به گزارش ایرنا هرچند آلایندگی محیط زیست یكی از پیامدهای فعالیت كارخانه ها و صنایع بزرگ است اما در این بین برخی از مجموعه ها با تجهیز خود به امكانات، دستگاه ها و شیوه های نوین برای جلوگیری از انتشار بیش از حد آلایندگی و حتی انجام اقدامات زیست محیطی درصدد جبران این خسارت برآمده اند.
كارخانه ذوب مس خاتون آباد در شهرستان شهربابك كه یكی از كارخانه های مهم این منطقه در تولید مس آندی به شمار می رود با ایجاد فضای سبز، تعویض الكتروفیلترها و برنامه ریزی برای احداث كارخانه های اسید و اكسیژن درصدد كاهش آلایندگی در منطقه است.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست مس منطقه ای كرمان روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا گفت: كارخانه ذوب مس خاتون آباد از سال های نخست راه اندازی در منطقه تولید آلایندگی كرده بود.
محمد امین زاده افزود: مدیران این كارخانه از همان سال های نخست درصدد بودند آلایندگی كارخانه مس خاتون آباد را به حد استاندارد برسانند.
وی اظهار كرد: شركت ملی صنایع مس ایران هزینه های زیادی را در راستای بهبود اوضاع و كاهش آلایندگی كارخانه ذوب مس خاتون آباد متقبل شد كه روند كاهش آلایندگی در كارخانه بیانگر انجام این اقدامات است.
وی گفت: شركت مس اقدامات كوتاه مدت، میان مدت و بلندمدتی را در راستای كاهش آلایندگی در كارخانه ذوب مس خاتون آباد انجام داده است.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست مس منطقه ای كرمان از رفع مشكل خودسوزی غبار، كاهش حجم هوای ورودی به داخل الكتروفیلترها، تغییر در سیستم ضربه زنی الكتروفیلترها و برخی اقدامات فنی به عنوان نمونه ای از اقدامات انجام شده در راستای كاهش آلایندگی كارخانه ذوب مس خاتون آباد نام برد.
وی اظهار كرد: نگهداری و تعمیرات قسمت های مختلف الكتروفیلترها به صورت سه شیفت كاری، انجام طرح های اصلاحی در قسمت های مختلف الكتروفیلترها و انجام تعمیرات هفتگی و سالیانه نیز از دیگر اقدامات كارخانه ذوب مس خاتون آباد شهربابك در راستای كاهش آلایندگی این كارخانه است.
وی گفت: راه اندازی طرح های توسعه ای و آنلاین كردن دستگاه سنجش آلاینده های هوا نیز به منظور كاهش آلایندگی در این كارخانه انجام شده است.
امین زاده اظهار كرد: اقدامات فنی لازم به منظور كاهش آلایندگی كارخانه ذوب مس خاتون آباد برنامه ریزی و اجرا شده است.
وی با بیان اینكه میزان غبار خروجی از الكتروفیلترهای كارخانه ذوب مس خاتون آباد شهربابك در سال 86 حدود 13 هزار میلی گرم بر متر مكعب بود گفت: این مقدار اكنون به زیر 400 میلی گرم بر متر مكعب رسیده است.
وی افزود: این بدان معناست كه آلایندگی در یك بازه 250 تا 400 میلی گرم بر متر مكعب متغیر است.
وی گفت: این روند كاهشی بیانگر این است كه ما توانسته ایم آلایندگی كارخانه ذوب مس خاتون آباد را كاهش دهیم و به بیش از 95 درصد بهبود برسانیم كه نسبت به استانداردهای جهانی حدود پنج برابر بالاتر است.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست مس منطقه ای كرمان گفت: حد استاندارد حدود 50 میلی گرم بر مترمكعب است در حالی كه آلایندگی كارخانه ذوب مس خاتون آباد هم اكنون حدود 250 تا 400 میلی گرم بر مترمكعب است.
وی بیان كرد: كارخانه ذوب مس خاتون آباد در راستای كاهش آلایندگی، طرح های توسعه را در دستور كار دارد.
وی گفت: كارخانه اكسیژن در آینده نزدیك در جوار این كارخانه راه اندازی می شود و حدود 90 درصد پیشرفت فیزیكی دارد كه تحریم های اعمال شده، احداث كارخانه را به تعویق انداخت.
امین زاده اظهار كرد: در راستای تامین قطعات كارخانه اسید به تحریم برخورد كردیم و با مشكل مواجه شدیم.
