نگاه اصلاح طلبان به نقش احزاب در شكل دهی افكار عمومی در انتخابات

شهركرد- ایرنا- احزاب از بازیگران مهم عرصه انتخابات در كشور به شمار می روند كه بررسی نقش و اثرگذاری آن بر شكل دهی افكار عمومی و ارتقای بینش سیاسی مردم در این عرصه از مهمترین موضوعات مورد بحث است.

به گزارش ایرنا، احزاب و تشكل های سیاسی می توانند با طرح برنامه های منسجم و مشخص كه در آن هم منافع مردم و هم منافع خود این احزاب درنظر گرفته شده باشد در انتخابات شركت كنند و با قرار گرفتن در مسیر قانون و رعایت اخلاق انتخاباتی برای مردم جهت حضور در انتخابات ایجاد انگیزه كنند.
از این رو در آستانه برگزاری انتخابات 94، واكاوی نقش احزاب در تاثیرگذاری بر تصمیم و اراده مردم و معرفی نامزدهای انتخاباتی خود موضوع مهمی است كه در میزگرد ایرنا با حضور فعالان احزاب اصلاح طلب و حامیان دولت به نقد و بررسی گذاشته شده است.
** نظارت و پاسخگویی دو كارویژه مهم احزاب
دبیر جبهه تدبیر و توسعه ایران اسلامی در این میزگرد با اشاره به شكل گیری احزاب در كشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی، گفت: با پیروزی انقلاب اسلامی شاهد شكل گیری تشكل ها و احزاب سیاسی بسیاری در كشور بودیم كه فعالیت هریك از این احزاب با فراز و نشیب های زیادی روبه رو بوده است.
عباس سیاح،با تبیین وظایف و كارویژه های احزاب در كشور، گفت: نظارت و پاسخگویی دو نقش بسیار مهم احزاب به شمار می رود كه لازمه رسیدگی به این وظایف فعال بودن احزاب در تمام ایام سال است.
وی،با بیان اینكه احزاب در فصل انتخابات تا اندازه ای به وظایف و تكالیف خود جامعه عمل پوشانده اند، تصریح كرد: این در حالی كه ما شاهد كم كاری احزاب در سایر ایام سال هستیم و این موضوع می تواند كارویژه های نظارتی و پاسخگویی احزاب را تحت تاثیر خود قرار دهد.
دبیر جبهه تدبیر و توسعه ایران اسلامی، اثرگذاری جریانهای سیاسی را پررنگ تر از احزاب ارزیابی كرد و افزود: موجی كه جریانات سیاسی در عرصه انتخابات ایجاد می كنند همواره در حضور حداكثری مردم و نتیجه انتخابات اثر بسزایی داشته است.
** بقای تفكر اصلاح طلبی در مشاركت حداكثری مردم است
سیاح، بقای جریان فكری اصلاح طلبی را ناشی از مشاركت حداكثری مردم در انتخابات عنوان كرد و افزود: بی شك حضور حداكثری مردم در پای صندوق های رای منجر به بقای تشكلهای اصلاح طلبی شده و هركجا این جریانات به شكست خورده اند ناشی از مشاركت پایین مردم در انتخابات بوده است.
وی خاطرنشان كرد: تنگناها و محدودیت هایی كه همواره متوجه احزاب اصلاح طلب بوده سبب شده تا این احزاب نتوانند در معرفی برنامه ها، چهره های شاخص و نامزدهای انتخاباتی خود به خوبی عمل كنند و این امر در میدان رقابت، نتیجه را در بسیاری از موارد به نفع جریان رقیب رقم زده است.
سیاح با بیان اینكه بخش قابل توجهی از میزان مشاركت مردم در انتخابات متاثر از فاكتورهای غیرسیاسی است، اظهار كرد: در استانهای كوچك كشور مردم متناسب با الگوهای فرهنگی و بومی منطقه خود در پای صندوق های رای حاضر می شوند.
دبیر جبهه تدبیر و توسعه ایران اسلامی، فراگیر نبودن احزاب كشور را ناشی از تكثر و تعداد این احزاب دانست و گفت: چنانچه تمامی احزاب و تشكل ها در قالب سه تشكل یا سه حزب تجمیع شوند می توانند در پیاده سازی اهداف و برنامه های خود بهتر عمل كنند.

** دیدگاه افكار عمومی از موانع رشد و توسعه احزاب در كشور
دبیر حزب ندای ایرانیان چهارمحال و بختیاری نیز در این میزگرد، تحزب را از نشانه های یك كشور مترقی و پویا دانست و افزود: اگر در كشوری شاهد احزاب پویا و فعالی باشیم بی شك آن كشور روند توسعه یافتگی را با سرعت طی خواهد كرد.
محمدرضا سمیع قهفرخی،با اشاره به موانع فراروی احزاب فعال در كشور، تصریح كرد: اقتصاد ایران یك اقتصاد دولتی وابسته به نفت است براین اساس تا زمانی كه احزاب استقلال مالی نداشته باشند نمی توانند نقش و رسالت خود را به خوبی ایفا كنند.
وی، دیدگاه افكار عمومی نسبت به حزب را از موانع رشد و توسعه احزاب در كشور دانست و گفت: مردم كشور تعریف درستی از حزب ندارند و تصور می كنند احزاب فقط به دنبال قدرت و پیگیری منافع شخصی خود هستند.
سمیع تصریح كرد: این در حالی است كه احزاب علاوه بر گزینش نامزدهای انتخاباتی، نقشی مهمی در تدوین سیاست های عمومی، نظارت بر حكومت و آموزش سیاسی دارند و واسطه بین مردم و حكومت هستند.
وی،با بیان اینكه احزاب كشور در دو سال اخیر از تاثیرگذاری و كارآمدی بیشتری برخوردار شده اند، افزود: امسال با تحولات خوبی كه با شكل گیری جبهه اصلاحات شاهد بودیم به نظر می رسد رشد و بالندگی احزاب در حال شكل گیری است.

