بروجرد داراي چشمه سارها، روستاها، طبيعت بكر و دست نخورده و تفرجگاه هاي طبيعي زيادي است كه به دليل تبليغات و اطلاع رساني ضعيف مورد غفلت قرار گرفته اند بطوريكه برخي از شهروندان بروجردي از وجود اين اماكن گردشگري اطلاع چنداني ندارند.
مغفول ماندن ظرفيت هاي گردشگري بروجرد بيش از هر زمان ديگري در ايام نوروز امسال ملموس بود زيرا خانواده هاي بروجردي نمي دانستند كه بايد مهمانان و مسافران خود را براي تفريح به چه مكاني ببرند.
بسياري از اماكن گردشگري خارج از شهر بروجرد از كمترين زيرساخت هاي گردشگري مانند راه مناسب، سرويس بهداشتي، نمازخانه و امنيت نسبي بي بهره اند.
اغلب شهروندان بروجردي و مسافران در حال حاضر فقط تپه چغا، پارك فدك، گلدشت، روستاي ونايي، مساجد امام خميني(ره) و جامع و فضاهاي سبزي مانند بلوار بهشت را به عنوان تفرجگاه و مناطق ديني را مي شناسند.
خانه هاي قديمي بروجرد از بهترين ظرفيت هاي گردشگري شهرستان مي باشد كه متاسفانه تاكنون اقدام قابل توجهي براي معرفي و جذب گردشگر در اين خانه ها صورت نگرفته است.
خانه تاريخي فرهنگ و افتخارالاسلام به دليل تبديل شدن به موزه نسبت به ساير خانه هاي تاريخي برجسته تر شده اند ولي هنوز بسياري از مردم بروجرد آدرس اين خانه ها را نيز نمي دانند.
در سفر به ديگر شهرهاي كشور با تبليغات گسترده و پرداخت هزينه براي ديدن خانه هاي قديمي مواجه مي شويم در حاليكه خانه هاي قديمي و تاريخي بروجرد از نظر وسعت، سبك و معماري بسيار زيباتر از اين خانه ها هستند.
ديدن بناهاي تاريخي ديگر شهرهاي كشور مستلزم پرداخت هزينه و تهيه بليت است در حاليكه بناهاي تاريخي بروجرد كه هر كدام جلوه اي از معماري گذشته و هويت و فرهنگ اصيل ما هستند به حال خود رها شده اند.
پرداخت مبلغي هرچند ناچيز براي ديدن اين خانه هاي تاريخي علاوه بر تامين هزينه هاي نگهداري بناها، ارزش آنها را بالا مي برد و مردم را براي بازديد از اين اماكن مشتاق مي كند.
امسال در اقدامي شايسته بازديد از موزه مردم شناسي بروجرد با پرداخت هزينه همراه بود كه اين مبلغ اندك، ارزش مكان را بالا برد و بسيار مورد توجه خانواده ها قرار گرفت و از اينكه تاكنون از وجود چنين مكاني در شهر خود بي خبر بودند، اظهار تاسف مي كردند.
پل ها، تپه ها، تالاب ها و آبگيرها، سدهاي خاكي، چشمه ها و نهرهاي زيادي در شهرستان بروجرد وجود دارد كه هر كدام در حوزه گردشگري مي توانند سرآمد باشند و حرفي براي گفتن داشته باشند ولي به جز دوستداران طبيعت، كوهنوردان و بومي هاي هر منطقه، كسي آنها را نمي شناسد.
البته بايد گفت ناشناخته ماندن اماكن گردشگري بروجرد دليل بكر و دست نخورده ماندن اين اماكن است زيرا ضعف فرهنگ زيست محيطي و نامهرباني مردم با طبيعت اين مكان ها را همچون ساير تفرجگاه هاي گردشگري بروجرد در خطر محاصره زباله، نخاله و تخريب قرار مي دهد.
* ظرفيت هاي گردشگري بروجرد نيازمند معرفي بيشتر
ورودي هاي شهر بروجرد عاري از هرگونه تابلوي راهنمايي براي معرفي مناطق و بناهاي تاريخي و گردشگري است.
در بسياري از شهرهاي كشور اين نوع تابلوها ديده مي شوند و مسافران و گردشگران را از شهر به نقاط مختلف گردشگري و تاريخي هدايت مي كنند كه اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و ساير دستگاه هاي متولي بروجرد بايد نسبت به نصب اين نوع تابلوها اقدام كنند.
صنايع دستي و سوغات بروجرد نيز كه نقش بسيار مهمي در توسعه صنعت گردشگري دارند همانند ظرفيت هاي طبيعي شهرستان مورد بي مهري قرار گرفته اند و بدون هيچ تبليغ و جلايي، روزگار مي گذرانند.
سوغات بروجرد از جمله گليم و ماشته، نمد و گيوه، ظروف مسي و ورشو، نان قندي، نان تيري، سمنو، آب نبات و نقل را مي توان در نمايشگاه هايي در ورودي هاي شهرستان بروجرد به مسافران عرضه كرد تا اين سوغات ارزش واقعي خود را پيدا كنند.
با اندكي سليقه و تعامل از سوي مسئولان مي توان از اين موهبت هاي خدادادي و پيشينه تاريخي منطقه در مسير توسعه صنعت گردشگري، جذب مسافر و گردشگر و بهبود وضعيت اقتصادي شهرستان بروجرد گام برداشت.
** خبرنگار ايرنا در بروجرد
شهرستان بروجرد با داشتن آب و هوايي خوش، طبيعت و شرايط اقليمي خاص ظرفيت هاي گردشگري فراواني دارد ولي كمبود زيرساخت هاي گردشگري استفاده از اين ظرفيت ها را براي گردشگران و مسافران دشوار كرده است.