وی گفت: با اجرای طرح های كارخانه اكسیژن و اسید، آلایندگی كارخانه كاهش چشمگیر پیدا خواهد كرد و به استانداردهای جهانی می رسیم.
وی افزود: تاكنون دانشگاه علوم پزشكی در مورد مشكلات و اختلالات ژنتیكی انسانی در منطقه خاتون آباد، موردی را گزارش نكرده است.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست مس منطقه ای كرمان بیان كرد: دو هزار نفر در كارخانه ذوب مس خاتون آباد مشغول به كار هستند و با انجام معاینات دوره ای روی این افراد خوشبختانه مشكل خاصی را نداشتیم.
وی گفت: جلوگیری از روند تلف شدن دام های این منطقه نیز با اقدامات انجام شده روند كاهش خوبی را داشته است.
وی افزود: بیش از 25 میلیارد ریال غرامت در سال های گذشته به دامداران منطقه خاتون آباد پرداخت شد و بقیه خسارت دامداران منطقه نیز بزودی پرداخت می شود.
امین زاده از احداث انبار كنستانتره جدید در منطقه خاتون آباد خبر داد و گفت: دانشگاه صنعتی شریف با بررسی روند آلایندگی كارخانه مس خاتون آباد در سال های 89 تا 92، حدود 97 درصد كاهش آلایندگی از نظر وجود فلز مس در خاك از شعاع یك تا 20 كیلومتری را اعلام كرده است.
وی گفت: روند تغییرات مس خاك سال 1392 نسبت به سال 1389 تا شعاع یك كیلومتری از كارخانه در جهت باد غالب و نیمه غالب 45 درصد كاهش و از شعاع یك تا 20 كیلومتری 97 درصد كاهش را داشته ایم.
وی بیان كرد: كارخانه ذوب مس خاتون آباد سالانه حدود 90 هزار تن مس آند تولید می كند.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست شركت ملی صنایع مس ایران، مس منطقه ای كرمان گفت: آلایندگی كارخانه ذوب مس خاتون آباد با اجرای طرح های توسعه ای و برداشته شدن تحریم ها تا پایان سال 96 رفع می شود.
وی افزود: شركت مس در راستای كمك به دامداران منطقه با همكاری دامپزشكی مكمل های درمانی دام را خریداری كرده و در اختیار دامداران قرار داده است.
امین زاده گفت: این مكمل های درمانی حدود سه سال است كه توسط شركت ملی مس با هزینه زیاد خریداری و بین دامداران منطقه خاتون آباد شهربابك توزیع می شوند.
وی افزود: مدیران ارشد سازمان تنها به عنوان یك بنگاه اقتصادی و تولید درآمد به صنعت مس نگاه نكردند و این روند كاهشی در آلایندگی گواه بر این است.
به گفته وی سیستم های مدیریتی به منظور بهینه سازی محیط زیست و كاهش آلاینده ها استقرار پیدا كرده كه یكی از این سیستم ها ایزو 14000 است كه زیرساخت های اولیه آن در كارخانه خاتون آباد انجام شده و به مرور زمان به سمت گرفتن گواهی نامه می رویم.
وی گفت: جایزه مدیریت سبز از انجمن مدیریت سبز ایران كه در حال حاضر مس منطقه كرمان موفق به اخذ گواهی نامه تقدیر سبز سطح دو شده و جزو چند شركت برتر ایران قرار گرفته است.
وی همچنین از احداث 85 هكتار فضای سبز در اطراف كارخانه ذوب مس خاتون آباد خبر داد.
معاون كارخانه ذوب و پالایشگاه مس خاتون آباد شهرستان شهربابك نیز این كارخانه را عاملی برای رونق اقتصاد این منطقه دانست و افزود: ذوب مس موجبات رفاه مردم شهرستان شهربابك و شهرهای اطراف را نیز تا حدودی فراهم كرده است.
حسین شاهی اظهار كرد: كارخانه ذوب مس خاتون آباد برای دو هزار و 500 نفر به طور مستقیم شغل ایجاد كرده است.
وی افزود: كارخانه ذوب مس خاتون آباد با هدف تولید 80 هزار تن مس آندی احداث شده است.
وی گفت: تكنولوژی این كارخانه از نوع ذوب تشعشعی است و با توجه به این تكنولوژی متفاوت در سال های نخست با مشكلاتی در بخش فرایندی و الكتروفیلترها روبرو بوده است.
