۷ بهمن ۱۳۹۴، ۱۳:۴۷
کد خبر: 81937952
T T
۰ نفر
سفر روحانی به رم؛ پایان ركود روابط ایران و اروپا

تهران- ایرنا- سفر سه روزه حسن روحانی به ایتالیا و مذاكره با رییس جمهوری و نخست وزیر این كشور و پاپ فرانسیس رهبر كاتولیك ها به عنوان نخستین سفر رییس جمهوری ایران به یك كشور اروپایی پس از 11 سال، پایان ركورد در روابط تهران با كشورهای قاره سبز به ویژه اعضای اتحادیه اروپا به شمار می رود.

به گزارش ایرنا، رییس جمهوری ایران نخستین سفر اروپایی خود را روز دوشنبه همراه یك هیات بلندپایه با ورود به رم پایتخت ایتالیا آغاز كرد و از امروز (چهارشنبه) نیز قرار است پاریس میزبان رییس جمهوری ایران شود.
دستاوردهای این سفر در فضای پسا برجام، فصل تازه ای را در روابط تهران - رم و گسترده تر از آن ایران و اروپا گشود كه بازتاب های گسترده رسانه ای در جهان یافت و برنامه های مختلفی از دیدارهای روحانی و نشست های خبری رییس جمهوری ایران به صورت مستقیم از شبكه های خبری بین المللی پخش شد و مورد توجه دیگر رسانه ها قرار گرفت.
اكنون با قرار گرفتن ایران در فضای پسابرجام، ایتالیا به عنوان نخستین شریك تجاری ایران بین اعضای اتحادیه اروپا با ارزش سالانه هفت میلیارد دلار پیش از وضع تحریم های یكجانیه و غیرقانونی و فرانسه اصلی ترین شریك خودروسازی ایران، زودتر از دیگر كشورهای اروپا برای احیای روابط پیشگام شدند.
«سرجو ماتارلا» رئیس جمهوری ایتالیا پیش از آغاز این سفر در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا در رم، گفت: نقش تهران نه تنها در تعادل منطقه بلكه در تعامل های بین المللی «بسیار مهم» است.
وی تصریح كرد: نیاز به همكاری همه است. طبیعتا ما روی اینكه ایران بتواند تعاملی سازنده و مثبت در سطح بین المللی داشته باشد، حساب می كنیم.
رئیس جمهوری ایتالیا همچنین با ابراز خرسندی از توافق هسته ای و لغو تحریم های اروپا و آمریكا علیه جمهوری اسلامی ایران، گفت: این توافق یك موفقیت بزرگ برای صلح و ثبات منطقه و جهان است.
ماتارلا با یادآوری زمینه های مختلف همكاری در دوران پسا تحریم، افزود: شركت های ایتالیایی در انتظار این لحظه بودند و اكنون آماده همكاری و از سرگیری فعالیت در زمینه های مختلف در ایران هستند و دولت نیز آن را تشویق می كند. روابط اقتصادی میان ایران و ایتالیا با توجه به شرایط بوجود آمده كنونی، می تواند توسعه یابد.
رئیس جمهوری ایتالیا با تاكید بر محسوس بودن روابط دوستانه و سنتی میان ایران و ایتالیا گفت: روابط میان دو كشور حتی در لحظات دشوار نیز پابرجا مانده زیرا این دوستی برپایه علاقه و نزدیكی میان دو ملت ایران و ایتالیا است و من از اینكه آقای روحانی ایتالیا را به عنوان نخستین كشور اروپایی برای سفر به اروپا انتخاب كرده است، بسیار خشنودم. این نشانه یك دوستی بزرگ و نزدیكی میان دو كشور و دو ملت است.
روحانی و ماتارلا همچنین در مذاكرات خود در رم بر اهمیت گسترش روابط دوجانبه برای جبران سال های گذشته و همگرایی ایران و اروپا در امور منطقه ای و بین المللی تاكید كردند.
روحانی در این دیدار تاكید كرد: دو كشور در سال های گذشته به دلیل تحریم های ناعادلانه و نادرست نتوانستند از فرصت ها و ظرفیت های متقابل به خوبی استفاده كنند و اكنون زمان جبران است و باید همكاری های خود را با تعامل و در راستای منافع متقابل افزایش دهند.
رئیس جمهوری همچنین با تحلیل ریشه های بی ثباتی در منطقه و تاكید بر اینكه ایران كشوری باثبات و مردمسالار است، تصریح كرد: برای جمهوری اسلامی ایران ارتقای روابط با اروپا به ویژه ایتالیا از اهمیت بسزایی برخوردار است و در فضای جدید ایجاد شده باید سطح این روابط هر چه بیشتر گسترش یابد.
