دراين مطلب آمده است: يكي از آثار تك فرزندي كاهش رشد جمعيت است و جامعه را در آينده با مشكل كمبود جمعيت و نيروي انساني روبه رو خواهد كرد.
به گزارش پايگاه خبري اوشيدا: تك فرزندي يكي از آسيب هاي دهه هاي اخير است كه گريبان اكثر خانواده هاي ايراني را گرفته است. بسياري از خانواده ها با ميل قلبي به استقبال اين پديده نامبارك رفته اند. تك فرزندي اما موضوعي است كه در سه سطح اثرات مهمي را از خود باقي مي گذارد. خود فرزندان، خانواده هاي تك فرزند و جامعه اي كه خانواده هاي آن تك فرزند هستند.
با افزايش سن ازدواج و با توجه به اينكه تا همين يك دهه قبل سياستهاي جمعيتي، ما را به داشتن فرزند كمتر براي زندگي بهتر بشارت ميداد، شاهد رواج خانوادههاي تك فرزند هستيم؛ خانوادههايي كه به هر دليلي تن به داشتن فرزند دوم و سوم نميدهند. طيف دلايل انتخاب تك فرزندي توسط خانوادهها متفاوت است. از مسائل و مشكلات و كمبودهاي اقتصادي گرفته تا فراهم نشدن فرصت باروري به دليل بالا رفتن سن ازدواج.
آن چه واضح است تأثيرات و پيامدهاي تك فرزندي بر روي جامعه، فرزند و خانواده ميباشد. والديني كه خودخواسته تصميم به داشتن يك فرزند ميگيرند، معتقدند كه به فرزندشان خدمت ميكنند؛ زيرا امكانات و منابعي را كه قرار است در اختيار چندين نفر قرار بگيرد در كف يك نفر قرار ميدهند و او با اين شرايط زندگي شاد و مرفهتري را تجربه ميكند. البته كه گاه والدين دلايل خودخواهانهتري براي اين كار دارند، آنها تصور ميكنند كه اداره يك خانواده سه عضوي براي آنها از نظر اقتصادي به صرفهتر است، وقت آزادتري خواهند داشت و مسؤوليت كمتري را به دوش ميكشند و همچنين مادر خانواده تصور ميكند با وجود يك فرزند ميتواند آزادانهتر به فعاليتهاي جنبي و اجتماعي خود بپردازد.
يكي از آثار تك فرزندي كاهش رشد جمعيت است و جامعه را در آينده با مشكل كمبود جمعيت و نيروي انساني روبه رو خواهد كرد،همچنين اين مسئله بر ساختار جنسيتي جامعه و بر مقوله ازدواج تأثير خواهد گذاشت و فرصت ازدواج از تعداد زيادي از افراد گرفته خواهد شد،در سالهاي اخير هر چند سيستان و بلوچستان با وجود داشتن ركورد ازدواج در كشور و جوان ترين استان كشور معرفي شده است ،اما در طي اين سالها تبعات منفي تك فرزندي گريبانگير اين استان نيز شده است و بسياري از خانوادهها را به سمت تك فرزندي كشانده است ،آنچه كه مسلم است مشكلات اقتصادي، افزايش بيكاري،پايين بودن دستمزدها ،بالا بودن هزينه هاي درمان و ... بويژه در اين استان پهناور بسياري از خانوادهها را تحت تاثير خود قرار داده است.
تك فرزندي بر سلامت رواني خانوادهها اثر مي گذارد
برات حميديان كارشناس علوم تربيتي و استاد معارف دانشگاههاي زابل در اين رابطه اظهار كرد: تك فرزندها به دليل نداشتن خواهر و برادر خيلي زود وارد دنياي بزرگسالي ميشوند، و كودكي كوتاه مدتي دارند.
حميديان با بيان اينكه تك فرزندي بر سلامت رواني خانوادهها اثر مي گذارد ، افزود: فرزندان آينده زندگي والدين خود را مي سازند.
وي با اشاره به رواج يافتن تك فرزندي در جامعه، عنوان داشت: تك فرزندي موجب بداخلاقي و تربيت نادرست فرزند مي شود.
استاد معارف دانشگاههاي زابل در ادامه به وجود آمدن مشكلات براي فرزند در مدرسه، ترس از استقلال يافتن، ايجاد وابستگي شديد به والدين، گوشه گيري در جمع و پرخاشگري را از آثار تك فرزندي دانست كه فرزند را تحت تأثير قرار مي دهد.
حميديان در ادامه با بيان اين كه تك فرزندي موجب افزايش مشكلات در عرصه هاي گوناگون در جامعه مي شود، خاطرنشان كرد: تك فرزندي با وجود اين كه موجب كاهش جمعيت مي شود، در حوزه سياسي نيز آثاري منفي را به وجود مي آورد.
اين استاد دانشگاه با بيان اين كه خانواده ها بايد از به وجود آمدن مشكلات اجتماعي و سياسي آينده كه در اثر كاهش جمعيت به وجود خواهد آمد، آگاهي پيدا كنند، بيان داشت: در اين راستا براي فرهنگ سازي نيازمند عزم عمومي است.
وي خاطرنشان كرد: تبعات تك فرزندي براي جامعه جبران ناپذير است ،بنابراين بايد راهكارهاي براي ترغيب خانوادهها به فرزند آوري انديشيده شود كه يكي از اين راهكارها،استفاده از طريق رسانه هاي جمعي از قبيل تلويزيون ،شبكه هاي رسانه اي و اجتماعي است.
8006/6081
پايگاه خبري تحليلي اوشيدا مطلبي با عنوان 'تبعات تك فرزندي براي جامعه جبران ناپذير است/ تك فرزندها قرباني انتخاب اشتباه والدين خود هستند' منتشر كرده است.