** افزایش كارآمدی و اثرگذاری احزاب در انتخابات 94
معاون حزب اعتدال و توسعه چهارمحال و بختیاری، عملكرد احزاب در آستانه انتخابات 94 را مطلوب ارزیابی كرد و گفت: بی شك اثرگذاری و كارآمدی احزاب در این دوره از انتخابات بسیار بهتر از دوره های گذشته است.
حمید فتح الهی دهكردی افزود:این اثرگذاری نشان دهنده این است كه نسبت اعتماد مردم به احزاب در مقایسه با گذشته بیشتر شده و طبقات نخبه و تحصیلكرده جامعه اقبال بیشتری به احزاب نشان می دهند.
وی ادامه داد: این تحولات نوید این را می دهد كه بتوان جایگاه بهتری را برای احزاب كشور در سالهای آینده متصور شد.
فتح اللهی،با اشاره به رشد چشمگیر احزاب در كشور، خاطرنشان كرد: نمی توان گفت تعدد احزاب در كشور نشانه بدی است بلكه در صورتی كه این تكثر به انسجام و یكپارچگی در كشور منتج شود می تواند اثر مثبتی داشته باشد.
معاون حزب اعتدال و توسعه چهارمحال و بختیاری تصریح كرد: كشور ما در سالهای گذشته از افراط و تفریط ها آسیب زیادی دیده است اما اكنون كه تفكر اعتدال در كشور حاكم شده می توان امیدوار بود تا شرایط مساعدی برای فعالیت همه احزاب كشور فراهم شود.
فتح الهی با بیان اینكه حزب اعتدال و توسعه با چرخش نخبگان هیچگاه سهم خواهی نكرده است، افزود: این در حالی است كه این حزب تلاش خود را برای معرفی افراد شایسته و توانمند برای قرار گرفتن در پست های مدیریتی به كار گرفته است.
وی خاطرنشان كرد: به طور قطع و یقین اگر احزاب بر محور عقلانیت و تدبیر حركت كنند می توانند در رشد و توسعه كشور نقش مهمی ایفا كنند.

** رویكرد احزاب فعال در كشور بر اساس رهیافت نخبه محور است
سخنگوی شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان و حامیان دولت چهارمحال و بختیاری نیز در این نشست، رویكرد احزاب فعال در استان را بر مبنای رهیافت نخبه محور(نخبگان ابزاری) تحلیل كرد و گفت: این در حالی است كه در كشورهای توسعه یافته احزاب بر اساس رهیافت برنامه محور فعالیت می كنند.
تیمور نظری فرد،با بیان اینكه در ایران نخبگان فكری تمایل چندانی برای ورود به احزاب ندارند، افزود: از آنجا كه به واسطه رویكرد انتقادی احزاب هزینه زیادی بر اعضای آن تحمیل می شود بسیاری از نخبگان تمایلی برای عضویت در این احزاب ندارند.
وی تصریح كرد:برهمین اساس ضروری است تا نظام حاكمیتی با رفع موانع، بستر مناسبی برای فعالیت احزاب فراهم كند.
** دولت اعتدال فضای مناسبی برای فعالیت احزاب فراهم كرده است
نظری فرد با بیان اینكه در دولت اعتدال فضای مناسبی برای فعالیت و شكل گیری احزاب متعدد در كشور فراهم شده است، گفت: با وجود موانع زیادی كه بر سر فعالیت احزاب وجود دارد اما دولت یازدهم در خصوص بسترسازی برای فعالیت احزاب عملكرد قابل قبولی داشته است.
این كارشناس مسائل سیاسی، ارتقای دانش سیاسی مردم را از جمله كاركردهای احزاب برشمرد و افزود: احزاب در وهله اول وظیفه آموزش سیاسی اعضای خود را برعهده دارند و در گام بعدی باید بتوانند سواد سیاسی مردم را ارتقا بدهند.
** فضای امنی برای انجام فعالیت های حزبی وجود ندارد
نظری فرد،با بیان اینكه احزاب اصلاح طلب همواره دغدغه امنیت داشته اند، تاكید كرد: تا زمانی كه فضای امنی برای فعالیت احزاب وجود نداشته باشد نمی توان انتظار داشت كه این احزاب بتوانند به همه وظایف و كاركردهای خود به خوبی عمل كنند.
وی افزود:ضمن اینكه باید شرایط یكسانی برای فعالیت همه احزاب و تشكلهای سیاسی كشور فراهم كرد باید با كاهش هزینه های حزبی زمینه را برای حضور و مشاركت مردم در فعالیتهای سیاسی فراهم كرد.
به گزارش ایرنا، چهارمحال وبختیاری دارای چهار كرسی نمایندگی در مجلس شورای اسلامی و یك كرسی نمایندگی در مجلس خبرگان رهبری است.
برای انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در چهار حوزه انتخابیه استان چهارمحال و بختیاری 146 نامزد ثبت نام كرده بودند كه از این تعداد تاكنون 66 نامزد در گردونه رقابت حاضر هستند.
همچنین در انتخابات مجلس خبرگان رهبری نیز از 16 نامزد ثبت نامی سه داوطلب در عرصه رقابت حضور دارند.
پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی هفتم اسفند امسال برگزار می شود.
7363//1662/2097