نیجریه كشوری در غرب آفریقا و همسایه كشورهای بنین، كامرون و چاد است. پرجمعیت ترین كشور قاره آفریقا، پس از سال ها تنش های سیاسی؛ از مستعمره انگلیس تا جنگ داخلی در سالهای 1967- 1970 در سال 2011 با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، طعم مردم سالاری را چشید.
نیجریه 36 استان و یك پایتخت فدرال دارد. نزدیك به 500 گروه قومی مذهبی مختلف در این كشور زندگی می كنند و یكی از جوانترین كشورهای جهان (از لحاظ جمعیت) محسوب می شود. با این حال چالش های گوناگون آینده این كشور را تهدید می كند كه شماری از آنها در زیر می آید:
**حملات تروریستی بوكو حرام
گروه تروریستی بوكو حرام كه در سال 2002 میلادی تاسیس شد در منطقه شمال شرق نیجریه، كه بیشتر ساكنان آن مسلمان هستند، به اقدامات تروریستی و انتحاری دست می زند كه حاصل آن بیش از 20 هزار نفر كشته و تخریب مناطق وسیع در شمال شرق نیجریه است.در ماه مارس 2015 گروه تروریستی بوكو حرام با بیعت با سركرده گروه تكفیری - تروریستی داعش، عملا به نسخه ای برابر اصل از داعش در نیجریه تبدیل شدو نام خود را به «ولایت غرب آفریقای داعش» تغییر داد.
حملات انتحاری، بمب گذاری در مناطق شهری و روستایی و سواستفاده از كودكان و زنان، از جمله اقدامات شوم این گروه تروریستی در نیجریه است. براساس اعلام سازمان ملل تقریبا یك میلیون و 300 هزار كودك در نیجریه بی خانمان و حدود یكهزار و 800 مدرسه تعطیل شده اند.همچنین بیش از 2 میلیون و 600 هزار نفر از مردم نیجریه ترك خانه و كاشانه كرده اند.
**قاچاق مواد مخدر و حمله دزدان دریایی در خلیج گینه
خطر دزدان دریایی و حملات آنان در خلیج گینه از عمده ترین تهدیدات منطقه غرب و مركز آفریقا است . سازمان ملل متحد در دو قطعنامه جداگانه از همه كشورها خواسته است تا در جهت تامین امینت در این منطقه و مقابله جدی با خطر حملات دریایی، اقدامات لازم را انجام دهند.
در اسفند 1394 رزمایش « اوبانگامه 2016» با هدف افزایش توان عملیاتی در برابر هرگونه حمله احتمالی و فعالیت های غیرقانونی و نیز گسترش همكاری های منطقه ای در عرصه نظامی و با حضور 30 كشور جهان، در خلیج گینه برگزار شد.نیروهای دریایی نیجریه برای بالا بردن توان عملیاتی در مناطق دریایی و ساحلی و به منظور مقابله با قاچاق مواد مخدر به قاره اروپا و آمریكا و نیز حمله دزدان دریایی به كشتی های تجاری، می بایست اقدامات امنیتی خود را تشدید كنند.
**بحران فولانی
یكی دیگر از چالشهای پیش رو نیجریه،حملات روزانه دهقانان قبیله ای موسوم به «فولانی» در مناطق مختلف ایالت «بنو» است.اكثر افراد قبیله فولانی، در مناطق مختلف نیجریه ساكن هستند و پیشه آنها عمدتا ماهیگیری وكشاورزی است. ایالت «بنو» در سال های اخیر شاهد موجی از خشونت های فرقه ای و قومی و كشته شدن صدها تن بوده است. ایالت «بنو» واقع در كمربند میانه نیجریه میان بخش عمدتا مسیحی نشین جنوب و مسلمان نشین شمال قرار داردكه در سال های اخیر شاهد امواج درگیری ها و خشونت ها فرقه ای و قبایلی بوده است.
** احیای صنعت نفت
صنعت نفت هم از بعد داخلی و هم از بعد بین المللی، برای ملت و دولت نیجریه اهمیت حیاتی دارد.نیجریه بزرگترین تولید كننده نفت در قاره آفریقا و اقتصاد برتر این قاره محسوب می شود. حدود 70 درصد درآمد دولت این كشور از فروش نفت تامین می شود. دولت نیجریه قصد دارد صنعت نفت این كشور را با استفاده از قوانین داخلی خود، اصلاح كند و تصویب لایحه معروف به «اصلاحات صنعت نفت» بخشی از اقدامات دولت برای احیای صنعت نفت این كشور است.
**نفوذ آمریكا و رژیم صهیونیستی برای مقابله با تشیع
با وجود اینكه نیجریه، یكی از قدرتمندترین ارتش های قاره آفریقا را داراست، حضور نظامیان آمریكایی در داخل خاك نیجریه و نیزخرید سلاح و تجهیزات از رژیم صهیونیستی از دیگر اقدامات اشتباه دولت بوهاری بود كه تنها برای مقابله با گسترش نفوذ اندیشه تشیع در این كشور صورت گرفت. دستگیری و شهادت شمار زیادی از شیعیان، خاصّه، شیخ زكزاكی در «زاریا» در همین راستا، به روشنی قابل ارزیابی و تحلیل است.
افزون برآن،حضور باشكوه پنج میلیون نفر از شیعیان نیجریه در اربعین امسال برای آمریكا و رژیم صهیونیستی خوشایند نبود.
حقیقت این است كه ارتش آمریكا درحالی به بهانه مبارزه با بوكوحرام در نیجریه حضور دارد كه خود، از پایه گذاران گروه های تروریستی در مناطق مختلف جهان است.
حمید اوضح
خاورم**9377**1479
تهران – ایرنا – نیجریه، كه به عنوان یكی از مهمترین و پردرآمدترین كشورهای قاره آفریقا همواره در كانون توجه جهان بوده است، در سال های اخیر از چالش های گوناگونی در حوزه های سیاسی و اقتصادی رنج می برد، كه ملت و دولت آن را بشدت تحت تاثیر قرار داده اند.