به گزارش ایرنا، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور تركیه كه در آمریكا به سر می برد در مذاكرات خود با باراك اوباما رئیس جمهور آمریكا، سخنرانی در انستیتوی بروكینگس (Brookings ) و در مصاحبه با شبكه تلویزیونی ( سی. ان .ان ) آمریكا با تاكید مكرر برای فراهم ساختن یك منطقه حائل در شمال سوریه با تركیه گفت: تركیه برای ساخت «شهر آوارگان» در شمال سوریه به منظور احداث منزلگاهی برای شماری از چندین میلیون آواره سوری گریخته از آن كشور آمادگی دارد.
وی با اشاره به اینكه آنكارا آمادگی لازم را برای فراهم ساختن احداث این شهر به عنوان یك منطقه امن در سوریه دارد، اظهار داشت: این امكان وجود دارد كه طی یك سال یا كمی بیشتر زیر ساخت لازم را برای این امر فراهم كنیم.
رئیس جمهور تركیه با بیان اینكه موضوع ایجاد این شهر را با رئیس جمهور آمریكا در میان گذاشته است، گفت: مناطقی برای ایجاد شهر آوارگان در شمال سوریه معین شده است.
وی گفت: ما با باراك اوباما هم صحبت كردهایم و حتی هماهنگی آن هم به عمل آمده اما هنوز این مساله به بار ننشسته است.
تركیه از آغاز بحران در سوریه همواره تلاش كرده است تا برای دور كردن تهدیدات امنیتی علیه مرزهای خود با ایجاد منطقه امن و پرواز ممنوع در شمال سوریه از یك سو مانع حضور عناصرحزب كردی اتحادیه دمكراتیك سوریه و نیروهای شاخه نظامی این حزب در نزدیكی مناطق مرزی خود شود و هم اینكه امنیت مخالفان بشار اسد در این منطقه را فراهم كند.
این تلاش تركیه با مخالفت غرب و در راس آن آمریكا رو به رو شده و تركیه در اجرای آن موفق نشده است.
دولت تركیه از بانیان اصلی طرح ایجاد منطقه پرواز ممنوع در نزدیكی مرزهای تركیه در سوریه است و بسیاری از كارشناسان عقیده دارند كه اصرار تركیه در این باره در راستای جلوگیری از قدرت یابی كرد ها در شمال سوریه و قطع ارتباط آنان با كردهای مخالف تركیه می باشد.
به عقیده كارشناسان، تركیه همچنین با تشكیل منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه درصدد است تا معارضان سوری از حملات جنگنده های دولت سوریه در امان باشند.
تركیه از آغاز بحران سوریه به همراه عربستان و قطر از معارضان مسلح سوری حمایت كرده است.
تركیه و آمریكا در باره نقش حزب كردی اتحاد دمكراتیك سوریه اختلاف نظر دارند ، آمریكا می گوید كه این حزب تروریست نیست و در شمال سوریه با گروه تروریستی داعش می جنگد ولی تركیه می گوید كه این حزب با سازمان تروریستی 'پ.ك.ك' در ارتباط نزدیك است و حتی شاخه ای از آن می باشد.
به نظر می رسد حمایت آمریكا از نیروهای حزب اتحاد دمكراتیك سوریه كه ستون بنیادین آن را نیروهای كرد تشكیل می دهند، این امكان را برای این نیروها ایجاد كرده است تا سیطره خود را در شمال و شمال شرقی سوریه گسترش دهند و از خطوط قرمزی كه رجب طیب اردوغان رئیس جمهور تركیه برای آنان ترسیم كرده، عبور كنند.
اردوغان بارها تهدید كرده است كه حضور نظامی نیروهای كرد را در شمال سوریه و در نزدیكی مرزهای تركیه نخواهد پذیرفت.
با این حال این نیروها در روزهای گذشته توانسته اند به مناطق مختلفی در شمال و شمال شرق سوریه نفوذ كنند، آنان توانسته اند روستاهای متعددی را در شمال سوریه تصرف كنند تا راههای راهبردی بین الحسكه در دیر الزور و الرقه را تحت كنترل خود درآورند و در نتیجه خطوط امداد داعش را بین دیر الزور و الرقه قطع كنند.
برخی كارشناسان معتقدند در این باره تركیه منزوی شده و آمریكا و روسیه بر سر آزاد سازی الرقه و دیر الزور در شمال سوریه به تفاهم بی سابقهای دست یافته اند.
به عقیده این منابع، حمایت از اقلیم كردستان عراق و سیاستهای مسعود بارزانی و مقابله با تحركات حزب اتحاد دمكراتیك سوریه، راهبرد منطقه ای تركیه برای كنترل كردهای این كشور و تضعیف « پ.ك.ك » در منطقه است.
