به گزارش عصر سه شنبه ایرنا از روابط عمومی سازمان اسناد و كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، ایرینا بوكووا مدیركل یونسكو در پیامی به آیین بزرگداشت نودمین زادروز ایرج افشار كه عصر امروز با حضور شخصیت های فرهنگی در كتابخانه ملی برگزار شد، با تمجید از نقش تكرار نشدنی ایرج افشار در گسترش مدار ایرانشناسی در ایران و جهان، تاكید كرد كه یاد و افتخارات استاد ایرج افشار، منبع الهامی برای دانش پژویان جوان و محققان سراسر دنیا در جهت ایجاد پلهای جدید و مستحكم گفتمان، برای احترام، درك و صلح خواهد بود.
وی افزوده است: بسیار خرسندم در این فرصت، از زندگی و دستاوردهای محقق برجسته، استاد ایرج افشار كه كمكهای شایانی در نشر فرهنگ و ادبیات ایران در سراسر جهان انجام دادهاند، قدردانی نمایم.
از احسان یارشاطر در دانشگاه كلمبیا نقل میكنم كه «خلائی كه با از دست دادن ایرج افشار در حیطه ایرانشناسی به وجود آمد، بیسابقه بوده است.»
پروفسور ایرج افشار نقشی تكرار نشدنی در گسترش مدار ایرانشناسی در ایران و جهان در نیمه دوم قرن بیستم داشته است.
استحضار دارم كه از خودگذشتگیهای ایشان برای زبان و فرهنگ فارسی به ارث رسیده از عشق پدرشان به ایران و زبان فارسی است.
پس از فارغالتحصیلی در سال 1327 از دانشكده حقوق دانشگاه تهران، ایرج افشار بهعنوان مدرس زبان فارسی شروع به كار كرد و پس از منصوب به كتابداری دانشكده حقوق دانشگاه تهران شد كه تأثیری قابلتوجه بر فعالیتهای برجسته ایشان گذاشت.
از تاریخ اتمام دورهای یكساله در علوم كتابداری آموزشی و عملی در سال 1335 در یونسكو پاریس، استاد ایرج افشار یار و حامی همیشگی ارزشها و اصول یونسكو بودهاند. این همكاری پس از انتصاب ایشان بهعنوان عضو مؤسس انجمن فلسفه ایران و علوم انسانی وابسته به كمیته ملی یونسكو و در سال 1374 بهعنوان مدیر مركز كتاب وابسته به كمیسیون ملی یونسكو در ایران، عمیقتر شد.
در تمام این سمتها استاد افشار در جهت پاسداری و نشر منابع میراث و تنوع فرهنگی به عنوان وسیلهای برای گفتمان عمیقتر، احترام و درك متقابل فعالیت داشتهاند.
استاد افشار كتابشناس، تاریخدان و محقق بینظیر دستنوشتههای ایران باستان و مدرن بود و نقشی محوری در انجمنهای بینالمللی در تسهیل مبادلات بین فرهنگی و نشر دانش داشته است. طی همكاریهای تنگاتنگ با مراكز ایرانشناسی در اروپا و ایالات متحده، استاد افشار اقدام به دستهبندی آثار و دستنوشتههای فارسی در كتابخانه ویدن دانشگاه هاروارد، كتابخانه ملی اتریش و مركز اسناد اتریش كردند.
در سال 1383 استاد ایرج افشار، نخستین دریافت كننده جایزه دستاوردهای جامعه بینالملل برای ایرانشناسی-اعطایی به محققان برجسته ایرانشناسی ساكن و مشغول به كار در ایران- شدند.
در این راستا مفتخرم به همراه یونسكو، زندگی و دستاوردهای كم نظیر استاد ایرج افشار را گرامی بدارم.
فراهنگ**1293**1027
بخاطر تلاش برای گسترش مدار ایرانشناسی درجهان
یونسكو نقش ایرج افشار را ستود
۱۸ اسفند ۱۳۹۴، ۱۹:۰۶
کد خبر:
81995624
تهران-ایرنا- مدیركل یونسكو گفت: نقش ایرج افشار در گسترش مدار ایرانشناسی در جهان تكرار نشدنی است.