سال جاری برای وزنه برداری ایران به عنوان یكی از امیدهای اصلی در كسب مدال در بازی های المپیك 2016 در حالی آغاز شد كه علی مرادی به عنوان یكی از منتقدین اصلی «حسین رضازاده» با كسب بیشترین آرا در مجمع انتخاباتی فدراسیون در هفتم اردیبهشت 94 بر مسند این فدراسیون تكیه زد.
انتخابات فدراسیون وزنه برداری در حالی برگزار شد كه حسین رضازاده به دلیل دو شغله بودن و حضور در شورای اسلامی شهر تهران نتوانسته بود، در انتخابات شركت كند.
حاشیه های پیش از برگزاری این مجمع دستخوش حواشی از دست رفتن پست دبیر كلی كنفدراسیون وزنه برداری آسیا نیز بود.
انتخابات كنفدراسیون وزنه برداری آسیا در روزهای 15 و 16 دی ماه سال 93 در دوحه قطر برگزار شد كه ورزش ایران، یكی از مهمترین و كلیدی ترین پست های اجرایی ورزشی را در این انتخابات از دست داد تا دستمان در عرصه های ورزشی خالی تر از گذشته باشد.
این پست در حالی از دستمان رفت كه اختلافات داخلی، ما را از دسیسه های برخی كشورهای عربی و كشورهایی از قاره كهن و فدراسیون بین المللی غافل كرد و فقط عضویت حسین رضازاده در هیات اجرایی كه معمولا تحت تاثیر رئیس كنفدراسیون وزنه برداری آسیا است، نصیب كشورمان شد.
*تغییر در ساختارفدراسیون وزنه برداری و بازگشت اسطوره
متاسفانه فدراسیون وزنه برداری در چند سال گذشته از ساختار خوبی برای اجرای برنامه های روزمره برخوردار نبود اما با حضور مجدد «علی مرادی» كمیته های مختلف فدراسیون شامل داوران، پیشكسوتان، لیگ، مربیان، روابط عمومی و از همه مهمتر كمیته فنی كه به شورای عالی فنی تغییر یافته، تشكیل و یك بار دیگر موسفیدها و پیشكسوتان پولاد سرد را از جمله محمد نصیری دارنده سه مدال طلا، نقره و برنز المپیك كه در چند سال گذشته جایگاهی در تصمیم گیری ها و فدراسیون نداشتند، به صحنه آورد.
*نتایج ضعیف وزنه برداری در میدان جهانی آمریكا
تیم ملی وزنه برداری ایران درحالی با تنها مدال نقره مجموع كیانوش رستمی در جایگاه پانزدهم پیكارهای قهرمانی جهان در هیوستون آمریكا (آبان 94) تكیه زد كه یكی از ضعیف ترین نتایج سال های اخیر تیم ملی رقم خورد و با این نتایج به نوعی زنگ خطر برای این رشته مدال آور قبل از المپیك 2016 ریو به صدا درآمد.
هر چند تیم ملی قبل از اعزام به این رویداد جهانی، سعید محمدپور و بهداد سلیمی را به دلیل مصدومیت و سهراب مرادی را به دلیل بازنشسته اعلام كردن، از دست داد، اما نتیجه حاصل شده در هیوستون آمریكا نشان داد كه تیم ملی وزنه برداری در سال های اخیر وابسته به یك یا دو چهره شاخص است و در صورت مصدومیت و یا هر مشكل دیگری، دست تیم ملی از كسب مدال در میادین بین المللی به خصوص المپیك كوتاه خواهد ماند.
حذف جابر بهروزی، رسول تقیان و نواب نصیر شلال از گردونه رقابت های قهرمانی جهان و ضعیف ظاهر شدن این سه وزنه بردار خود جای انتقاد و شگفتی داشت. این سه وزنه بردار در حركات دو ضرب نتوانستند ركوردهای عادی خود را نیز بالای سرببرند، تا تیم ملی حداقل امتیازها را برای المپیك كسب كند و در نهایت عواقب ضعیف ظاهر شدن این سه تن به دعوت نشدن آنان به اردوی تیم المپیكی منجر شد.
تیم ملی هر چند در مجموع توانست پنج سهمیه المپیك ریو را بگیرد، اما امتیازات تیم ملی در رقابت های قهرمانی سال 2014 جهان در قزاقستان سهم به سزایی در كسب این سهمیه ها داشته است.
ذكر این نكته ضروری است كه تیم ملی وزنه برداری در سال های 2013 و 2014 در رقابت های قهرمانی جهان عنوان سوم جهان را كسب كرده بود و در المپیك لندن نیز با یك مدال طلا، دو نقره و یك برنز یكی از بهترین نتایج وزنه برداری را رقم زد.
*عنوان سومی در آسیا
پولاد مردان وزنه برداری در رقابت های قهرمانی آسیا (شهریور ماه) در تایلند با تركیبی تقریبا جوان حضور یافتند كه در پایان چهل و پنجمین دوره این مسابقات با كسب یك مدال طلا، 3 نقره و 4 برنز و 499 امتیاز تیمی، برسكوی سوم ایستاد.
