۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۵:۵۱
کد خبر: 82058780
T T
۰ نفر
كنگره علوم انسانی اسلامی به ایجاد نرم افزار تمدن نوین اسلامی منجر خواهد شد

تهران - ایرنا - دبیر علمی چهارمیین كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی گفت: این كنگره درسی نهادین برای بازتولید عقلانیت به ارث گرفته شده از دوران گذشته و تمدن اسلامی است و سبب ایجاد نرم افزار تمدن نوین اسلامی خواهد شد.

به گزارش خبرنگار معارف ایرنا، عطاالله رفیعی آتانی روز دوشنبه در نشست خبری چهارمین كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی هدف از این كنگره را گفتمان سازی همراه با تضارب آراء اندیشمندان دانست و گفت: تولید دانش جدید در قلمرو علوم انسانی، شناسایی و تقویت نیروی انسانی جدید از دیگر اهداف این كنگره است.
وی كه در پژوهشگاه علوم انسانی اسلامی صدرا سخن می گفت افزود: این كنگره را می توان فرصتی برای مسوولان و برنامه ریزان علمی كشور دانست تا با ارزیابی از ظرفیت های موجود بتوانند برنامه ریزی های لازم ر ا برای آینده كشور داشته باشند.
رییس دبیرخانه دائمی كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی از برگزاری این كنگره در پاییز 96 خبرداد و گفت: با استفاده از تجربیات همایش و كنگره های گذشته این كنگره به عنوان ششمین تجربه محسوب می شود و 31 جلد كتاب در این زمینه منتشر شده است.
وی اضافه كرد: در سال های 85 و 86 اولین و دومین همایش الگوی اسلامی ایران پیشرفت برگزار شد و پس از آن سه كنگره علوم انسانی اسلامی با حضور اندیشمندان تشكیل شد كه دستاوردهای همایش الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بیش از 147 مقاله و نتایج كنگره های علوم انسانی اسلامی نیز بالغ بر 300 مقاله بوده كه در 22 جلد منتشر شده و مقالات كنگره سوم نیز در دست چاپ است.

** سومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی اهدا می شود
رفیعی از اعطای سومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی و انتشار مجله تحقیقات بنیادین علوم انسانی اسلامی همزمان با برگزاری چهارمین كنگره علوم انسانی اسلامی خبر داد.
رئیس دبیرخانه دائمی كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی افزود: تاكنون 2 دوره از جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی برگزار شده و در هر دوره به سه شخصیت اندیشمند در این زمینه جوایزی اهدا شده است.
رفیعی از فراخوان مقالات این كنگره نیز سخن گفت و اظهار داشت: چهارمین كنگره علوم انسانی اسلامی در محورهای فرارشته ای و رشته ای برگزار خواهد شد كه محورهای میان‌رشته‌ای شامل فلسفه و روش‌شناسی علوم انسانی اسلامی، مدیریت تحول علوم انسانی، تمدن نوین اسلامی و همچنین آموزش و پرورش و تحول بنیادین در علوم انسانی است.
وی افزود: در محورهای رشته‌ای نیز اقتصاد اسلامی، تعلیم و تربیت اسلامی، جامعه‌شناسی و ارتباطات اسلامی، روانشناسی اسلامی، علوم سیاسی اسلامی، فقه و حقوق اسلامی، مدیریت اسلامی و همچنین هنر و معماری اسلامی مطرح است.
رفیعی از پژوهشگران خواست تا مقالات خود را با استناد به منابع اصیل دینی ارائه كنند و ضمن درنظر گرفتن رویكرد اسلامی در تالیفات خود، مقالاتی را ارسال كنند كه در سطح علمی پژوهشی باشد.
دبیر علمی چهارمین كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی، مهلت ارسال چكیده مقالات به دبیرخانه كنگره را تا پایان شهریور اعلام كرد و گفت: مهلت ارسال اصل مقالات تا پایان اسفند امسال خواهد بود.

** انتشار كتاب نظریه
رفیعی گفت: علاوه بر انتشار مجلات علمی و پژوهشی اولین جلد از كتاب نظریه را در سطح نظریه پردازی منتشر كرده ایم و اینك در آستانه انتشار جلد دوم آن هستیم.
وی افزود:‌ در قلمرو هر رشته علمی باید یك متن مبنا و كتاب پایه منتشر شود و این كتاب در واقع متونی مبنایی در رشته های اقتصاد اسلامی، روان شناسی، فلسفه و سایر رشته های علوم انسانی اسلامی است تا ضمن این كه پژوهشگران در جریان پیشینه و آستانه های نوآوری این علوم قرار می گیرند، در دوره های آموزشی نیز از متون این علوم استفاده می كنند.