روحانی گفت: تهران و رم همچون گذشته می توانند در بسیاری از مسائل منطقه ای، و از جمله مبارزه با تروریسم، خشونت و افراطی گری با یكدیگر رایزنی و همكاری های مفیدی داشته باشند.
رئیس جمهوری در ادامه، تروریسم را بزرگترین معضل منطقه و تهدیدی برای اروپا و سراسر جهان دانست و اضافه كرد: بدون همكاری های جامع و جدی نمی توان تروریسم را ریشه كن كرد و بی شك اگر خاورمیانه بی ثبات شود، خسارت های آن به اروپا هم می رسد.
وی با تاكید براینكه مشكلات كنونی در برخی كشورهای منطقه راه حل سیاسی و نه راه حل نظامی دارد، افزود: ایران و ایتالیا به عنوان دو بازیگر مهم درمنطقه خاورمیانه و اتحادیه اروپا می توانند در مسیری كه منافع دو ملت، منطقه و جهان را تضمین می كند؛ همكاری های موثر و سازنده ای با یكدیگر داشته باشند.
رئیس جمهوری ایتالیا نیز انجام اولین سفر خارجی دكتر روحانی پس از آغاز اجرای برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) به ایتالیا را نشانه دیگری از دوستی و صمیمیت عمیق دو ملت و دو كشور دانست و گفت: رم مصمم است زمینه های دوستی و همكاری خود را با جمهوری اسلامی ایران مستحكم كرده و همكاری های پایداری با تهران برقرار سازد.
رئیس جمهوری ایتالیا از آغاز دور جدید همكاری های پرشتاب ایتالیا با ایران به ویژه در بخش های اقتصادی خبر داد و خاطرنشان ساخت: شركت های مختلف صنعتی و تجاری ایتالیا بسیار مشتاق حضور و همكاری با ایران هستند. ما با سرمایه گذاری و حضور فعالانه به دنبال جبران عقب ماندگی ها و فرصت هایی هستیم كه تحریم ها آنها را از ما گرفت.
ماتارلا با ابزار رضایت و خشنودی ایتالیا از توافق هسته ای و پایان تحریم های ضد ایرانی و تاكید بر اشتراك نظر با رئیس جمهوری ایران درباره مسائل مهم منطقه ای و بین المللی تصریح كرد: بی تردید شرایط جدید به تهران این امكان را می دهد كه نقش اصلی و ثبات آفرین خود را در منطقه هر چه بیشتر و بهتر ایفا كند.
رییس جمهوری ایتالیا در ادامه تروریسم را خطر واقعی و بزرگترین تهدید برای جامعه جهانی دانست و اضافه كرد: برای مقابله با تروریسم همه باید همكاری سازنده و منسجمی را شكل دهند.
ماتارلا اظهار داشت: ایتالیا از نقش سازنده ایران برای حل و فصل دیپلماتیك مسائل در كشورهای منطقه استقبال كرده و از آن حمایت می كند و معتقدیم برای رسیدن به راه حل های نتیجه بخش نیازمند نقش موثر ایران هستیم.
روحانی همچنین در رم اعلام كرد: در دوران پسا برجام و پسا تحریم به منطقه اروپا سفر كردیم زیرا اتحادیه اروپا در به ثمر رسیدن توافق هسته ای ایران و گروه 1+ 5 بسیار نقش موثری داشت و سفر را از ایتالیا شروع كردیم زیرا دوستی ما با این كشور نیز بسیار دیرینه است.
دیدار رییس جمهوری ایران و نخست وزیر ایتالیا نیز تعیین كننده نقشه راه توسعه روابط دو كشور شد كه طرفین بر لزوم گسترش فراگیر همكاری ها تاكید كردند.
نخست وزیر ایتالیا در نشست خبری با رئیس جمهوری ایران درباره اهمیت توافق هسته ای گفت: این توافق نه تنها آغاز فصل جدیدی در مناسبات و روابط ایران و جهان بود بلكه گام مهمی برای صلح و ثبات برای كل منطقه محسوب می شود.
متئو رنتزی در این نشست خبری تصریح كرد: برجام نشان داد كه اگر توانستیم در موضوع هسته ای به توافق برسیم درباره تمام مسائل منطقه ای نیز می توانیم به تفاهم و توافق دست یابیم.
وی اشتراكات فرهنگی و روابط دیرینه دو تمدن ایران و رم را پشتوانه قوی در روابط پایدار دو ملت دانست و اظهار كرد: ایتالیا در ضرورت نیازمندی جهان به صلح و دوستی، با ایران اشتراك نظر دارد.