*مصدومیت بهداد و بازنشستگی سهراب
بهداد سلیمی دارنده دو مدال طلای پیكارهای وزنه برداری قهرمانی جهان در سال های 2010 تركیه و 2011 فرانسه و همچنین طلای المپیك لندن، اوایل آبان ماه امسال در حالی كه با آمادگی بالایی تمرینات خود را دنبال می كرد، در حركت دو ضرب و پس از درخواست مجوز قرار گرفتن پشت وزنه 262 كیلوگرمی از سوی سرمربی تیم ملی، دچار آسیب دیدگی در ناحیه زانو پای چپ شد و رقابت های قهرمانی وزنه برداری سال 2015 جهان ( 29 آبان تا هفتم آذرماه ) را از دست داد.
به دنبال عمل جراحی 27 آبان روی زانوی چپ بهداد سلیمی، تیم ویژه ای متشكل از مسئولان فدراسیون های پزشكی ورزشی و وزنه برداری و متخصصان حوزه های مختلف تشكیل شد تا روند درمان این قهرمان با دقت و در عین حال سرعت لازم پیگیری شود.
ظاهرا با بازتوانی كه تیم پزشكی روی پای این وزنه بردار تیم ملی انجام داد، قرار است از اوایل فروردین ماه تمرینات وزنه خود را آغاز كند.
اما قبل از مصدومیت بهداد سلیمی، شوك بازنشسته بودن سهراب مرادی نیز سبب شد تا ایران در رقابت های قهرمانی آسیا در تایلند و جهان در آمریكا یكی از آماده ترین وزنه بردار خود را از دست بدهد.
سهراب مرادی در رقابت های قهرمانی سال 2013 آسیا در قزاقستان به دلیل دوپینگ، دو سال از حضور در میادین ورزشی محروم شد ولی پس از پایان این محرومیت، وی از سوی حسین توكلی سرمربی تیم ملی وزنه برداری به اردوی تیم ملی دعوت شد.
پس از آن، توكلی وی را به عنوان یكی از نفرات اعزامی به مسابقات قهرمانی آسیا در پوكت تایلند معرفی كرد ولی فدراسیون بین المللی وزنه برداری از حضور وی در این رقابت ها ممانعت كرد.
فدراسیون بین المللی اعلام كرد كه به دلیل اعلام بازنشستگی سهراب مرادی از سوی مسئولان قبلی فدراسیون وزنه برداری ایران، وی بر اساس قانون نمی تواند در رقابت های قهرمانی آسیا شركت كند و طبق قانون، بازنشسته نبودنش (آغاز فعالیت مجدد) باید شش ماه قبل از برگزاری رویداد بین المللی اعلام می شد. این مساله موجب شد كه حضور این وزنه بردار ایرانی در رقابت های قهرمانی سال 2015 جهان در آمریكا (اواخر آبان ماه) و همچنین المپیك 2016 ریو زیر سوال برود.
ستاد جهانی مبارزه با دوپینگ (وادا) می گوید كسانی كه محرومیت ندارند، اما بازنشستگی آنان از سوی فدراسیون ها اعلام شده بعد از ارسال نامه برای آغاز فعالیت مجدد، می توانند بعد از گذشت شش ماه به میادین بازگردند.
با رایزنی ها و پیگیری های انجام شده توسط رئیس فدراسیون و دیدار با تاماش آیان رییس فدراسیون بین المللی و همچنین نامه «نصرالله سجادی» معاون ورزش قهرمانی و حرفه ای وزارت ورزش و جوانان محرومیت سهراب تا نهم خرداد یعنی حدود دو ماه قبل از المپیك كاهش پیدا كرد.
اما فدراسیون بین المللی وزنه برداری نیز می گوید، وزنه بردارانی كه می خواهند در المپیك شركت كنند باید در دو رویداد گزینشی المپیك شامل رقابت های قهرمانی سال 2014 و 2015 جهان، مسابقات قاره ای و تورنمنت های بین المللی شركت كند.
بر همین اساس، سهراب مرادی قرار است در تورنمنت بین المللی فجر (9 تا 14 خرداد) به عنوان یكی از رقابت های گزینشی المپیك و همچنین یك هفته بعد از آن در آخرین رویداد گزینشی پیش از المپیك ریو یعنی قهرمانی پان آمریكن در كلمبیا شركت كند و ضمن آنكه بهداد سلیمی نیز چون تنها در رقابت های قهرمانی سال 2014 جهان شركت كرده باید در یك رویداد گزینشی دیگر كه به نظر می رسد جام فجر باشد حضور یابد.
البته در این بین باید به مصدومیت سعید محمدپور ملی پوش دسته 105 كیلوگرم و دارنده مدال برنز جهان اشاره كنیم كه در مهرماه امسال و در هفته دوم لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های كشور كه ركورد گیری ملی پوشان برای حضور در رقابت های قهرمانی سال 2015 هیوستون آمریكا بود، از ناحیه آرنج دست چپ به شدت مصدوم شد و رقابت های جهانی را از دست داد.
