارهای غیر دیپلماتیك عربستان سعودی در منطقه به عنوان 'خودكشی سیاسی' یاد كرد.
سفیر تازه كار عربستان كه به نظر می رسد هنوز متاثر از پیشینه نظامی اش است، دو روز قبل در گفت وگو با تلویزیون عراقی
'السومریه' در دخالتی آشكار، از تشكیلات قانونی 'داوطلب مردمی' معروف به 'الحشد الشعبی' تحت امر نخست وزیر عراق، به عنوان 'گروه شبه نظامی' یاد كرد.
'ثامر السهبان' كه در حقیقت یك افسر امنیتی سعودی است و بعید است زبان و ادبیات دیپلماسی را خوب فرا گرفته باشد، به همین هم اكتفا نكرد و مدعی شد كه مشاركت نكردن تشكیلات داوطلب مردمی در جنگ علیه داعش در 'رمادی' و 'موصل'، نشانه نداشتن مقبولیت عمومی در داخل عراق است.
السهبان یا شاید اخبار را پیگیری نمی كند و یا گزارش های اشتباه در اختیار او گذاشته می شود، زیرا مسوولان عراقی اعلام كردند كه 10 هزار نیرو از الحشد الشعبی در عملیات آزادی رمادی حضور داشتند و مهمتر از آن، حلقه محاصره در فلوجه و اطراف رمادی، انحصارا در اختیار الحشد الشعبی است.
و این درحالی است كه پیش از شروع عملیات آزادی سازی موصل ، فرماندهان الحشد الشعبی و دولتمردان و حتی رهبران سیاسی عرب سنی اعلام كرده بودند كه آزاد سازی موصل بدون مشاركت الحشد الشعبی ، محكوم به شكست است.
یك فعال رسانه ای در عراق در این باره گفت: او حتی اگر كمی هم قواعد دیپلماسی را می فهیمد ، باید می دانست كه الحشد الشعبی با فتوای مرجعیت شكل گرفته و زیر نظر فرمانده كل نیروهای مسلح عراق حیدرالعبادی و بصورت كاملا رسمی به ماموریت های محوله اقدام می كند.
اكنون الحشد الشعبی در بلندی های مكحول در جوار شهر موصل در انتظار ساعت صفر است تا با همكاری ارتش ، یگان مبارزه با تروریسم، نیروهای پیشمرگ و جنگنده های عراقی موصل را نیز آزاد كنند.
اگر خط خبری واكنش های رسانه ها، شخصیت ها، نمایندگان پارلمان و كارشناسان مسائل عراق در روزهای گذشته دنبال شود، همه آنها این سخنان السهبان را دخالت غیرموجه در امور داخلی عراق دانستند.
بسیاری از آنها، این اظهار نظر ناپخته نماینده سیاسی عربستان سعودی در بغداد را منویات درونی و خط مشی واقعی سعودی ها در قبال عراق دانسته و معتقدند كه ریاض هرگز نمی تواند با این نگرش و خط مشی ، نسبت به بغداد حسن نیت داشته باشد.
السهبان در حالی ادعای عدم مقبولیت الحشد الشعبی را مطرح كرده و به آن برچسب فرقه ای زده است كه به اعتقاد تحلیلگران عراقی، خود الان منفورترین شخصیت دیپلماتیك در عراق به شمار می رود و متهم است كه برای ایجاد فتنه مذهبی ماموریت دارد.
او به غیر از حمله به الحشد الشعبی، اظهارات دیگری هم در خصوص مسائل قومی و مذهبی در عراق داشته كه از سوی كارشناسان و تحلیلگران و همچنین شخصیت های سیاسی عراق به نوعی دامن زدن به اختلافات فرقه ای تلقی شده است.
البته دراین میان برخی چهره های سیاسی عراقی مرتبط با عربستان، از این قاعده مستثنی هستند، زیرا به واسطه روابطشان با ریاض و تنگ نظری های سیاسی حاضر شدند، به توجیه ناموجه رفتار السهبان بپردازند.
به نظر می رسد بعد از 25 سال قطع مناسبات با عراق، عربستان نتوانست بیش از 20 روز برای بیان خط مشی سابق خود در برابر بغداد دوام بیاورد، اما سوال این است كه این اظهار نظر السهبان را باید به پای رفتارهای كودكانه شاهزادگان كاخ های سلطنتی ریاض گذاشت یا اینكه عربستان غیر از این نیست؟
دولت عراق برای پایان دادن به قطع روابط 25 ساله دیپلماتیك و تعطیلی سفارت سعودی در بغداد، تلاش ویژه ای انجام داد و این درحالی بود كه با مخالفت های شدیدی هم روبه رو بود.
بسیاری از شخصیت ها و احزاب عراقی زمان برای شروع روابط دیپلماتیك با سعودی ها را كه همچنان از گروه های تروریستی حمایت می كنند، زود می دانستند، چرا كه به اعتقاد آنان نگاه سلبی سعودی ها نسبت به نظام سیاسی جدید عراق، بعد از سقوط صدام، تغییر نكرده است.
با این همه دولت عراق با آماده كردن مقدمات بازگشایی سفارت سعودی حسن نظر خود را به جهان نشان داد تا ثامر السهبان كار خود را در بغداد شروع كند و او نیز با رفتارغیر دیپلماتیك خود بر تحلیل كارشناسان عراقی مبنی بر استمرار اهداف و نیات دولت سعودی نسبت به بغداد یك مهر تایید زد.
خاورم *1*353*1770**1010
بغداد-ایرنا-دولت عربستان سعودی كه بعد از 25 سال سفارتخانه خود را در عراق افتتاح كرد، بعد از گذشت تنها 25 روز از آغاز بكار نخستین سفیرش در بغداد مجبور شد رسما به دلیل اظهارات غیر دیپلماتیك سفیر، از عراقی ها عذر خواهی كند؛ امری كه از سوی برخی كارشناسان عراقی یك ركورد در حوزه دیپلماسی جهان تلقی می شود.