معاون كارخانه ذوب و پالایشگاه مس خاتون آباد بیان كرد: تغییراتی در همان سال های اول بر روی الكتروفیلترهای ذوب مس انجام و با قراردادی با جهاد دانشگاهی علم و صنعت برای اصلاح و بهینه سازی الكتروفیلترها منعقد شد.
وی افزود: فرایند اصلاح روی سه دستگاه كارخانه ذوب مس خاتون آباد طی دو سال انجام شد چنانچه كارخانه در سال 87 شرایط بهتری را نسبت به سالهای اول راه اندازی داشت.
وی از جذب یك تیم متخصص با همكاری جهاد دانشگاهی به منظور راهبری و نگهداری الكتروفیلترهای كارخانه ذوب مس خاتون آباد خبر داد و گفت: بعد از جذب این تیم از سال 88 تا 90 بهبود چشمگیری در روند كنترل آلایندگی و بهبود شرایط زیست محیطی این كارخانه شاهد بودیم.
شاهی افزود: كارخانه ذوب مس خاتون آباد در زمینه كنترل آلایندگی و بهبود شرایط زیست محیطی اقداماتی را در دو فاز كوتاه و بلند مدت در دستور كار دارد.
وی گفت: بازدیدهای روزانه، تعمیرات موضعی و اساسی سیستم و عقد قرارداد مشاوره ای با یك شركت معتبر در بخش فیلترها و جذب غبار با هدف بررسی شرایط كاركرد فیلترهای كارخانه و ارائه طرح ها و پیشنهادات به منظور رفع آلایندگی از جمله اقدامات كوتاه مدت است.
وی گفت: اصلاح محل فن ها و ایجاد پرده هوا در خروجی كوره فلش در زمینه كنترل غبار خروجی از كوره ها دو اقدام اساسی در كاهش آلایندگی ذوب مس خاتون آباد است.
شاهی تصریح كرد: بهبود شرایط آلایندگی با اجرای طرح های توسعه ای ذوب مس، احداث دو كارخانه اكسیژن، و اسید سولفوریك و انبار كنستانتره جدید خاتون آباد به عنوان فعالیت های درازمدت این كارخانه در دست اقدام است.
معاون كارخانه ذوب و پالایشگاه مس خاتون آباد گفت: این كارخانه با انجام اقدامات زیست محیطی در زمینه آلایندگی طبق گزارش سازمان معتبر محیط زیست نسبت به چند سال اول احداث 20 درصد بهبود داشته است.
وی اظهار كرد: مدیریت كارخانه ذوب مس خاتون آباد تمام تلاش، سیاست و رویه كاری خود را بر این نهاده كه با برنامه ریزی منظم زودتر به شرایط مد نظر سازمان حفاظت محیط زیست برسد.
وی گفت: كارخانه ذوب مس خاتون آباد طی چند سال گذشته در زمینه نگهداری الكتروفیلترها بیش از 110 میلیارد ریال هزینه كرده است.
شاهی افزود: درصد مس در محیط پیرامون كارخانه در سال 92 نسبت به سال 89 به میزان 45 درصد در شعاع یك كیلومتری كاهش پیدا كرده است.
وی گفت: میزان مس موجود در اطراف كارخانه تا شعاع 20 كیلومتری كاهش 97 درصدی داشته است.
كارخانه ذوب مس خاتون آباد در 30 كیلومتری شرق شهرستان شهربابك، 80 كیلومتری معدن مس میدوك و در فاصله 200 كیلومتری غرب كرمان با زیربنای 60 هزار و 517 متر مربع قرار دارد.
عملیات اجرایی این كارخانه در سه ماه اول سال 1378 به منظور بهره گیری از تكنولوژی ذوب فلش و با هدف تولید سالانه 80 هزار تن مس آندی با خلوص 99،4 درصد از كنسانتره مس آغاز شد و در سه ماه دوم سال 1383 به بهره برداری رسید.
مجتمع مس سرچشمه و مجتمع مس شهربابك در استان كرمان از مجموعه های اصلی شركت ملی صنایع مس ایران هستند.
گزارش: از نجمه حسنی
3029/3028/1042
كرمان - ایرنا - رعایت الزامات زیست محیطی همراه با اجرای طرح های توسعه بیانگر روند كاهش آلایندگی در كارخانه ذوب مس خاتون آباد از توابع استان كرمان است.