۲۹ فروردین ۱۳۹۵، ۸:۳۳
کد خبر: 82038064
T T
۰ نفر

16 نوامبر روز رئیس جمهوری در تاجیكستان اعلام شد

۲۹ فروردین ۱۳۹۵، ۸:۳۳
کد خبر: 82038064
16 نوامبر روز رئیس جمهوری در تاجیكستان اعلام شد

تهران - ایرنا - نمایندگان مجلس با تصویب «روز رئیس جمهوری تاجیكستان» گفتند كه این تصمیم به هیچ وجه شخص پرستی نیست و نباید با این موضوع احساسی برخورد شود.براین اساس از این به بعد ساكنان تاجیكستان 16 نوامبر هر سال را با عنوان «روز رئیس جمهوری تاجیكستان» جشن خواهند گرفت.

این تصمیم دو روز پیش در راستای اصلاح قانون در باره «روز‌های تعطیل» در پارلمان گرفته شده است و نمایندگان گفتند كه این روز اگر چه جشن گرفته خواهد شد ،اما تعطیل رسمی نیست.
«مولده قلندر‌زاده» عضو كمیته قانونگذاری وحقوق بشر پارلمان هنگام معرفی این طرح گفت:این تصمیم به هیچ وجه شخص پرستی نیست و مانند جشن‌های صنفی كارمندان دیگر حوزه ها تجلیل می‌شود.
وی تصریح كرد: این روز به شخص اشاره ندارد، از این رو مغایر قانون اساسی و د‌یگر قوانین كشور نیست و اجرای آن نیز هزینه اضافی را به بار نخواهد آورد.
قلندر‌زاده افزود: به دلیل آنكه 16 نوامبر سال 1994روزادای سوگند«امامعلی رحمان»به عنوان نخستین رئیس جمهوری تاجیكستان است روز «رئیس جمهوری تاجیكستان» انتخاب شده است.
«شكرجان ظهور‌اف» رئیس مجلس نمایندگان نیز از این طرح حمایت كرده و گفت كه چنین طرحی در كشور‌های دیگر نیز وجود دارد، از این رو نباید مایه برخوردها و سخنان احساسی شود.
پیشنهاد تعیین روز رئیس جمهوری تاجیكستان از سوی دولت رحمان ارائه شده بود. مقامات قبلا گفته بودند كه این طرح را با در نظر گرفتن سهم ارزنده امام‌علی رحمان در تشكیل دولت‌داری نوین كشور، احیا دولت ملی، تامین صلح و وحدت و ارتقا و اعتلای نفوذ و اعتبار تاجیكستان در عرصه بین المللی آماده كرده‌اند.
امامعلی رحمان كه حالا 64 سال دارد 19نوامبر سال 1992درسن 40 سالگی در شانزدهمین شورای عالی پارلمان وقت تاجیكستان به عنوان رهبر اول كشور انتخاب شد.
رحمان همین طوردرانتخابات ریاست جمهوری سال 1994با پیروزی بر رقیبش سفیر وقت تاجیكستان در روسیه«عبدالملك عبداله جان‌اف» به مقام رئیس جمهوری رسید.
او در انتخابات ریاست جمهوری سال 1999 زمان ریاست خود را برای هفت سال دیگر تمدید كرد و با تغییر قانون اساسی در سال 2003 حق شركت مجدد در دو انتخابات ریاست جمهوری تاجیكستان را به دست آورد. امام‌علی رحمان همین طور در انتخابات ریاست جمهوری سال‌های 2006 و 2013 برنده شد.
ماه دسامبر سال گذشته پارلمان تاجیكستان قانونی موسوم به «پایه گذار صلح و وحدت ملی - پیشوای ملت» را تصویب كرد و 25 دسامبر همان سال هم توسط رئیس جمهوری امضا شد.
بر اساس این طرح امامعلی رحمان به عنوان پیشوای ملت انتخاب شد كه در آینده حتی در صورت نداشتن مقام ریاست جمهوری حق رهبری بر كشور را خواهد داشت.
طرفداران امامعلی رحمان ختم جنگ داخلی و استقرار صلح در كشور، احیای اقتصاد درسال‌های جنگ تاجیكستان وتوسعه و احداث بناهای زیربنایی در سال‌های اخیر بخصوص احداث تونل ایرانی استقلال، ترمیم بزرگراه دوشنبه - خجند، احداث بزرگراه كولاب – كلمه - قراقروم كه تاجیكستان را به چین پیوند داد، احداث تونل های چارمغزك و شرشر و بازسازی بزرگراه دوشنبه – جرگتال را از كامیابی‌های عمده ریاست امامعلی رحمان در 24 سال ریاستش می‌شمارند .
اما منتقدان می‌گویند با گذشت 24 سال حكومت هنوز نتوانسته ‌است انرژی گاز و نیروی برق را برای مردم به اندازه كافی تامین كند و شهروندان این كشور فرصت شغلی ندارند و برای كار مجبور به مهاجرت به روسیه هستند.
تعیین روز ریاست جمهوری تاجیكستان در حالی است كه قزاقستان از پنج سال پیش روز نخستین پرزیدنت را تجلیل می‌كند. این روز در سال 2011 به افتخار پیروزی نورسلطان نظربایف در انتخابات یكم دسامبر سال 1991 نامگذاری شده است.
آساق**1663**1590
۰ نفر