به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، محمد میرزابیگی روز دوشنبه در نشست خبری در وزارت بهداشت افزود: پرستار بیكار جویای كار نداریم و اگر سازمان نظام پرستاری معتقد است كه 14 هزار پرستار بیكار در كشور داریم لیست آنها را ارائه كنند تا به سرعت بكارگیری شوند.
میرزابیگی افزود: بر اساس نسبت استاندارد پرستار به پزشك باید 240 هزار پرستار شاغل در كشور داشته باشیم. همچنین بر اساس نسبت پرستار به جمعیت نیز به 250 هزار پرستار نیاز داریم و بر اساس نسبت پرستار به تخت بیمارستانی نیز حداقل باید 220 هزار پرستار شاغل داشته باشیم و باتوجه به این كه هم اكنون حدود 140 هزار پرستار شاغل در كشور داریم، حداقل صد هزار پرستار كم داریم.
معاون پرستاری وزیر بهداشت اضافه كرد: تا دو سال قبل، سالانه بین سه تا چهار هزار فارغالتحصیل پرستاری داشتیم كه این میزان در دولت یازدهم با افزایش ظرفیت 181 دانشكده پرستاری كشور به سالانه هفت هزار و 500 نفر افزایش یافت كه باز هم باتوجه به كمبود صد هزار پرستار در كشور با كمبود جدی پرستار مواجه هستیم.
وی اضافه كرد: در طول برنامه چهارم توسعه، الحاقیهای به این برنامه اضافه شد كه بر اساس آن سالانه 6 هزار پرستار به علاوه سالانه 9 هزار پرستار برای جبران پرستاران بازنشسته در بیمارستانهای دولتی بهكارگیری شوند و در طول این برنامه 45 هزار پرستار در بخش دولتی به كارگیری شدند.
میرزابیگی گفت: در سال 83 ، 40 هزار پرستار بیكار داشتیم اما امروز دیگر پرستار بیكار جویای كار نداریم، ضمن این كه در برنامه توسعه پنجم مجوز استخدام 23 هزار پرستار اخذ شد و علاوه بر آن در طرح تحول سلامت هفت هزار پرستار برای بیمارستانهای تازه ساز و مجوز به كار گیری 9 هزار پرستار برای اجرای طرح تحول سلامت اخذ شد كه در فراخوانهای مختلف این تعداد متقاضی در شهرهای مختلف وجود نداشت.
میرزابیگی تاكید كرد: اگر پرستاری به معنای واقعی بیكار و یا جویای كار باشد، همین امروز درخواست خود را به وزارت بهداشت ارائه كند تا به كارگیری شود. پرستار بیكار جویای كار نداریم ولی افرادی هستند كه با وجود معرفی چند بیمارستان برای اشتغال، وارد عرصه اشتغال نمیشوند و شرایط بهتری را طلب میكنند كه از نظر وزارت بهداشت این افراد پرستار بیكار نیستند.
میرزابیگی از فعالیت موسسه كارآفرینان آواسلامت برای اشتغال پرستاران در بیمارستانهای دولتی خبر داد و گفت: این موسسه زیر نظر هیات امنای وزارت بهداشت عمل میكند و تاكنون با 15 دانشگاه علوم پزشكی برای به كارگیری پرستاران قرارداد بسته است و سه هزار پرستار نیز از طریق این شركت در بیمارستانهای دولتی به كارگیری شدهاند و به زودی این آمار به بالای هفت هزار نفر میرسد.
معاون پرستاری وزیر بهداشت اضافه كرد: در گذشته شركتهایی بودند كه با جذب پرستاران در بیمارستانها حقوق آنها را به طور كامل پرداخت نمیكردند، به همین علت یك نوع نارضایتی بین پرستاران برای استخدام شركتی وجود دارد كه به حق است اما این مشكلات در موسسه وابسته به وزارت بهداشت برطرف شده و پرستاران با حقوق و مزایای مشابه پرستاران رسمی و با امنیت شغلی بالا به صورت متمركز و یكسان در سراسر كشور به كارگیری میشوند.
