به گزارش روز پنجشنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اینترنتی سی.سی.ان، اعزام سالم انسان به مریخ و بازگرداندن آن به زمین كاری بزرگ است. برخلاف سفر به ماه كه در سه یا چهار روز انجام می شود، سفر به سیاره مریخ كه در فاصله حدود 140میلیون مایلی (225.308 میلیون كیلومتری) زمین قرار دارد در هر مرحله رفت یا بازگشت، بیش از شش ماه طول می كشد.
برای انجام یك چنین سفر طولانی لازم است كه فضانوردان، شبكه ای از انبار ذخایر برای سوخت گیری فضاپیمای خود داشته باشند.
بهره برداری از (منابع) سیارك، راه حل مورد نظر طرف هایی است كه بلندپروازی های فضایی دارند و از تلاش برای سفر به مریخ سخن می گویند.
سیارك ها یا اجرام سنگی كه به دور خورشید می چرخند، می توانند حاوی آب، اكسیژن و فلزهای گرانبها و عناصر دیگری باشند كه از آنها می توان برای تولید سوخت و سیستم های حمایت كننده حیات در فضا، با بهای بسیار كمتر از حمل آنها از زمین استفاده كرد.
صدها هزار سیارك در اندازه های مختلف از تخته سنگ های بزرگ گرفته تا سیاره های مینیاتوری وجود دارد.
بهره برداری از این منابع بسیار گران قیمت و بسیار دشوار خواهد بود اما چند شركت خصوصی معتقدند كه این كار را می توانند انجام دهند.
كریس لویسكی مدیر سابق ماموریت مریخ سازمان فضایی آمریكا (ناسا) تصور می كند كه می تواند این كار را در پنج تا 10 سال آینده انجام دهد.
لویسكی مهندس ارشد شركت Planetary Resources مستقر در سیاتل می خواهد از سیارك های نزدیك به زمین، آب، پلاتینیوم و سایر منابع استخراج كند. یك شركت مستقر در كالیفرنیا به نام Deep Space Industries نیز در پی استخراج منابع طبیعی از سیارك ها است. هر دو شركت یاد شده این كار را با فضاپیمای رباتیك انجام خواهند داد.
اما قانونی بودن بهره برداری از مواد معدنی فضا جای تردید دارد. در معاهده 1966 سازمان ملل در زمینه فضا كه به امضای آمریكا و بیش از 100 كشور دیگر رسید، آمده است كه كشورها نمی توانند قلمرویی در فضا داشته باشند، اما در این معاهده شفافیت كمتری درباره عملیات شركت های خصوصی در فضا وجود دارد.
درهر صورت، بهره برداری از سیارك ها می تواند بسیار سودآور باشد. اریك اندرسون از بنیانگذاران شركت Planetary Resources ارزیابی می كند كه یك سیارك 80 متری غنی از منابع، می تواند حاوی موادی با ارزش بیش از 100 میلیارد دلار برای استفاده در فضا و زمین باشد.
در این میان، جای تعجب نیست كه ناسا نیز می خواهد از منابع سیارك ها بهره برداری كند. این سازمان فضایی نیز كه امیدوار است تا اواسط دهه 2030 انسان را به مریخ برساند، به سیارك ها به عنوان روشی برای حفظ حیات در میلیون ها مایل فراتر از زمین نگاه می كند.
دو سال پیش ناسا طرح های بلندپروازانه ای را برای به دام انداختن یك سیارك و كشاندن آن در یك مدار ثابت در اطراف ماه كه فضانوردان بتوانند بدون خطر به مطالعه آن بپردازند، اعلام كرد.
اما هم اكنون ناسا به دنبال آن است كه در سال 2020 با استفاده از یك فضاپیمای روباتیك یك تخته سنگ از سطح یك سیارك را بگیرد.
ناسا امید دارد به محض این كه تخته سنگ سیارك به مدار ماه كشیده شد، بتواند تا اواسط دهه 2020 فضاپیمای «اریون» خود را با دو فضانورد پرتاب كند تا در این سیارك به اكتشاف و جمع آوری نمونه بپردازد.
ناسا بیش از 12 هزار سیارك را در نزدیكی زمین كشف كرده است و هنوز به دنبال سیارك هدف خود می گردد.
همزمان شركت های خصوصی فضایی Deep Space Industries و Planetary Resources در حال راه اندازی و آماده سازی كاوشگرهای فضایی اكتشافاتی هستند.
گرچه برای هرگونه بهره برداری از منابع معدنی سیارك ها به سال ها زمان نیاز است، اما اكنون این احتمال ایجاد شده است كه روزی سیارك ها انسان را به سیاره سرخ فام مریخ برسانند و حتی موجبات بهره برداری از فضا را فراهم كنند.
علمی**2038**2017
تهران-ایرنا- برخی شركت های فضایی در غرب در نظر دارند با استفاده از فضاپیماهای رباتیك، از منابع غنی سیارك ها در راستای تسهیل امكان سفر به مریخ بهره برداری كنند.