** تجربه تمدن اسلامی در قرون گذشته
رئیس دبیرخانه دائمی كنگره علوم انسانی اسلامی گفت: نقاط اوج و حضیض تمدن اسلامی در قرن های گذشته حكایت از رابطه دو سویه میان تمدن اسلامی و عقلانیت موجود دارد و در قرن چهارم هجری ظهور اندیشمندانی همچون ابن سینا، شیخ مفید، سیدرضی و سیدمرتضی نشانگر اوج تمدن اسلامی بود كه تا قرن نهم منجر به ظهور صدرالمتالهین شد.
وی از ملاصدرا به عنوان شاهكار اندیشه اسلامی در قرن های نهم و دهم یاد كرد و گفت: ملاصدرا با عجین ساختن فلسفه و عرفان، عقد محض اسلامی را در قالب حكمت متعالیه بوجود آورد و اثر تمدنی خود را در جامعه بوجود آورد.
رفیعی افزود: در دوران معاصر حضرت امام خمینی(ره) و مرحوم علامه سیدمحمد حسین طباطبایی فرصتی را فراهم كردند تا فقه و عرفان و فلسفه با هم درآمیزد و مبنای شكل گیری انقلاب اسلامی را ایجاد كند.
وی از این دوران به عنوان گام جدید برای عقلانیت یاد كرد و گفت: این عقلانیت جدید در حال تولید نسل جدیدی از عقلانیت اسلامی است كه در حال نظام سازی در متن جامعه است و آنچه امروز در حال شكل دهی تمدن نوین اسلامی است با تكیه بر تولید جدیدی از اندیشه های اسلامی در تمامی عرصه های زندگی است كه بر عقلانیت اصیل اسلامی استوار است.

** تغییرات چهارمین كنگره علوم انسانی اسلامی
رفیعی یكی از مزایای این كنگره را استفاده از تجربیات هشت سال گذشته و همایش های برگزارشده دانست و گفت: ارتباطات ایجادشده با 2 هزار پژوهشگر را می توان یك ظرفیت گفتمانی در كنگره چهارم دانست كه به رشد فزاینده ای منجر خواهد شد.
فرزاد جهان بین دبیر شورای سیاستگزاری چهارمین كنگره علوم انسانی اسلامی از راه اندازی كمیته بین الملل خبر داد و گفت كه قرار است سطح میهمانان خارجی و نشست های این كنگره ارتقاء یابد.
وی درباره نحوه دعوت اندیشمندان خارجی برای ارسال مقاله گفت: علاوه بر انتشار فراخوان با توجه به شناختی كه از پژوهشگران این حوزه داریم، دعوت از آنان از سوی كمیته بین الملل كنگره صورت خواهد گرفت.

** كنگره ای مساله محور و كاربردی
جهان بین كنگره سال آینده را یك كنگره مساله محور دانست و از اندیشمندان و پژوهشگران خواست تا مقالاتی ارائه كنند كه مشكلی از مشكلات جامعه را حل كند و تاكید كرد كه مقالاتی از اولویت برخوردار خواهد بود كه كاربردی تر و ناظر به مسائل كشور باشد.
دبیر شورای سیاستگزاری چهارمین كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی اضافه كرد: سخت گیری در داوری مقالات باعث خواهد شد تا سطح مقالات به سمت كیفی شدن حركت كند و با توجه به برگزاری دوسالانه این كنگره، نتیجه داوری ظرف سه ماه اعلام خواهد شد.

** فرهنگ گفتمان سازی تمدن نوین اسلامی شكل گرفته است
وی با بیان دستاوردهای كنگره های علوم انسانی اسلامی گفت: انتشار 31 جلد از مقالات این همایش ها را می توان از دستاوردهای ملموس كنگره دانست ولی ایجاد و شناسایی شبكه ای وسیع از اساتید و دانشجویان و همچنین گفتمان سازی در سال های اخیر را باید از نتایج غیرملموس آن دانست.
جهان بین از ارتباط علمی و تحقیقاتی با 40 مركز حوزوی و دانشگاهی سخن گفت و افزود: مركز نوآوری و ایده پردازی برای ارزیابی مقالات ارائه شده تشكیل شده و جلسات «نشان» با حضور برخی از ارائه دهندگان مقالات برتر تشكیل می شود.

** درخواست همكاری از وزارت علوم
رفیعی با استقبال از اعلام آمادگی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای حمایت از فعالیت های بین رشته ای این كنگره گفت: با توجه به ظرفیت های علمی كشور از وزیر محترم درخواست مساعدت داریم.
وی همچنین از شورای تحول علوم انسانی و شورای عالی انقلاب فرهنگی خواست تا به منظور هم افزایی بیشتر در ارتقاء گفت و گوی علوم انسانی اسلامی، حمایت های بیشتری از این كنگره به عمل آید.
رفیعی گفت: هر رشته علمی در قالب یك كمیسیون تخصصی با مسئولیت مراكز علمی صورت می گیرد كه دانشگاه تبریز در رشته اقتصاد اسلامی، دانشگاه اصفهان در رشته روانشناسی اسلامی، دانشگاه شیراز در رشته جامعه شناسی اسلامی، دانشگاه امام صادق(ع) در رشته مدیریت اسلامی و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در رشته فقه و حقوق اسلامی عهده دار است.
فراهنگ** 1003**1569