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به پرسشی درباره تعرفههای خدمات پرستاری نیز گفت: این تعرفهها به شورای عالی بیمه رفته است و اگر كارشناسان و اعضای این شورا به جمعبندی برسند، تصویب میشود البته اكنون تعرفههای خدمات پرستاری جامعه محور مانند پرستاری در منزل در شورای عالی بیمه مراحل نهایی تصویب را میگذرانند و بهزودی اعلام میشود.
وی همچنین درباره كارانه پرستاران نیز گفت: كارانه پرستاران بعد از اجرای طرح تحول سلامت به طور میانگین بین دو تا دو و نیم برابر افزایش پیدا كرده است البته به خاطر عقبماندگی بیمهها در پرداخت مطالبات بیمارستانها در برخی از بیمارستانها پرداخت كارانه پرستاران بین سه تا 6 ماه به تاخیر افتاده است كه این مساله مربوط به همه كادر بیمارستان است و بین پزشكان و پرستاران از این نظر تفاوت وجود ندارد، ضمن این كه تا قبل از اجرای طرح تحول سلامت كارانه پرستاران و پرسنل بیمارستان گاهی بین 18 تا 22 ماه تاخیر داشت كه اكنون این تاخیر كمتر شده است.
میرزابیگی در پاسخ به پرسشی كه آیا سازمان نظام پرستاری نماینده واقعی پرستاران است، گفت: طبیعی است كه سازمان نظام پرستاری نماینده پرستاران است و این جایگاه قانونی مورد قبول وزارت بهداشت نیز هست.
معاون پرستاری وزارت بهداشت اضافه كرد: بنده خودم از پایه گذاران سازمان نظام پرستاری هستم و تا چند ماه پیش نیز رئیس این سازمان بودم و اكنون نیز كه در وزارت بهداشت مسئول حوزه پرستاری وزارت بهداشت هستم، عضو سازمان نظام پرستاری هستم و این سازمان نماینده قانونی صنف پرستاران می دانم.
**ساماندهی پرستاری در منزل در سال 95
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به پرسش ایرنا درباره برنامه جدید وزارت بهداشت در حوزه پرستاری كه در سال 95 اجرایی می شود نیز توضیح داد: تدوین سند عرضه و تقاضای پرستاری، تدوین شاخص های سنجش وضعیت پرستاری كشور، اجرا كردن طرح تایید صلاحیت حرفه ای پرستاران، وارد كردن پرستاران به خدمات جامعه محور از جمله ساماندهی خدمات پرستاری در منزل از جمله مهمترین برنامه های وزارت بهداشت برای سال آینده است كه اجرای آنها از روز پرستار امسال در 24 بهمن كلید می خورد.
وی از تعیین تعرفه های خدمات پرستاری در منزل در شورای عالی بیمه خبر داد و گفت: به زودی تعرفه خدمات پرستاری در منزل اعلام می شود.
میرزابیگی در پاسخ به پرسشی درباره استخدام دولتی پرستاران گفت: استخدام دولتی محدودیتهای زیادی دارد اما از گذشته این نوع استخدام جذابتهای خاص خود را دارد، اما همه می دانیم كه نمی توانیم با اتكا به استخدامهای دولتی نیاز كشور به پرستار را جبران كنیم، نبود مجوز استخدام دولتی به معنای نبود امكان بكارگیری پرستاران نیست و از روشهای مختلف دیگر مانند خرید خدمات پرستاری با اعطای تمام حق و حقوق مشابه پرستاران رسمی دولتی در دستور كار وزارت بهداشت است.
معاون وزیر بهداشت گفت: وزارت بهداشت بنگاه كاریابی نیست اما اگر افرادی كه از وجود پرستار مازاد در كشور سخن می گویند فهرست كلی اسامی این پرستاران را اعلام كند، یك برنامه كلی برای بكارگیری همه آنها اجرا می شود. به شرطی كه پرستاران معرفی شده واقعا بیكار و جویای كار باشند و خواهان انتقال از بخش خصوصی به بخش دولتی به صورت استخدام دولتی نباشند.
وی افزود: همین هفته گذشته یك پرستار بیكار به معاونت پرستاری معرفی شد و سه بیمارستان به عنوان محل كار به وی معرفی شد اما هیچكدام را قبول نكرد و گفت، بیمارستان و شرایط بهتری می خواهد در حالی كه شرایط عمومی حقوق و مزایا برای پرستاران به صورت عمومی یكسان است.
