احیا زیستگاههای مرجانی چابهار همزمان با توسعه مناطق ساحلی در اولویت است

زاهدان- ایرنا- مدیركل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: اجرای روش های نوین احیا و بازسازی زیستگاههای مرجانی چابهار همزمان با توسعه مناطق ساحلی در اولویت برنامه های محیط زیست دریایی این مجموعه است.

سعید محمودی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با توجه به عزم دولت مبنی بر توسعه سواحل مكران و زیرساخت های بندری در سیستان و بلوچستان با هدف محرومیت زدایی و افزایش توان ترانزیت دریایی، بیم آن می رود كه روز به روز عرصه بر برخی زیستگاهها از جمله زیستگاههای مرجانی كه در فاصله كمی با سواحل قرار دارد، تنگ تر شود.
وی ادامه داد: بر این اساس اداره كل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان برنامه های پایش و احیای اكوسیستم های مرجانی را در اولویت برنامه های خود قرار داده تا همزمان با توسعه زیرساخت های ساحلی، زیستگاههای ساحلی نیز احیا و بازسازی شوند و صنعت شیلات استان نیز به حیات خود ادامه دهد.
وی اضافه كرد: برای محقق شدن این مساله با همكاری محققان علوم دریایی طرح های نوین احیا و بازسازی گردآوری و برای تامین اعتبار در دستور كار قرار گرفت.
مدیركل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: یكی از روش های نوین احیا زیست بوم های مرجانی، قلمه زنی با استفاده از فن آوری ایجاد صخره های زنده با عنوان زیست سازه های الكترونیكی است كه با همكاری محققان دریایی ایرانی در برخی از جزایر آسیای جنوب شرقی مراحل آزمون و خطای خود را گذرانده و موفقیت بی نظیری در زمینه افزایش تنوع زیستی دریا كسب كرده است.
محمودی افزود: این زیستگاههای مصنوعی هم اینك به عنوان یكی از غنی ترین مكان های دریایی محسوب می شود چرا كه این اكوسیستم ها مشتمل بر غنی ترین فرم های تنوع زیستی در ساختارهای زنده خود هستند.
وی اظهار داشت: كلنی های مرجانی كه از دسته كیسه تنان دریایی هستند به عنوان متنوع ترین جوامع سیاره زمین در مناطق گرمسیری جهان نقش مهمی را در پایداری و تداوم حیات اقیانوس ها ایفا می كنند و همچنین مزایای بسیاری برای ساكنان بومی آن نواحی دارند.
وی گفت: این اكوسیستم ها با وجود وسعت كم زیستگاه بیش از 25 درصد ساكنان دریاها و اقیانوس ها را تشكیل داده اند و بیش از 93 هزار گونه گیاهی و جانوری در این زیستگاههای زندگی می كنند.
مدیركل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان افزود: اقیانوس شناسان گمان می كنند كه هنوز بیش از یك میلیون گونه آبسنگ مرجانی شناخته نشده وجود دارد كه كشف این گونه ها می تواند كلیدی در دستیابی به یافته های جدید علمی، پزشكی و مهار بیماری های مهلكی چون ایدز و سرطان باشد.
محمودی ادامه داد: یك كیلومتر مربع از آبسنگ های مرجانی سالم، 15 تن در سال غذا تولید می كند كه این میزان غذا برای هزار نفر كافی است.
وی اظهار داشت: هر یك متر مربع مرجان از نظر اقتصادی معادل 47 هزار دلار ارزش گذاری شده است و بزرگترین صنعت توریسم جهان به حساب می آید كه با جذابیت های طبیعی خود 10 درصد از كل صنعت توریسم جهان را پوشش می دهد.
وی افزود: از نظر اقتصادی و كسب درآمد نیز آبسنگ های مرجانی نقش مهمی در گذران اوقات فراغت، ایجاد اشتغال و درآمد زایی و پایداری جوامع اطراف خود دارند.
وی گفت: این آبسنگ ها كالاها و خدماتی به ارزش حدود 30 میلیارد دلار تولید می كنند و زندگی بیش از یك میلیارد نفر در بیش از 80 كشور در حال توسعه جهان به آنها وابسته است.
مدیركل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان تصریح كرد: وجود صخره های مرجانی به همراه پهنه های جذر و مدی، سواحل شنی و ماسه ای، كرانه های سنگی و خورهای مختلف موقعیت ممتازی را به لحاظ جغرافیایی و طبیعی برای رشد و توسعه منطقه چابهار ایجاد كرده است.
محمودی بیان كرد: مساله مهم این است كه آنگونه كه باید پتانسیل های ساحل چابهار معرفی نشده است چرا كه اكوسیستم های مرجانی در زیر آب بوده و كمتر فردی متوجه حضور آنها خواهد شد و گردشگران به راحتی از كنار سواحل مرجانی عبور می كنند بی آنكه بهره ای از این مخلوقات با ارزش حیات ببرند.
چابهار در شرق ایران و در سواحل مكران و دریای عمان به دلیل اتصال با آبهای آزاد دروازه توسعه ایران لقب گرفته است.
این شهرستان در 700 كیلومتری جنوب زاهدان، مركز استان سیستان و بلوچستان و در ساحل دریای عمان (مكران) واقع شده است.
3042/6081