دست وی (21 اسفند) توسط یك تیم مجرب پزشكی عمل شد و تا یك سال آینده در هیچ مسابقه ای نمی تواند شركت كند.
با این وجود، در صورت بهبودی بهداد سلیمی و همچنین حضور سهراب مرادی در كنار نفراتی چون كیانوش رستمی، بهادر مولایی، محمدرضا براری و علی هاشمی در صورت آمادگی كامل از همین الان می توان یك تیم رویایی را برای وزنه برداری در المپیك پیش بینی كرد به شرط آنكه حاشیه ها، اتفاقات پیش بینی نشده و همچنین مشكلات مالی دست از سر این فدراسیون بردارد.
*تعطیلی اردوی تیم ملی به دلیل نداشتن پول
اردوی تیم ملی بعد از رقابت های قهرمانی جهان و با برنامه از پیش تعیین شده قرار بود از اول دی آغاز شود كه این اردو به دلیل همزمانی با هفته چهارم لیگ برتر باشگاه های كشور و البته مشكلات مالی لغو و به 9 دی موكول شد كه فدراسیون این اردو را نیز به دلیل تداوم مشكلات مالی بار دیگر كنسل كرد تا تیم ملی، دو مرحله از اردوی آماده سازی را از دست بدهد.
در نهایت اردوی تیم ملی از 22 دی ماه كار خود را در تهران آغاز و پس از آن از اول تا 21 اسفند اردوی خود را در كیش برگزار كرد.
كیانوش رستمی، سهراب مرادی، كیا قدمی، بهادر مولایی، محمدرضا براری، ایوب موسوی، محسن بهرام زاده، مرتضی رضاییان و رضا روحی وزنه برداران حاضر در اردوی تیم ملی هستند و قرار است رامین ربیعی، رضا آقا زاده و علی میری نیز به اردوی تیم ملی اضافه شوند.
به هر ترتیب وزنه برداری ایران به واسطه آنكه ظرفیت كسب مدال در المپیك را دارد، روزهای حساسی را پشت سر می گذارند. حساس به واسطه آنكه آیا بهداد سلیمی می تواند مانند دوران اوجش به تیم ملی بازگردد؟ و اینكه مشكلی برسرراه حضور سهراب مرادی برای حضور در دو رویداد گزینشی جام فجر و پان آمریكن قرار نمی گیرد؟ و همچنین آسیب دیدگی های بی موقع كه همواره وزنه برداران را تهدید می كند، گریبانگیر ملی پوشان نخواهد شد؟
امیدواریم برنامه های تیم ملی همان گونه كه كادر فنی و فدراسیون پیش بینی كرده، انجام شود تا توقعی كه مردم از ملی پوشان وزنه برداری دارند در آوردگاه المپیك برآورده شود چرا كه وزنه برداری در كنار كشتی همواره در المپیك موجب شادی و غرور مردم بوده است.
بعد از آنكه جعفر سلماسی وزنه بردار تیم ملی با مدال برنز خود، نخستین مدال المپیك ایران را در 1948 لندن گرفت، استارت مدال آوری ایران در آوردگاه المپیك نیز زده شد و بعد از آن كشتی نیز به جمع مدال آوران المپیك اضافه آمد تا مردم ورزش دوست كشورمان همیشه از این دو رشته و به خصوص وزنه برداری انتظار مدال آوری داشته باشند.
وزنه برداری تاكنون در بازی های المپیك پنج طلا توسط محمد نصیری 1968 مكزیكوسیتی، حسین توكلی 2000 سیدنی، حسین رضازاده 2000 سیدنی و 2004 آتن و بهداد سلیمی 2012 لندن، پنج مدال نقره محمود نامجوی 1952 هلسینكی، پرویز جلایر 1968مكزیكوسیتی، محمد نصیری 1972 مونیخ، نواب نصیر شلال 2012 لندن و سجاد انوشیروانی 2012 لندن و شش مدال برنز جعفر سلماسی 1948 لندن، علی میرزایی 1952 هلسینكی، محمود نامجوی 1956 ملبورن، اسماعیل علم خواه 1960 رم، محمد نصیری 1976 مونترآل و كیانوش رستمی 2012 لندن كسب كرده است.
از مجموع 15 مدال طلا ورزشكاران ایران در ادوار مختلف المپیك، پنج مدال طلا مربوط به وزنه برداری بوده و از 20 مدال نقره، پنج مدال و از 17مدال برنز 6 مدال به این رشته اختصاص داشته است و در مجموع از 60 مدالی كه نمایندگان كشورمان كسب كرده اند، 16 مدال را پولادمردان گرفته اند كه بعد از كشتی نقش بسیار مهمی در تاریخ ورزش ایران در المپیك و شادی و نشاط مردم داشته است.
ورزشی**1067**1545
تهران - ایرنا - وزنه برداری از رشته های پرحاشیه سال های اخیر و در عین حال پرمدال در المپیك و جهان در سال 94 با رویدادهایی چون بازگشت دوباره «علی مرادی» به فدراسیون، ناكامی ملی پوشان در مسابقات جهانی، بازنشستگی مشكوك «سهراب مرادی» و مصدومیت قوی ترین مرد جهان همراه بود.