** بیكاری 14 هزار پرستار صحت ندارد
میرزابیگی گفت: آمار 14 هزار پرستار بیكار را در كشور به هیچ عنوان قبول ندارم و هر كس چنین آماری را اعلام می كند باید مستندات آن را به وزارت بهداشت ارائه كند.
وی افزود: هم امروز اگر تا هزار نفر پرستار بیكار در شهر تهران معرفی شوند در یكی از بیمارستانهای سه دانشگاه علوم پزشكی پایتخت بكارگیری می شود.
وی افزود: مستندات وزارت بهداشت نشان می دهد با وجود مشكلات و سختی های حرفه پرستاری و افزایش ظرفیت دانشكده های پرستاری، رتبه های بالای كنكور پرستاری را به عنوان انتخاب اول خود در كنكور انتخاب می كنند و انگیزه ها برای ورود به این رشته بیشتر شده است.
معاون وزیر بهداشت درباره خدمات پرستاری سالمندی نیز گفت: با تغییر سیمای بیماریها به سمت افزایش بیماریهای مزمن و مسن شدن جمعیت كشور نیازمند تعریف خدمات جدید هستیم و حتما این حوزه ای است كه جزو اولویتهای وزارت بهداشت است.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره كارانه پرستاران افزود: كارانه پرستاران از 76 تا 93 به میزان 20 تا 22.5 در درآمد بیمارستانها را شامل می شد اما از سال گذشته سهم كارانه گروه پرستاری از درآمد بیمارستانها به 27.5 درصد افزایش یافته و این یك حركت مهم رو به جلو برای احقاق حقوق پرستاران است كه برای اولین در این دولت انجام شده است و البته برای پرسنل اورژانس این میزان به 29 درصد هم می رسد در حالی كه در گذشته نتوانستند حتی نیم درصد به سهم كارانه پرستاران اضافه كنند.
وی گفت: با بخشنامه جدید وزارت بهداشت همه پرستاران شركتی نیز برای اولین با مشمول دریافت كارانه شده اند و مزایای قانون ارتقای بهره وری برای این پرستاران نیز اعمال می شود.
میرزابیگی در پاسخ به پرسشی درباره مهاجرت پرستاران نیز گفت: سالانه كمتر از هزار پرستار از كشور برای كار به كشورهای دیگر مهاجرت می كنند، اوج این مهاجرت ها در یكسال گذشته بوده كه حدود 700 نفر بودند و در سالهاای قبل از آن حدود 500 پرستار هر سال مهاجرت می كردند.
وی افزود: مهاجرت پرستاران برای كار به كشورهای دیگر پدیده منفی ای نیست بلكه نشان دهنده توانمندی پرستاران ایرانی است و جزو حقوق شهروندی آنان است. ضمن اینكه ویزای كار پرستاران سه ساله است و بسیاری از آنها با كسب تجارب جدید به كشور برمی گردند و آمار بازگشت پرستاران به كشور را نیز باید در نظر بگیریم.
معاون وزیر بهداشت در تدوین سند آمایش سرزمینی پرستاری و تعیین شاخص های پرستاری خبر داد و گفت: با تدوین این شاخص ها می توانیم برای تربیت پرستار و تعیین ظرفیت دانشگاهها تا 10سال آینده برنامه ریزی كنیم.
وی گفت: اكنون برای جذب سالانه 7500 نفر فارغ التحصیلان رشته پرستاری در كشور ظرفیت كافی وجود دارد و تقریبا تمام این افراد در صورتی كه خواهان اشتغال باشند در بخش دولتی یا خصوصی مشغول به كار می شوند.
میرزابیگی همچنین از هزینه كرد 64 میلیارد تومانی وزارت بهداشت برای نوسازی 12 هزار و 500 پایون پرستاری برای استراحت پرستاران در بیمارستانها خبر داد و درباره فعالیت سلامت یاران نیز گفت: سلامت یاران افراد داوطلب و خیری هستند كه در خارج از فضای داخل بیمارستان با بیماران قدم می زنند یا برای آنها كتاب می خوانند، فعالیت آنها هیچ ربطی به كار پرستاران ندارد و در تمام دنیا نیز چنین افرادی وجود د ارند.
