۴ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۱:۵۰
کد خبر: 82045786
T T
۰ نفر
تحلیل گر پاكستانی: انفجارهای كابل، پیام جنگ طالبان علیه دولت است

اسلام آباد - ایرنا - یك تحلیل گر پاكستانی مسلط به تحولات افغانستان معتقد است پیام حملات تروریستی طالبان در پایتخت این كشور به ویژه انفجار مرگبار هفته گذشته و بی سابقه در 10 سال اخیر، به روشنی حكایت از آن دارد كه طالبان سر جنگ با دولت افغانستان دارد و هیچ افق روشنی برای روند كنونی موسوم به روند مذاكرات صلح افغانستان، دیده نمی شود.

'رحیم الله یوسف زی' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: تا زمانی كه خواسته های طالبان محقق نشود، وضع به همین شكل خواهد بود و روند تشریفاتی موسوم به نشست های گروه چهارجانبه صلح افغانستان هیچ دردی از این كشور جنگ زده دوا نخواهد كرد.
به گفته این تحلیل گر، در شرایط كنونی، خواسته هایی نظیر آزادی اعضای طالبان از زندان ها، كنار گذاشته شدن لیست های سیاه علیه برخی اعضای طالبان و خروج نیروهای بیگانه از افغانستان، از مهم ترین خواسته های طالبان از دولت افغانستان است.
وی با اشاره به حمله كم سابقه هفته گذشته طالبان در قلب كابل كه بیش از 60 كشته و 200 مجروج برجا گذاشت، گفت: هدف قرار گرفتن نزدیك ترین نقاط به ساختمان های اداره امنیت ملی افغانستان در كابل، پیام روشن طالبان به دولت افغانستان است به این معنا كه طالبان سرجنگ با دولت كنونی كابل دارد.
رحیم الله یوسف زی تلاش های چهارجانبه دولت های پاكستان، افغانستان، چین و آمریكا را برای تحقق صلح در افغانستان، بدون در نظرگرفتن مطالبات طالبان، تلاش های بیهوده توصیف كرد و گفت كه بسیار بعید است طالبانی ها كه زمانی قدرت و حكومت را در افغانستان در دست داشتند، از خواسته هایشان صرف نظر كنند.
یوسف زی افزود: دولت افغانستان هم مسیری را در پیش گرفته كه گویا قصد امتیاز دهی به طالبان ندارد و اگر وضعیت به همین شكل ادامه یابد، هیچ امیدی برای تحقق مذاكرات صلح واقعی نیست.
وی با اشاره به اعلام عملیات نظامی دولت افغانستان علیه طالبان نیز گفت: اتخاذ چنین واكنشی از سوی دولت افغانستان، تقریبا دیگر هیچ جایی برای صلح با طالبان باقی نخواهد گذاشت.
این تحلیل گر با بیان این كه پاكستان و چین به عنوان دو عضو از گروه چهارجانبه علاقه مند به صلح در افغانستان هستند، گفت: طبق اظهارات برخی منابع كه دیدارهایی محرمانه با اعضای طالبان در قطر داشته اند، گروه چهارجانبه اگرچه تلاش های زیادی برای تحقق صلح در افغانستان انجام می دهد، اما با توجه به پیچیدگی شرایط در افغانستان، در آینده نزدیك نمی توان انتظار نتیجه مثبت از فعالیت های گروه چهارجانبه داشت.
یوسف زی گفت كه طالبان از حدود 15 روز اخیر، بار دیگر مواضع سختی را علیه حضور نیروهای خارجی در افغانستان اتخاذ كرده اند كه تغییر دادن این مواضع سخت، كار ساده ای نیست.
وی یكی دیگر از مشكلات در مسیر روند مذاكرات صلح افغانستان را وجود اختلاف نظرهای شدید و درون گروهی طالبان درخصوص مذاكرات صلح با دولت افغانستان دانست. اختلاف های شروع شده در این زمینه در میان اعضای ارشد طالبان از زمان اعلام خبر مرگ ناگهانی ملاعمر رهبر سابق طالبان در سال گذشته، همچنان ادامه دارد؛ اختلاف هایی كه حتی موجب انشقاق در گروه طالبان شده است.
از نظر این تحلیل گر، علاوه بر وجود اختلاف های درون گروهی در میان طالبان افغانستان، اختلاف هایی نیز در دولت كابل وجود دارد كه كار را سخت تر كرده است و اختلاف نظرهای میان اشرف غنی رئیس جمهوری و عبدالله عبدالله رئیس اجرایی دولت افغانستان، از جمله موانع موجود بر سر راه مذاكرات صلح افغانستان محسوب می شود.
آساق*272**1723