عبدالرحمان زاغي روز شنبه در گفت و گو با ايرنا افزود : كارشناسان حفظ و نباتات در مديريت هاي جهاد كشاورزي و مراكز خدمات كشاورزي شهرستان هاي مازندران و همچنين كلنيك هاي گياهپزشكي استان آماده هر گونه خدمات فني به گندمكاران و جو كاران استان هستند.
كارشناسان در 22 مديريت جهاد كشاورزي ، 66 مركز خدمات كشاورزي و 50 كلينيك گياهپزشكي در شهرستان هاي استان مازندران فعال هستند.
وي توضيح داد : يكي از دلايل اصلي شيوع بيماري ها در مزارع غلات استان ، بالا رفتن رطوبت خاك در اثر بارندگي ها است.
بر اساس گزارش هواشناسي مازندران ، پارسال 719 ميلمتر باران در استان باريد كه در مقايسه با سال 93 ميزان بارش ها دو درصد بيشتر شد.
همچنين در فروردين ماه امسال در دو مرحله بارش شديدي با متوسط 45 تا 55 ميلمتر در استان باريد كه منجر به سيلاب نيز شد.
وي ادامه داد: با توجه به بررسي هاي ميداني صورت گرفته در اراضي گندم و جو استان مازندران ، اگر مبارزه عليه بيماري ها به درستي و بر اساس تشخيص كارشناسان صورت نگيرد، خسارت زيادي به محصول وارد مي شود.
مدير حفظ نباتات جهاد كشاورزي مازندران خاطر نشان كرد: كشاورزان جلگه و دشت استان فرصتي كمي براي مبارزه دارند و هر چه زودتر بايد نسبت به مبارزه عليه بيماري ها و آفت اقدام كنند.
66 هزارو 500 هكتار از اراضي مازندران امسال زير كشت گندم رفته است كه 38 هزار هكتار از مزارع دشت ( گندم آبي ) در مرحله خوشه بندي و 28 هزارو 500 هكتار مزارع كوهستاني و ميان بند (گندم ديم) در مرحله ساقه دهي قرار دارند.
همچنين بر اساس آمار سازمان جهاد كشاورزي مازندران امسال 42 هزار هكتار از اراضي استان زير كشت جو رفته است كه 42 درصد از اين اراضي در منطقه كوهستاني قرار دارد.
زاغي با اشاره به اينكه هنوز بيماري ها عليه محصول گندم و جو مناطق ميان بند به صورت گسترده شيوع پيدا نكرده است، بيان داشت: كشاورزان اين مناطق نيز بايد از فرصت باقي مانده استفاده كرده و با تهيه نسخه مبارزه از كارشناسان حفظ و نباتات و كلينك هاي گياهپزشكي مبارزه را انجام دهند.
مدير حفظ نباتات جهاد كشاورزي مازندران به اهميت تناوب كشت و استفاده از بذور اصلاح شده گندم و جو در استان اشاره كرد و گفت: هنوز استفاده از بذور خود مصرفي گندم و جو بين كشاورزان وجود دارد و نسبت به تغيير كشت از گندم به كلزا و ديكر محصولات كشاورزي بي اعتنا هستند.
وي تاكيد كرد: رعايت و عملي كردن تناوب كشت و تهيه بذور گواهي شده مي تواند محصول را عليه بيماري ها مقاوم و خسارت ها را به حداقل برساند.
وي گفت: ضدعفوني بذور با سموم سيستميك يا تماسي، استفاده از ارقام مقاوم، گواهي شده و سالم، از بين بردن بقاياي گياهان آلوده، تناوب زراعي، رعايت تراكم كاشت و كنترل علف هاي هرز هم خانواده گندم بايد در مرحله داشت توسط مديريت تلفيقي كنترل شوند.
وي با بيان اينكه بيماري زنگ گندم نوعي بيماري قارچي است كه روي برگ هاي جوان به صورت جوش يا تاول ظاهر مي شود، گفت: اين جوش ها بهم مي پيوندند و نوارهايي در امتداد رگبرگ ها ايجاد مي كنند كه با پيشرفت بيماري، ساقه، خوشه و ساير قسمت هاي گياه به قارچ عامل بيماري آلوده مي شود و خسارت زيادي به محصول وارد مي كند كه با استفاده از سموم قارچ كش مانند تكتو به ميزان نيم تا 1 ليتر در هكتار، ايمپكت نيم تا يك ليتر در هكتار و تيلت هشت دهم ليتر تا يك ليتر و فوليكور يك ليتر در هكتار توصيه مي شود.
وي خاطرنشان كرد: بيماري لكه خرمايي به صورت نقاط زرد مايل به قهوه اي با هاله زرد رنگ در روي برگ ها ظاهر مي شود و با پيشرفت بيماري لكه ها زرد و خشك مي شوند.
امسال شش هزار تن بذر گواهي شده گندم بين گندمكاران استان مازندران توزيع شد.
ﮐﺸﺖ ﮔﻨﺪم در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﮐﻮﻫﺴﺘﺎﻧﯽ ﻣﺎزﻧﺪران از ﻣﺎه ﻣﻬﺮ و در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺟﻠﮕﻪ اي از ﻣﺎه آﺑﺎن آﻏﺎز ﻣﯽ ﺷﻮد.
ﭘﺎرﺳﺎل نيز از ﺣﺪود 66 هزارو 700 ﻫﮑﺘﺎر ﮔﻨﺪﻣﺰار ﻣﺎزﻧﺪران ،215 هزار ﺗﻦ ﻣﺤﺼﻮل ﺑﺮداﺷﺖ ﺷﺪ.
اﮔﺮ ﭼﻪ ﺑﺮﻧﺞ ﺑﺎ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺣﺪود ﯾﮏ ﻣﯿﻠﯿﻮن ﺗﻦ در ﺳﺎل ﻣﺤﺼﻮل اﺻﻠﯽ ﮐﺸﺎورزي ﻣﺎزﻧﺪران ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﯽ رود، وﻟﯽ اﯾﻦ اﺳﺘﺎن در ﮐﯿﻔﯿﺖ ﮔﻨﺪم ﺗﻮﻟﯿﺪي رﺗﺒﻪ ﻣﻤﺘﺎز ﮐﺸﻮر را دارد.
6990/6097
با توجه به بارندگي و شيوع بيماريها
هشدار به كشاورزان مازندراني براي مبارزه برعليه بيماريهاي گندم و جو
۲۸ فروردین ۱۳۹۵، ۱۳:۰۶
کد خبر:
82037053
ساري-ايرنا-مدير حفظ و نباتات جهاد كشاورزي مازندران گفت : در اثر بارندگي هاي اخير و با بالا رفتن رطوبت خاك و دماي هوا ،شدت شيوع بيماري هاي زنگ زرد،قهوه اي ،لكه برگي و بيماري خوشه گندم و جو در اراضي جلگه اي و دشت رو به گسترش است و كشاورزان فرصتي اندكي براي مبارزه دارند.