۱۵ مرداد ۱۳۹۸، ۱۲:۰۰
کد خبرنگار: 1879
کد خبر: 83426991
T T
۰ نفر
ترکیه و آمریکا به دنبال ایجاد منطقه امن در شمال سوریه

تهران - ایرنا - ایجاد منطقه امن در نوار مرزی سوریه با ترکیه در حالی به مهمترین محور مذاکرات هیات های واشنگتن و آنکارا تبدیل شده که طرف های آمریکایی تاکنون در این خصوص اظهار نظری نکرده اند.

ایجاد منطقه امن در شمال سوریه مهمترین مسئله آخرین سفر نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور سوریه به ترکیه و دیدار بامقامات این کشور بود. جیمز جفری، گفته بود که در زمینه ایجاد منطقه امن در شمال سوریه توافق حاصل شده اما ایالات متحده در خصوص نقش ترکیه در منطقه حائل هنوز تصمیم نگرفته است.
مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، نیز اعلام کرده بود که با واشنگتن بر سر عمق منطقه امن در سوریه و چگونگی کنترل آن به توافق نرسیده‌اند. وی تهدید کرده که در صورت عدم ایجاد منطقه امن در شمال سوریه به منطقه شرق فرات حمله خواهد کرد.

خبرگزاری رویترز نیز به نقل از وزارت دفاع ترکیه گزارش داد که خلوصی آکار، با مقامات ارتشی کشورش در باره نتایج مذاکره با نمایندگان آمریکا و انجام "یک عملیات" در شرق فرات گفت‌وگو کرده است.

این اقدام یک روز پس از هشدار آنکارا در رابطه با عدم ایجاد منطقه امن در شمال سوریه صورت گرفت . آکار تاکید کرد که ترکیه "وقت تلف کردن" راتحمل نمی کند و در صورت نیاز وارد عمل می شود.

وزیر دفاع ترکیه گفت که کشورش مواضع خود را مشخص کرده و منتظر تصمیم آمریکا است.

این اظهارات وزیر دفاع ملی ترکیه در صورتی بیان می شود که دولت آمریکا در خصوص ایجاد منطقه امن در شمال سوریه تاکنون سکوت اختیار کرده است.

ایجاد منطقه‌ای امن در شمال سوریه تقریبا از آغاز جنگ سوریه مطرح بوده و برخی دولت ها نیز در خصوص ضرورت آن سخن گفته‌ و یا اقداماتی انجام داده‌اند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه ۲۵ دیماه امسال خبر داده بود که با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفت‌ و گوی تلفنی داشته و هر دو رئیس جمهوری به این نتیجه رسیده‌اند که این منطقه امن در مرز سوریه و کنترل آن نیز در دست ترکیه خواهد بود.

از سوی دیگر کردهای سوریه و دولت روسیه نقشه آمریکا و ترکیه را برای ایجاد "منطقه امن" در شمال سوریه به شدت رد می کنند. 

دویچه وله نیز به نقل از وزیر خارجه روسیه پیشتر اعلام کرده بود که "تنها راه حل" تحویل این مناطق به دولت مرکزی سوریه است.

آلدار خلیل ، نماینده کردهای سوریه نیز در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فرانسه اعلام کرده بود که کردهای این کشور با استقرار سربازان سازمان ملل متحد در مرز میان ترکیه و کردهای سوریه به عنوان یک راه حل موافق هستند.

وی در ادامه با اعلام تاسف از سخنان ترامپ که گفته می‌خواهد کنترل این منطقه امن را به ترکیه واگذار کند، گفت راه حل‌های دیگر تمامیت ارضی سوریه و همچنین خودمختاری کردهای سوریه را به خطر می‌اندازند و به همین دلیل پذیرفتنی نیستند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، نیز ۲۶ دی (۱۶ ژانویه) در ارتباط با همین موضوع اعلام کرد که "بهترین و تنها راه حل" بحران تحویل این مناطق به دولت مرکزی سوریه است.

روسیه از همکاری کردهای سوریه با دولت این کشور حمایت می‌کند تا آنها بتوانند درون دولت مرکزی سوریه زندگی کنند.

به نظر می رسد ترکیه با ایجاد منطقه امن در نوار مرزی سوریه با ترکیه بدنبال ایفای نقش نظامی در تامین امنیت منطقه، تعیین مرزبندی های منطقه امن براساس منافع ملی ترکیه، خروج کامل نیروهای دموکراتیک سوریه و یگان های مدافع خلق از منطقه ایجاد شده و جمع آوری سلاح های سنگین آمریکایی است که به این نیروها داده شده است.

برخلاف پافشاری و خبرسازی های ترکیه در خصوص منطقه امن در شمال سوریه ، آمریکا همچنان در این خصوص سکوت اختیار کرده است، جیمز جفری در آخرین اظهارنظرش اعلام کرده است که در خصوص ایجاد منطقه امن در سوریه توافقات با ترکیه به دست آمده اما در خصوص نقش این کشور به تصمیم نهایی دست پیدا نکرده ایم.

با توجه به اظهارات جیمز جفری  و سفر ژنرال اف مکنزی به کردستان سوریه و دیدار با فرمانده کل ارتش دموکراتیک سوریه همزمان با دیدار جفری از آنکارا به نظر می رسد که بر خلاف اصرار ترکیه ، واشنگتن هنوز تصمیم نهایی در خصوص منطقه امن در شمال سوریه اتخاذ نکرده است.

مقامات نظامی ترکیه و آمریکا سه شنبه (اول مرداد) درباره مبارزه با تروریسم در سراسر سوریه، وضعیت شرق فرات، اجرای نقشه راهی درباره منبج و حفظ توافقنامه ادلب، تلاش‌ ها برای ایجاد منطقه امن در سوریه جهت پایان دادن به نگرانی‌ های امنیتی ترکیه گفت وگو کردند.

قرار است اوایل اوت سال جاری میلادی نشستی بین المللی، مشابه مذاکرات آستانه درباره سوریه، در قزاقستان برگزار شود. همزمان آنکارا در حال برنامه ریزی برای میزبانی از نشست سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه و پس از آن نشست چهارجانبه روسیه، فرانسه، آلمان و ترکیه است.

۲ هزار نظامی آمریکا از سپتامبر ۲۰۱۴میلادی به عنوان بخشی از راهبرد دولت وقت آمریکا برای کمک به معارضان مسلح سوریه به این کشور اعزام شدند. دولت آمریکا یکسال پیش از این اقدام، سازمان مرکزی اطلاعات(سیا) را مأمور اجرای یک برنامه مخفیانه با هزینه سالانه ۱ میلیارد دلار برای تسلیح و تجهیز شبه‌نظامیان در حال پیکار با دولت سوریه کرده بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha