به گزارش ایرنا، رقابت در عرصه بازار انرژی با گذشت زمان، ابعاد جدیدی پیدا می كند و كشورهای تولیدكننده و صادركننده منابع هیدروكربوری تلاش می كنند با راه انداختن جنگ سهم خواهی، رقیبان را از صحنه خارج كنند.
نخست، جنگ نفتی در بازار را عربستان راه انداخت؛ ریاض در نظر داشت با كاهش شدید قیمت ها، رقیبان سیاسی و اقتصادی را به حاشیه براند و سهم خود را در بازار نفت گسترش دهد.
باوجود نتایج بسیار بد و ناخوشایند تجربه جنگ قیمت ها در بازار نفت برای عربستان و برخی از تولیدكنندگان نفت، اما چندی است قطر كه دارنده بزرگ منابع گازی به شمار رفته و بزرگترین صادركننده ال.ان.جی (گاز طبیعی مایع شده) در جهان شناخته می شود، درصدد برآمده كه در مسیر ریاض گام بردارد.
بر این اساس، قطر با هدف كسب سهم بیشتر از بازار گاز در منطقه، رقابتی جدید را در عرصه بازار این محصول به راه انداخته است.
منطقه شبه قاره هند با برخورداری از حدود یك میلیارد و نیم جمعیت به شدت از كمبود منابع پایدار انرژی رنج می برد و بنابراین كشورهای واقع در این منطقه از جمله هند و پاكستان به واردات انرژی وابسته هستند.
با توجه به قرار گرفتن كشورهای بزرگ دارنده گاز در منطقه خلیج فارس و آسیای میانه، رقابت زیادی برای تصاحب این بازار و كسب سهم بیشتر از بازار گاز این منطقه شكل گرفته است.
بر این اساس، در حالی كه ایران پس از رفع تحریم ها، خود را آماده صادرات گاز به هند و پاكستان می كند، كشور قطر با هدف كسب سهم بیشتر از بازار گاز این منطقه اقدام به ارائه تخفیف های قابل توجه به ال ان جی صادراتی به این كشورها كرده است.
هر چند نیاز هند و پاكستان به گاز به حدی است كه نمی تواند آنها را از واردات گاز از ایران بی نیاز كند، اما دامپینگ قیمتی قطر در شبه قاره هند، تاثیری منفی بر چانه زنی تهران بر سر قیمت گاز صادراتی خواهد داشت.
** دامپینگ گازی در پاكستان
پاكستان به دلیل كمبود منابع هیدروكربوری به شدت به واردات انرژی وابسته است به طوری كه كمبود منابع انرژی سبب خاموشی های گسترده در این كشور می شود.
دولت اسلام آباد برای حل این مشكل اقدام به مذاكره با كشورهای گازخیز ایران، تركمنستان و قطر برای واردات گاز كرده است و قصد دارد كه با چانه زنی، ارزان ترین گاز را برای پاكستان خریداری كند.
در این میان، كشور قطر كه به پشتوانه میدان بزرگ پارس جنوبی (در قطر به نام گنبد شمالی شناخته می شود) طرح های بزرگ ال ان جی را راه اندازی كرده و بازارهای جدیدی را جست وجو می كند.
بر این اساس، دوحه با وارد شدن به جنگ قیمتی با ایران و سایر صادركنندگان گاز در پی كسب سهم بیشتر از بازار گاز پاكستان است به گونه ای كه شنیده شده است قطر در نظر دارد كه حجم قابل توجهی از گاز را با تخفیف های سنگین به صورت ال.ان.جی به پاكستان صادر كند.
برخی منابع آگاه از دامپینگ گازی قطر در پاكستان خبر داده و اعلام كرده اند كه هدف این كشور جلوگیری از صادرات گاز ایران و تركمنستان به پاكستان است.
پاكستان در اواخر سال 1393 قرارداد واردات ال ان جی را از قطر امضا كرد؛ دولت پاكستان به دنبال واردات روزانه ٢٠٠ میلیون فوت مكعب گاز به صورت ال ان جی از قطر است و در نظر دارد حجم واردات خود را به ٤٠٠ میلیون فوت مكعب در روزافزایش دهد.
امضای قرارداد با پاكستانی ها در حالی است كه اسلام آباد دو پروژه واردات گاز از طریق خط لوله از كشورهای ایران و تركمنستان را در دستور كار دارد.
براساس قراردادی كه در سال 1387 میان ایران و پاكستان به امضا رسید باید تا دسامبر سال 2014 میلادی (دی ماه 1393) گاز ایران به پاكستان ارسال می شد.
كار ساخت بخشی از خط لوله كه در خاك ایران قرار دارد تقریبا به پایان رسیده، اما اسلام آباد تاكنون از ساخت این خط لوله خودداری كرده و صرفا در 21 اسفندماه سال 1391 ساخت نمادین این خط لوله را كلنگ زنی كرد.
هر چند اسلام آباد تاكنون با ادعای تحریم از تكمیل این خط لوله خودداری كرده، اما مقام های این كشور خبر داده اند كه در ماه های آینده با یافتن سرمایه گذاران، عملیات ساخت این خط لوله را آغاز خواهند كرد.
** تخفیف 50 درصدی ال ان جی قطر به هندی ها
تخفیف گاز صادراتی قطر تنها به پاكستان اختصاص ندارد و این كشور برای شركت های هندی نیز تخفیفی قابل توجه در نظر گرفته، به گونه ای كه هند می تواند ال ان جی را 50 درصد ارزان تر از قبل تحویل بگیرد.
بر این اساس، خبرگزاری رویترز چندی پیش گزارش داد شركت «پترونت ال ان جی»، بزرگترین واردكننده گاز در هند از شركت «راسگاز» قطر به نصف قیمت قبلی، ال ان جی خریداری خواهد كرد.
شركت پترونت هند در یك قرارداد اصلاح شده كه تقریبا سالانه حدود 605 میلیون دلار صرفهجویی برای شركت هندی به همراه خواهد داشت، به نصف قیمت، از قطر ال ان جی خریداری می كند.
یك مقام وزارت نفت هند در این قرارداد گفته است: هزینه خرید آنها در این قرارداد تقریبا 50 درصد كاهش خواهد یافت.
«دارمندرا پرادهان» وزیر نفت هند افزوده است: براساس این قرارداد جدید شركت راس گاز هر میلیون BTU (یك میلیون فوت مكعب) ال ان جی را به قیمت 6 تا هفت دلار به پترونت خواهد فروخت كه بسیار پایینتر از قیمت توافقی قبلی (12 تا 13 دلاری در ازای هر میلیون BTU ) است.
از: میثم طاهری
اقتصام(5)**2022** 2023
تهران- ایرنا- جنگ قیمت ها و سهم خواهی در بازار نفت كه سبب سقوط قیمت نفت شده، این بار به بازار گاز كشیده شده است به گونه ای كه قطر با در پیش گرفتن دامپینگ قیمتی و ارائه تخفیف های سنگین در نظر دارد طرح های صادارت گاز ایران به شبه قاره هند را تحت تاثیر قرار دهد.