۵ فروردین ۱۳۹۵، ۱۷:۲۱
کد خبر: 82011549
T T
۰ نفر
ياد كرد صرب ها از هفدهمين سالگرد حمله ناتو به يوگسلاوي سابق

بلگراد-ايرنا- مقام هاي سياسي، نظامي، فرهنگي و شهروندان صربستان روز پنجشنبه در هفدهمين سالگرد بمباران نيروهاي ناتو عليه اين كشور با برگزاري مراسم هاي ويژه اي در كليسا و ديگر مكان هاي اين كشور به قربانيان اين حملات اداي احترام كردند.

به گزارش ايرنا، «توميسلاو نيكوليچ» رئيس جمهور صربستان ضمن اداي احترام به قربانيان حملات هوايي و موشكي نيروهاي ناتو بر اين كشور به مدت 78 روز در سال 1999ميلادي گفت كه تا صربستان و حافظه وجود دارد بايستي از تمامي مكان هايي كه شهروندان در بمباران جان خود را از دست داده اند ديدن و اداي احترام كرد.
رئيس جمهوري صربستان روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران گفت كه هر ساله در چنين روزي تلاش مي كند كه به مكان هاي مختلف در اين كشور برود و به قربانيان اداي احترام بگذارد زيرا كه متجاوز هدف خود را براي از بين بردن مردم انتخاب نكرده است.
نيكوليچ همچنين افزود كه اين مكان هاي بمباران شده بزرگترين ننگ و شرم براي تمدن در پايان قرن بيستم است كه با يك سياست و رهبري كه مورد تاييد نيست تسويه حساب شود.
وي با اشاره به اينكه كشورهاي زيادي در بمباران صربستان براي مرتكب شدن جرم شركت داشتند، گفت كه به همين دليل بايد اين واقعه را به خاطر داشت.
نبويشا ستفانوويچ وزير كشور صربستان نيز با اداي احترام به نيروهاي اين وزارت كه جان خود را در بمباران ناتو در سال 1999 از دست دادند گفت كه صربستان هرگز اقدامي را كه بر عليه ملت و كشور انجام شده فراموش نمي كند.
وي گفت كه 169نيروي وزارت كشور صربستان جان خود را در بمباران ناتو از دست داده اند و نشان دادند كه صربستان را دوست دارند و براي آن زندگي خود را نثار كردند.
بعد از مذاكرات ناموفق در رامبويه براي پايان دادن به بحران كوزوو و درگيري نيروهاي مسلح صربستان و آلباني هاي كوزوو، نيروهاي ناتو حملات هوايي بر يوگسلاوي سابق را در ساعت 7و 45 دقيقه شب 24 مارس سال 1999ميلادي شروع كردند.
دولت يوگسلاوي سابق در آن زمان فورا تشكيل جلسه داد و در همان شب وضعيت اضطراري در كشور اعلام كرد.
بعد از اينكه حكومت بلگراد قرارداد راميويه را كه براي پايان دادن به بحران كوزوو نپذيرفت، «خاوير سولانا» دبير كل ناتو در آن زمان دستور حمله هوايي بر يوگسلاوي سابق را صادر كرد.
بر اساس گزارش هاي مختلف، در توافقنامه رامبويه كه بيشتر به يك توافقنامه نظامي شبيه بود، عملا اشغال يك قسمت از سرزمين يوگسلاوي سابق ( كوزوو) پيش بيني شده بود.
فرودگاه هاي نظامي در كوزوو، مونته نگرو، فرودگاه باتانيتسا در بلگراد و فرودگاه اوژيتسه در شرق صربستان و مراكز نظامي در شهرهاي كورشومليا، نووي ساد، پانچوا، كراگويواتس از اولين اهداف بمباران هواپيماهاي جنگنده و موشك هاي هدايت شونده نيروهاي ناتو در يوگسلاوي سابق بودند.
در حملات هوايي ناتو عليه يوگسلاوي سابق و صربستان كه 24 مارس 1999 آغاز و 78 روز ادامه داشت، 19 كشور عضو ناتو در اين عمليات كه قربانيان زيادي را گرفته است، شركت داشتند.
بنابر آمارهاي اعلام شده از سوي نهادهاي مختلف در صربستان، طي حملات 78 روزه ناتو عليه صربستان حداقل 2 هزار و 500 نفر كشته و بيش از 12 هزار و 500 نفر مجروح شدند.
بنا بر برخي از منابع؛ گفته شده است كه حدود 4 هزار نفر جان خود را در بمباران ناتو از دست داده اند.
بنابر گزارشي كه در سال 2013 ميلادي از سوي وزير دفاع صربستان اعلام شد، طي حمله نيروهاي ناتو در سال 1999 به جمهوري فدرال يوگسلاوي سابق مجموعا يك هزار و 8 تن از نيروهاي ارتش و پليس اين كشور كشته شدند كه 659 نفر از ارتش و 349 نفر از نيروهاي پليس بودند.
در عمليات هوايي ناتو علاوه بر صدمات جاني، حدود 2 هزار و 500 خانه مسكوني، 14 فرودگاه، 19 بيمارستان، 20 درمانگاه، 18 مهد كودك، 69 مدرسه، 176 مكان فرهنگي و تاريخي و 44 پل ويران و منهدم شدند.
ساختمان تلويزيون دولتي صربستان در مركز بلگراد نيز درست پس از يك ماه از بمباران هوايي نيروهاي ناتو مورد هدف موشك هاي هدايت شونده قرار گرفت كه 16 تن از شاغلين آن كشته شدند.
در عمليات هوايي ناتو عليه يوگسلاوي سابق، 2 هزار و 300 حمله هوايي عليه 995 هدف در سراسر اين كشور انجام شد و در اين مدت يك هزار و 150 هواپيماي جنگي ناتو 420 هزار موشك و بمب به وزن نزديك به 22 هزار تن را بر نقاط مختلف يوگسلاوي سابق فرو ريختند.
اين گزارشها حاكيست كه ناتو دراين مدت يك هزار و 300موشك كروز و 37 هزار بمب خوشه اي را كه منجر به كشته شدن بيش از 2 هزار نفر و مجروح شدن چندهزار نفر شد به صربستان پرتاب كرده است.
بر اساس اين گزارش، ناتو همچنين در حملات هوايي عليه صربستان از مهمات ممنوعه با اورانيوم رقيق شده استفاده كرده است.
بمباران يوگسلاوي سابق در مارس سال 1999به فرمان «وسلي كلارك» فرمانده ناتو و «خاويار سولانا» دبير كل وقت ناتو انجام شد.
بمباران هوايي مناطق مختلف يوگسلاوي سابق كه در ساعت 19 و 45 دقيقه 24 مارس 1999 با پرتاب اولين موشك از هواپيماهاي ناتو آغاز شد، در نهم ژوئن همان سال با امضاي تفاهم نامه فني بين مقامات ناتو و يوگسلاوي سابق در منطقه «كومانووا» بين مرز صربستان و مقدونيه پايان يافت.
دبيركل وقت ناتو در دهم ژوئن سال 1999 فرمان توقف بمباران را پس از شروع مراحل عقب نشيني نيروهاي يوگسلاوي سابق و صربستان از كوزوو صادر كرد.
شوراي امنيت سازمان ملل همچنين در چنين روزي در همان سال قطعنامه 1244 را براي كوزوو تصويب كرد كه 37 هزار و 200 سرباز نيروي بين المللي «كي فور» از 36 كشور براي برقراري امنيت به كوزوو اعزام شدند.
اروپام**436**1566
۰ نفر