وی درباره دوره كمك پرستاری یكساله نیز گفت: آموزش كمك پرستاران شروع شده و با اتمام دوره آنها در بیمارستانها گزینش و بكارگیری می شوند و تا زمانی كه در مراكز درمانی نیاز باشد، تربیت كمك پرستار ادامه خواهد داشت، كمك پرستاران زیر نظر پرستاران كار می كنند و فعالیت آنها هیچ تداخلی با كار پرستاران ندارد و شرح وظیفه آنها برای مراقبتهای اولیه تعریف شده است.
معاون وزیر بهداشت از سطح بندی خدمات پرستاری سخن گفت و افزود: خدمات پرستاری در ایران برای اولین بار مانند كشورهای موفق دنیا سطح بندی شده و در سه سطح مراقبتهای اولیه، مراقبتهای عمومی پرستاری و خدمات تخصصی سطح بندی می شود.
وی گفت: ارائه خدمات مراقبتهای اولیه نیاز به تخصیلات دانشگاهی ندارد، اما خدمات مراقبتهای عمومی پرستاری را عمدتا كارشناسان پرستاری ارائه می كنند و خدمات تخصصی را كارشناسان ارشد پرستاری و افرادی كه دوره های تخصصی را دیده اند با عنوان پرستاران پراكتیشنر به عهده می گیرند كه آموزش پرستاران تخصصی نیز با همكاری انجمن ها شروع شده است.
این مقام مسئول گفت: اكنون برای جذب سالانه 7500 نفر فارغ التحصیلان رشته پرستاری در كشور ظرفیت كافی وجود دارد و تقریبا تمام این افراد در صورتی كه خواهان اشتغال باشند در بخش دولتی یا خصوصی مشغول به كار می شوند.
میرزابیگی همچنین از هزینه كرد 64 میلیارد تومانی وزارت بهداشت برای نوسازی 12 هزار و 500 پایون پرستاری برای استراحت پرستاران در بیمارستانها خبر داد و درباره فعالیت سلامت یاران نیز گفت: سلامت یاران افراد داوطلب و خیری هستند كه در خارج از فضای داخل بیمارستان با بیماران قدم می زنند یا برای آنها كتاب می خوانند، فعالیت آنها هیچ ربطی به كار پرستاران ندارد و در تمام دنیا نیز چنین افرادی وجود د ارند.
وی درباره دوره كمك پرستاری یكساله نیز گفت: آموزش كمك پرستاران شروع شده و با اتمام دوره آنها در بیمارستانها گزینش و بكارگیری می شوند و تا زمانی كه در مراكز درمانی نیاز باشد، تربیت كمك پرستار ادامه خواهد داشت، كمك پرستاران زیر نظر پرستاران كار می كنند و فعالیت آنها هیچ تداخلی با كار پرستاران ندارد و شرح وظیفه آنها برای مراقبتهای اولیه تعریف شده است.
معاون وزیر بهداشت از سطح بندی خدمات پرستاری سخن گفت و افزود: خدمات پرستاری در ایران برای اولین بار مانند كشورهای موفق دنیا سطح بندی شده و در سه سطح مراقبتهای اولیه، مراقبتهای عمومی پرستاری و خدمات تخصصی سطح بندی می شود.
وی گفت: ارائه خدمات مراقبتهای اولیه نیاز به تخصیلات دانشگاهی ندارد، اما خدمات مراقبتهای عمومی پرستاری را عمدتا كارشناسان پرستاری ارائه می كنند و خدمات تخصصی را كارشناسان ارشد پرستاری و افرادی كه دوره های تخصصی را دیده اند با عنوان پرستاران پراكتیشنر به عهده می گیرند كه آموزش پرستاران تخصصی نیز با همكاری انجمن ها شروع شده است.
اجتمام ** 3063 ** 3053** 1418
معاون پرستاری وزارت بهداشت:
16 هزار پرستار در طرح تحول سلامت جذب بیمارستان های دولتی شدند
۱۹ بهمن ۱۳۹۴، ۱۲:۲۶
کد خبر:
81954487
تهران - ایرنا - معاون پرستاری وزیر بهداشت از كمبود صد هزار پرستار در كشور خبر داد و گفت: در طرح تحول سلامت تاكنون 16 هزار پرستار در بیمارستان های دولتی جذب شدند.