رنتزی با تاكید بر نقش و جایگاه برجسته ایران در معادلات منطقه ای گفت: ایران می تواند در دستیابی به صلح و دمكراسی در منطقه نقش مهم و قابل توجهی داشته باشد. ضمن اینكه مبارزه با تروریسم به عنوان یك خطر فراگیر نیازمند اتحاد و هماهنگی همگانی است و ایران نقش فعال و موثری در مبارزه با تروریسم و تروریست ها دارد.
از سوی دیگر، در جریان نشست كاری هیات ایرانی و همتایان ایتالیایی با حضور رییس جمهوری ایران و نخست وزیر ایتالیا، 14 سند همكاری با ارزش حدود 17 میلیار دلار امضا شد.
این اسناد، كه توسط مقام های ارشد دو كشور امضا شد، دربرگیرنده حوزه های حمل و نقل، راه آهن و ریل، همكاری های آموزشی و پزشكی، بازرگانی، ایمنی، همكاری های بندری، كشاورزی، قرنطینه و حفظ نباتات، پزشكی و دارویی است.
دو كشور همچنین یك بیانیه سیاسی مشترك برای ترسیم نقشه راه كلی گسترش همكاری ها و تعاملات دو كشور منتشر كردند.
مذاكرات با پاپ فرانسیس در واتیكان كه به صورت كوچك ترین كشور جهان در قلب رم اداره می شود، یكی دیگر از مهمترین برنامه های سفر روحانی رییس جمهوری ایران به رم بود كه نخستین دیدار یك رییس جمهوری ایران با رهبر مذهبی كاتولیك ها پس از 16 سال به شمار می رود.
در این دیدار كه سه شنبه انجام گرفت، روحانی و پاپ با تاكید بر اینكه ادیان الهی و آسمانی، مروج صلح و پرهیز از خشونت و افراطی گری هستند، ملت ها و كشورهای جهان را به تلاشی فراگیر برای استقرار صلح در جهان فراخواندند.
روحانی و پاپ همچنین بر لزوم همراهی و همكاری بیشتر كشورها و سازمان های بین المللی را برای رفع آلام بشری و توقف هر چه سریع تر درگیری و جنگ مورد تاكید قرار دادند.
استقبال از توافق هسته ای و اهمیت تعهد طرفین بر اجرای آن، مباحث مربوط به خاورمیانه و ضرورت تلاش برای حل و فصل سیاسی مسائل این منطقه از دیگر محورهای مورد گفت وگو در نشست پاپ و روحانی بود.
رییس جمهوری همچنین با نخست وزیر واتیكان نیز دیدار و در خصوص روابط دو جانبه، مسایل منطقه ای و جهانی گفت وگو كرد.
سخنان رییس جمهوری ایران در جمع صاحبان صنایع ایتالیا با محوریت آثار زیانبار تحریم های ضد ایرانی بر اقتصاد كشورهای اروپایی، معرفی فرصت های بازار ایران برای شركت های صنعتی و سرمایه گذاری اروپایی به ویژه ایتالیا و افق جمهوری اسلامی برای توسعه صادرات و جذب همكاری اروپا برای انتقال فناوری نیز مورد توجه رسانه های ایتالیایی قرار گرفت.
همچنین مصاحبه مطبوعاتی امروز در رم پایان بخش برنامه های رسمی سفر رییس جمهوری و هیات ایران به ایتالیا با استقبال گسترده خبرنگاران این كشور، رسانه ها و شبكه های خبری بین المللی قرار گرفت.
ده ها خبرنگار، عكاس و فیلمبردار همراه كارشناسان روابط تهران و رم از ساعت ها پیش از آغاز مصاحبه مطبوعاتی رییس جمهوری در محل برگزاری این برنامه حضور یافته بودند.
روابط دوجانبه و همكاری های تهران با اروپا پس از ركود چندین ساله، آینده مناسبات تهران و واشنگتن، تنش كنونی بین ایران و عربستان و اقدامات ریاض در حمایت از تروریسم تكفیری و بمباران 10 ماهه یمن توسط ائتلاف عربی و فرصت تازه بازار ایران برای جهان از مهمترین پرسش های خبرنگاران در مصاحبه مطبوعاتی روحانی بود.
از سوی دیگر دعوت از رییس جمهوری و نخست وزیر ایتالیا و پاپ فرانسیس برای سفر به ایران توسط رییس جمهوری و ادامه مذاكرات رم در تهران، می تواند آغاز گشایش دوباره در روابط جمهوری اسلامی و اروپا را شتاب بیشتری بخشد.
اروپام1516