به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا،سلامت پا و به ویژه كف پا یكی از مهمترین اركان سلامت عمومی بدن است كه اغلب نادیده گرفته می شود. نتیجه یك تحقیق نشان می دهد حدود سه چهارم افراد در طول زندگی خود یك مشكل جدی مرتبط با پا را تجربه می كنند كه به راحتی قابل پیشگیری بوده است.
روزانه به طور متوسط فشاری معادل چندصد تن بر اثر راه رفتن به پاها وارد می شود. این موضوع به وضوح گویای اهمیت این عضو از بدن است. یك چهارم از استخوان های بدن؛ یعنی حدود 50 استخوان، در مجموع در دو پا قرار دارند كه می توانند منجر به درد و ناراحتی در ناحیه زانو، ران و كمر شوند. همچنین پاها متشكل از بیش از 60 مفصل و 200 ماهیچه، تاندون و رباط هستند.
***ارتباط پا با قلب چیست
دورترین نقطه بدن كه قلب وظیفه دارد خون پمپاژ شده را به آن برساند، پاها هستند. اگر به هر دلیل از جمله بیماری های شریانی محیطی یا انسداد سرخرگ ها، خون به پا نرسد، جریان خون لازم در ناحیه پاها كاهش می یابد. یكی دیگر از دلایل عدم دریافت خون و اكسیژن كافی در پا، وجود پلاك در رگ های خونی است.
مشكل خون رسانی به پاها در بیماران دیابتی بسیار جدی تر است و می تواند اثرات نامطلوبی در پی داشته باشد: بنابراین كاهش جریان خون در ناحیه پا، یك تهدید جدی برای سلامت است.
*** كفش های پاشنه دار ممنوع
استفاده از كفش پاشنه بلند باعث می شود كه زانو تحت فشار بیشتری قرار گیرد و استخوان ها و مفاصل سایش پیدا كنند. این امر به مرور زمان باعث بروز دردناك ترین شكل آرتروز زانو می شود.
آرتروز زانو در زنان دو برابر شایع تر از مردان است و همین امر محققان را به فكر واداشت كه شاید این امر ناشی از تفاوت در راه رفتن و لباس پوشیدن آنان باشد. تحقیقات بیشتر نشان داد كه آرتروز زانو نتیجه مستقیم استفاده از كفش پاشنه بلند است.
در این تحقیقات، استفاده از كفش پاشنه بلند در زنان لاغر و زنانی كه اضافه وزن دارند، حركات زانو و نیروهای وارد بر آن در هر دو حالت مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج تحقیقات نشان می دهد كه هنگام استفاده از كفش پاشنه بلند، زانو متحمل فشار و وزن بیشتری می شود؛ به علاوه شیوه راه رفتن فرد نیز در صورت استفاده از كفش نامناسب و پاشنه بلند متفاوت می شود. این امر علاوه بر آرتروز زانو، به كمر و ستون فقرات نیز آسیب جدی وارد می كند.
در ادامه تحقیقات آمده است كه استفاده از كفش پاشنه بلند در زنان میانسالی كه اضافه وزن دارند باعث بروز شكل حادتر آرتروز به نام استئوآرتروز تهاجمی می شود.
مدیر این پروژه تحقیقاتی از پاشنه بلند به عنوان پاشنه های قاتل یاد كرده و تاكید كرده است كه میخچه و پینه پا، ارمغان های دیگر پاشنه های قاتل هستند.
*** خار پاشنه چیست
خارپاشنه یكی از شایع ترین علل درد در ناحیه پاشنه است كه به دلیل التهاب رباط متصل كننده پاشنه به پنجه بوجود می آید. كاهش وزن یكی از مهمترین روش های كاهش درد ناشی از خار پاشنه است؛ از طرفی استفاده از كفی های مناسب و طبی نیز موثر است. معمولا به افرادی كه خار پاشنه دارند توصیه می شود پاهای خود را گرم نگه دارند و از ایستادن های طولانی مدت اجتناب كنند.
*** كفش تنگ و نوك تیز مهمترین عامل آسیب به پا
كفش تنگ و نوك تیز عامل كج شدن استخوان پا، پینه و فرورفتن ناخن در پوست و گوشت انگشتان است. پزشكان توصیه می كنند كه بهتر است نوك كفش گرد باشد و فضای كافی برای انگشتان وجود داشته باشد. از طرفی گیره هایی وجود دارند كه می توانند پا را در حالت طبیعی نگه دارند و مانع از حركت شست پا به سمت انگشتان دیگر شوند.
**** چند نكته برای حفظ سلامت پا
-پاهای خود را همیشه تمیز و خشك نگه دارید
سلامت پا در گرو بهداشت آن است. هر شب پاهای خود را با آب ولرم و صابون بشویید و آن ها را ماساژ دهید، سپس به خوبی خشك نمایید. ارگانیسم های قارچی در پای مرطوب و كثیف رشد می كنند. خشك كردن بین انگشتان پا برای مقابله با عفونت های قارچی ضروری است.
-پاهای خود را هر شب معاینه كنید
هر شب هنگام خواب، پاهای خود را كاملا معاینه كنید. هرگونه تغییر در پوست پا و رنگ ناخن های پا، می تواند نشانه عفونت قارچی باشد. معاینه هر شب پا به ویژه برای بیماران مبتلا به دیابت ضروری است.
-هنگام گرفتن ناخن پا دقت كنید
هنگام گرفتن ناخن های پا مراقب باشید كه ناخن ها در پوست و گوشت انگشتان فرو نروند، زیرا می توانند باعث عفونت دردناكی شوند.
-لاك نزنید
لاك یكی از عواملی است كه سبب ضخامت، ترك خوردن، تغییر رنگ و فاسد شدن ناخن های پا می شوند. عفونت قارچی یكی دیگر از عوارض استفاده از لاك ناخن است.
- بدون جوراب یا دمپایی در محیط های عمومی راه نروید
راه رفتن بدون كفش یا دمپایی در محیط هایی مانند باشگاه یا استخر، زمینه را برای عفونت قارچی فراهم می كند.
-كفش، دمپایی و جوراب خود را با دیگران به اشتراك نگذارید
-جوراب پلاستیكی نپوشید؛ جوراب های پنبه ای بهترین گزینه هستند.
-هر شب پاهای خود را با روغن های طبیعی چرب كنید
-در زمستان پاهای خود را گرم نگه دارید
-در تابستان از كفش های مناسب و خنك استفاده كنید
-كفش های چرمی بهترین گزینه هستند زیرا سبب گردش هوا در كفش می شوند
-كفش های تنگ یا گشاد نپوشید
-از پوشیدن كفش های نوك تیز اجتناب كنید؛ چراكه باعث آسیب به استخوان انگشتان پا و پینه می شوند.
-عصر بهترین زمان برای خرید كفش است
علمی (6) ** 9259**1440
تهران - ایرنا - دورترین نقطه بدن كه قلب وظیفه دارد خون پمپاژ شده را به آن برساند، پاها هستند. اگر به هر دلیل از جمله بیماری های شریانی محیطی یا انسداد سرخرگ ها، خون به پا نرسد، جریان خون لازم در ناحیه پاها كاهش می یابد.