احمد صادقي گلمكاني روز يكشنبه به خبرنگار خبرگزاري جمهوري اسلامي گفت: اين همايش چهارم خردادماه با هدف تشريح ظرفيت هاي قانوني حوزه ريلي، زميني و هوايي و ترغيب و تشويق سرمايه گذاران داخلي و خارجي به سرمايه گذاري در اين حوزه برگزار مي شود.
وي بيان كرد: در اين همايش بسته هاي حمايتي سرمايه گذاري در حوزه حمل و نقل ريلي، زميني و هوايي منطقه ويژه اقتصادي سرخس و زيرمجموعه هاي آن از جمله امور زيربنايي، ناوگان ريلي و جاده اي و فرودگاه بين المللي الماس سرخس تشريح مي شود.
وي اظهار كرد: در اين همايش بسته هاي حمايتي تدوين شده توسط منطقه ويژه اقتصادي سرخس، فرصتهاي مختلف ترانزيتي، كاهش هزينه هاي لجستيك تجاري، برقراري خطوط منظم حمل صادراتي از قبيل خطوط ريل عريض و نرمال در اين منطقه مطرح و مورد بررسي قرار مي گيرد.
صادقي گلمكاني گفت: همچنين چشم انداز حمل و نقل جاده اي و هوايي و همچنين مدلهاي سرمايه گذاري در حوزه هاي مختلف منطقه ويژه اقتصادي سرخس از سوي متخصصان و صاحب نظران در اين همايش ارائه مي شود.
مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي سرخس اظهار كرد: مخاطبان اين همايش فعالان اقتصادي كشور از جمله شركتهاي مديريت حمل و نقل، شركتهاي مديريت صادرات، كشتيراني هاي داخلي و خارجي، صادركنندگان بزرگ و معتبر، شركتهاي حمل و نقل بين المللي و تشكلها و انجمن هاي فعال در حوزه حمل و نقل بين المللي هستند.
به گفته وي در اين همايش معاون وزير اقتصاد و رييس سازمان سرمايه گذاري و كمكهاي اقتصادي و فني ايران، نماينده عالي سازمان كشتيراني، معاون فني گمرك، معاون فني شركت راه آهن ايران، روساي شركتهاي حمل و نقل بين المللي از كشورهاي ازبكستان، تاجيكستان، روسيه، تركمنستان، قزاقستان و تركيه حضور دارند.
وي به ظرفيتهاي حوزه حمل و نقل منطقه ويژه اقتصادي سرخس اشاره كرد و گفت: اين منطقه متصل به خطوط راه آهن بين المللي و نقطه صفر مرزي و ريل عريض آسياي ميانه است كه با ايجاد امكانات و زيرساخت هاي لازم در سايت ريلي، خطوط مختلف نزديك به 51 كيلومتر ريل عريض و نرمال در جوار يكديگر، ايستگاه تخليه و بارگيري انواع كالا و تخليه و بارگيري غلات امكانات خوبي را براي رشد صادرات و ترانزيت از اين منطقه فراهم كرده است.
وي افزود: وجود انبارهاي اختصاصي و عمومي براي نگهداري كالا در منطقه ويژه اقتصادي سرخس زمينه را براي يك تجارت سودآور براي سرمايه گذاران آماده كرده است.
وي بيان كرد: محور ترانزيتي چابهار – سرخس كه بخشي از آن از منطقه ويژه اقتصادي سرخس مي گذرد، به عنوان يكي از دالان هاي بين المللي زميني آسياي مركزي و نقطه جنوب غربي مطرح است كه آبهاي گرم خليج فارس را به آسياي ميانه، شمال اروپا و قفقاز متصل مي كند.
مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي سرخس گفت: فرودگاه بين المللي الماس سرخس با برخورداري از امكانات ناوبري و پرواز و فرود انواع هواپيماهاي پهن پيكر آماده فعاليت در حوزه حمل و نقل هوايي كالاهاست.
صاديق گلمكاني اظهار كرد: پارسال بيش از 60 هزار تن صادرات كالا از اين منطقه به كشورهاي مختلف انجام گرفته كه تلاش مي كنيم با ايجاد زيرساخت هاي لازم و سرمايه گذاري در حوزه حمل و نقل اين ميزان به يك ميليون تن در سال افزايش يابد.
منطقه ويژه اقتصادي سرخس به دليل موقعيت جغرافيايي خود كه در كانون كشورهاي عضو 'اكو' قرار گرفته و همچنين به خاطر موقعيت راهبردي و جغرافيايي به عنوان دروازه طلايي ورود به كشورهاي آسياي ميانه، چين، روسيه و پل ارتباطي بازارهاي مهم تجاري آسياي مركزي با كشورهاي حوزه خليج فارس در جنوب ايران، اروپا در غرب و كشورهاي افغانستان و پاكستان در شرق ايران است.
فعاليت منطقه ويژه اقتصادي سرخس همزمان با واقعه مهم و تاريخي افتتاح راه آهن مشهد - سرخس - تجن با حضور رهبران و نمايندگان بيش از 100 كشور جهان در سال 1375 آغاز شد.
اين منطقه در فاصله 150 كيلومتري شرق مشهد و 15 كيلومتري شهر سرخس از شمال و شرق با كشور تركمنستان هم مرز است.
7489/5132
مشهد- ايرنا- مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي سرخس از برگزاري نخستين همايش بين المللي فرصتهاي سرمايه گذاري در حوزه حمل و نقل و ترانزيت در اين منطقه در ماه آينده خبر داد.