نگاهی به تحولات چند ماه اخیر در منطقه به ویژه اوضاع تركیه ، سوریه و عراق نشان می دهد كه تركیه سیاست نزدیكی هر چه بیشتر به اقلیم كردستان عراق ، تشدید حملات هوایی علیه « پ.ك.ك» در شمال عراق و مبارزه بی امان با عناصر «پ.ك.ك» در داخل خاك تركیه و مقابله با قدرت گیری حزب اتحاد دمكراتیك سوریه در شمال آن كشور (نزدیك مرزهای تركیه) را به عنوان استراتژی منطقه ای خود ، تعیین و با جدیت این سیاست را دنبال می كند.
تركیه از سوی دیگر خواهان حذف نیروهای «پ.ك.ك » در شمال عراق داخل تركیه ، تضعیف حزب كردی اتحاد دمكراتیك سوریه و تقویت اقلیم كردستان عراق برای ایجاد یك پل ارتباطی میان كردهای تركیه و عراق برای رهایی از ناآرامیها در مناطق مرزی خود با عراق و سوریه است.
تركیه كه پیش از اشغال عراق توسط آمریكا، بارها اعلام كرده بود كه تشكیل یك دولت كردی در نزدیكی مرزهای خود در عراق را خط قرمز خود می داند و سبب جنگ تلقی می كند ، پس از تشكیل اقلیم كردستان عراق با چرخش از این سیاست خود راه توسعه مناسبات و برقراری مناسبات چندجانبه با اقلیم را در پیش گرفت.
برخی از كارشناسان با انتقاد از سیاست خصمانه تركیه در قبال كردهای سوریه می گویند كه تركیه می تواند همین سیاست خود در قبال اقلیم كردستان عراق را درباره كردهای سوریه نیز اجرا كند و در صورت تشكیل اقلیم كردستان سوریه با توسعه مناسبات خود با آن امنیت مرزهای خود با عراق و سوریه را تامین و گرایش مطلوب كردهای تركیه را نیز فراهم كند، ولی دولت تركیه به حزب اتحاد دمكراتیك سوریه به اندازه مسعود بارزانی اعتماد ندارد.
برخی از كارشناسان عقیده دارند كه تركیه به نوعی برای شناسایی كردستان عراق به عنوان یك دولت مستقل آمادگی دارد و سازوكار تقسیم عراق می تواند از طریق منطقه خودمختار ' كردستان عراق' صورت بگیرد.
به عقیده آنان حمایت تركیه از این امر دو دلیل مهم دارد، دلیل اول به استراتژی منطقه ای تركیه باز می گردد و آنها اینگونه می پندارند كه ممكن است تشكیل كشور كردستان عراق در كاهش نفوذ ایران در عراق سهم بالایی در بر داشته باشد.
دلیل دوم نیز به اوضاع سوریه مربوط می شود. با بروز بحران در سوریه ، احتمال تشكیل دولت خودمختار كرد در نزدیكی مرزهای تركیه در سوریه توسط حزب اتحاد دمكراتیك سوریه كه با «پ.ك.ك» در ارتباط است موجب واهمه تركیه شده و تركیه از طریق كشور احتمالی كردستان عراق می تواند هم كردهای تركیه را در كنترل خود داشته باشد و هم اقدامات مسلحانه « پ.ك.ك » در داخل كشور را به راحتی سركوب كند.
تركیه 900 كیلومتر مرز مشترك با سوریه دارد. در واقع قدرت یابی كردها در نزدیكی مرز تركیه، باعث واهمه و ترس بیش از حد سیاستمداران آنكارا شده است.
با این حال دولت تركیه همچنان اقدامی نظامی علیه كردها در سوریه انجام نداده است؛ چراكه در این باره با آمریكایی ها دچار اختلاف نظر می باشد.
روسیه نیز با كردهای سوری مخالفتی نداشته و با آنان ارتباط دارد.
خاورم ** 2010**1144
تركیه، ازپیشنهاد ایجاد منطقه امن تا ساخت شهر آوارگان در شمال سوریه
۱۴ فروردین ۱۳۹۵، ۱۶:۰۹
کد خبر:
82019478
استانبول- ایرنا- تركیه با نگرانی از قدرت یابی كردها در شمال سوریه و برای قطع ارتباط آنان با كردهای مخالف تركیه با تغییر شكلی موضع خود برای ایجاد منطقه امن این بار پیشنهاد ساخت «شهر آوارگان» در شمال سوریه را به آمریكا ارائه كرد.