۴ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۵:۲۴
کد خبر: 82046249
T T
۰ نفر
رای الیوم: عربستان 'ائتلاف پادشاهی های عربی' به راه می اندازد؟

تهران-ایرنا- به نوشته روزنامه 'رأی الیوم' ریاض این روزها شاهد ترافیك و رفت و آمد سران كشورهای مختلف است. مانندسفر مقامات آمریكا ، مقامات مغرب و برگزاری نشست سران كشورهای حاشیه خلیج فارس با حضور رییس جمهور آمریكا و نشست سران كشورهای حاشیه خلیج فارس با پادشاه مغرب .

رای الیوم افزود: محور اصلی هر كدام از این نشست ها امنیت خلیج فارس و قرار دادن مغرب به عنوان بخش اصلی آن پس از تضمین حمایت مصر است.
برگزاری این نشست ها در اصل احیای طرح ملك عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه سابق عربستان سعودی است كه در ابتدای بهار عربی از آن سخن گفت و بر تاسیس 'شورای همكاری عربی سنی پادشاهی' با مشاركت اردن، مغرب و شش كشور حاشیه خلیج فارس تاكید كرد.
بیانیه ای كه ملك سلمان به نام خود و رهبران كشورهای حاشیه خلیج فارس طی استقبال از پادشاه مغرب صادر كرد نشان می دهد كه این كشورها تصمیم گرفته اند كه در مساله صحرا و اختلاف مغرب،از طرح بان كی مون دبیر كل سازمان ملل در این زمینه حمایت كنند؛ امری كه چه بسا منجر به قطع روابط با الجزایر ،به منظور مجازات این كشور به دلیل عدم تایید موضع عربستان برای براندازی نظام حاكم بر سوریه و نیز مخالفتش با تروریست دانستن حزب الله شود.
نكته جالب توجه این است كه بیانیه پادشاه عربستان سعودی در این زمینه كاملا صریح و روشن بود و از زمان آغاز نزاع در صحرا از سال 1975 برای نخستین بار با این قدرت صادر می شود به طوری كه گفت: بر این مساله اصرار داریم كه روابط كشورهای حاشیه خلیج فارس با مغرب در بالاترین سطح خود در همه جوانب سیاسی و اقتصادی و امنیتی باشد.
در ادامه این بیانیه آمده است: همه ما بر همبستگی و كمك به همه مسائل سیاسی و امنیتی كه برای شما كشور برادر(مغرب)مهم است از جمله مساله صحرای مغرب تاكید می كنیم و با هر گونه خدشه ای به منافع عالی مغرب مخالفیم.
در بیانیه پادشاه عربستان از اصطلاح صحرای مغرب (مغرب) و نه صحرای غربی استفاده شده است و این یعنی تایید كامل طرح مغرب درباره وحدت ارضی است. امری كه بحرانی دیپلماتیك و سیاسی با الجزایر به وجود می آورد كه دولتش مسائل را كاملا عكس این می بیند و همه نوع حمایتی از جنبش پولیساریو و موضعش برای جدایی از مغرب ارائه می كند.
محمد ششم پادشاه مغرب كه با استقبال بی سابقه مواجه شد، در سخنرانی در نشست سران كشورهای حاشیه خلیج فارس تشریح كرد كه هدف اصلی از این نشست تاسیس یك سازمان پادشاهی عربی است و نسبت به طرح های برنامه ریزی شده برای هدف قرار دادن ممالك عربی و توطئه هایی كه امنیت جمعی كشورهای خلیج فارس ، مغرب و اردن را هدف قرار می دهد، هشدار داد.
یعنی وی بر این باور است كه امنیت خلیج فارس و ثبات آن بخشی از امنیت و ثبات مغرب است. محمد ششم درباره مشاركت استراتژیك برای رویارویی با تلاش ها برای تقسیم كشورهای مغرب عربی پس از موفقیت این تلاش ها برای تقسیم و چند تكه كردن مشرق عربی هشدار داد.
مساله عجیب در سایه این رویكرد، این است كه ملك عبدالله دوم پادشاه اردن از دعوت برای حضور در نشست های سران كشورهای حاشیه خلیج فارس مستثنی شد به رغم آن كه اردن به لحاظ جغرافیایی و سیاسی در مقایسه با مغرب دور، به كشورهای حاشیه خلیج فارس نزدیك تر است و دارای مرزهای مشترك با عربستان سعودی است.
برای ما بسیار دشوار است كه تفسیری برای غیبت اردن از نشست سران كشورهای حاشیه خلیج فارس پیدا كنیم به ویژه آن كه ناصر جوده وزیر خارجه اردن برای مشاركت در نشست های سابق وزرای خارجه كشورهای حاشیه خلیج فارس دعوت شد و كشورش نیز سفیر خود را از تهران در اقدامی غیرمنتظره و غیرقابل توجیه برای رایزنی به امان فراخواند؛ اقدامی كه این گونه تفسیر شد كه تلاش برای قرار گرفتن در اردوگاه ضد ایرانی عربستان است.
این ترافیك ائتلاف ها و محورهاست كه پادشاه جدید عربستان در سال نخست از به قدرت رسیدنش ایجاد كرد به طوری كه برای بسیاری دشوار شده است كه نام آنها را حفظ كنند و پشت سر تصمیم ها و زمان های نشست ها و اهداف مورد نظرشان نفس شان به شماره افتاده است. لابد خطر بزرگی وجود دارد كه نیاز به این همه ائتلاف را ضروری كرده است كه بسیاری نه می توانند آن را رصد كرده یا ببینند، این خطر قطعا و در همه احوال 'اسرائیل' نیست.
چاقوی تقسیم طایفه ای ،مشرق عربی را دو تكه كرد و اكنون نوبت مغرب عربی اسلامی است و چه بسا عنوان آن جغرافیاست و محور آن بحران صحراست و فتیله جنگ ها بر همین اساس شعله ور می شود.
خاورم*1049**1579
۰ نفر