جمهوری اسلامی ایران با توجه به تحریم ها، توانست در فناوری نانو یا نانوتكنولوژی، رشته ای كه از دانش كاربردی و فناوری است، پیشرفت های زیادی كسب كند. در حالی كه این فناوری در بسیاری از كشورهای جهان دوران طفولیت را سپری میكند، سیاستها و راهبردهای ایجاد شده در این زمینه در كشورمان چشمگیر است و میتوان گفت كه فاصله موجود میان ایران و دیگر كشورهای پیشرفته جهان در زمینه فناوری نانو بسیار كمتر از فاصله موجود در زمینه فناوریهای قدیمیتر است.
با ورود هوشیارانه و به هنگام جمهوری اسلامی ایران به عرصه فناوری نوین نانو، امروزه كشورمان با درصد قابل توجهی از مقالات فناوری نانوی دنیا در جایگاه هفتم تولید علم این حوزه قرار دارد.
ایران صرف نظر از پیشتازی در عرصه تولید علم نانو در سطح جهان اسلام و منطقه غرب آسیا، در زمینه تولید بیش از 300 قلم محصولات مختلف صنعتی، دارویی و پزشكی از فناوری نانو، تولید تجهیزات مورد نیاز صنایع مرتبط، استانداردسازی، آموزش و ترویج و كاربرد فناوری نانو در بخش های مختلف هم دستاوردهای قابل توجهی داشته است.
*** افزایش تعداد استانداردهای بین المللی ایران در حوزه فناوری نانو
علاوه بر این، فعالیت ایران در تدوین استانداردهای ملی و بین المللی هم برای این فناوری نوین چشمگیر بوده است، به طوری كه به گفته دكتر 'سعید سركار' دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، فقط 9 كشور در عرصه نانو تكنولوژی توانسته اند استانداردهای بین المللی را ثبت كنند و ایران نیز یكی از این كشورها است كه تاكنون سه استاندارد پیشنهادی آن توسط سازمان ایزو ISO تصویب و در سطح جهان منتشر شده است.
سركاردر گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا در خصوص جایگاه ایران در تدوین استانداردهای بین المللی درحوزه فناوری نانو گفت: دركمیته (ISO/TC229) كه مسئول تدوین استاندارد بین المللی فناوری نانو در سازمان ISO است، تاكنون 44 استاندارد بین المللی تصویب و منتشرشده است كه ایران به همراه آلمان، چین ، فرانسه، هر كدام به تنهایی توانسته اند سه استاندارد را نهایی و به تصویب برسانند.
وی با بیان اینكه ایران توانسته است در حوزه استاندارد ملی نیز 39 استاندارد را منتشركند، افزود: در حال حاضر با سه استاندارد بین المللی پیشنهادی جدید ایران نیز موافقت شده كه در حال انجام است و این استانداردها با محصولات شركت های ایرانی ارتباط دارد.
*** تقاضای برخی كشورها از ایران برای همكاری مشترك در تدوین استانداردهای نانو
سركار افزود: با توجه به توافقات انجام شده برجام و نیز برقراری ارتباط كشورها با ایران به ویژه در حوزه علم و فناوری، ایران روابط خود را در زمینه تدوین استانداردهای بین المللی با كشورهای چین، كره جنوبی و ژاپن و روسیه توسعه داده و در تفاهم نامه های منعقد شده میان ایران و این كشورها مقرر شده است كه كشورمان در تدوین استانداردهای بین المللی در عرصه نانوتكنولوژی همكاری های لازم را داشته باشد و استانداردهای بین المللی مشتركی را تدوین كنند.
وی یادآور شد: با توجه به این كه ایران در عرصه تدوین استانداردهای بین المللی بسیار فعال است و قوی وارد شده است، كشورهایی از جمله كره جنوبی، چین و روسیه تقاضا كرده اند كه همكاری هایشان را با ایران در زمینه تدوین استاندارد توسعه دهند.
*** پیشنهاد سه استاندارد جدید به كمیته تدوین استانداردهای بین المللی ISO
دكتر 'علی بیت اللهی' مدیر كارگروه ارتباطات بین الملل ستاد توسعه فناوری نانو نیز گفت: در سال جاری نیز چندین استاندارد جدید دیگر برای پیشنهاد به كمیته (ISO/TC229) در نظر گرفته شده است كه به زودی سه استاندارد پیشنهادی به كمیته ارایه خواهد شد.
وی بیان كرد: در برنامه 10ساله دوم توسعه فناوری نانو كشور، در نظرداریم 50 استاندارد بین المللی مرتبط با حوزه بهداشت و محیط زیست، اندازه گیری، ویژگی های نانو مواد تدوین و پیشنهاد كنیم.
بیت اللهی افزود: در برنامه 10ساله دوم فناوری نانو، تدوین و انتشار300 استاندارد ملی مرتبط با محصولات نانو فناوری كه در كشورتولید می شود، مورد توجه است. در این برنامه 10ساله، تمركز اصلی روی تجاری سازی و در حقیقت توسعه فعالیت های تجاری سازی تولید داخل است، قطعا برای دستیابی به این امر باید به استاندارد توجه روز افزونی داشته باشیم.
وی بیان كرد: توجه به ضوابط استاندارد علاوه بر اطمینان خاطر برای مشتری، ارتقاء كیفیت را نیز به همراه دارد و در عین حال موجب توسعه بازار نیز می شود، بنابراین خوشبختانه فناوری نانو در محصولات مختلف كشور به كار گرفته می شود، به همین دلیل با ارتقاء استانداردهای موجود در كشور می توانیم به ارتقاء تولیدات محصولات نانو كمك كنیم.
وی با اشاره به تقاضای برخی كشورها در زمینه همكاری مشترك برای تدوین استانداردهای بین المللی ادامه داد: تدوین استانداردهای مشترك در سطح ایزو در این حوزه كمك می كند بازارهای صادراتی محصولات نانویی بتواند بیش از پیش توسعه پیدا كند و با شكل گیری این همكاری ها می توانیم روند تدوین استانداردهای بین المللی را شكل دهیم.
علمی (5) ** 9340**1440
تهران- ایرنا- ایران موفق شده است در كوتاه مدت علاوه بر درخشش در جایگاه هفتم جهان در علم نانو، در تدوین استانداردهای بین المللی در این حوزه نیز در كنار هشت كشور پیشرو در دنیا نقش آفرینی كند.