بی اعتمادی، سد راه پیشرفت مذاكرات صلح افغانستان/صلح منهای 'شبكه حقانی' دشوار است

اسلام آباد - ایرنا - یك تحلیل گر ارشد پاكستانی مسلط به تحولات حوزه افغانستان معتقد است كه پنجمین دور نشست چهارجانبه صلح افغانستان كه امروز در اسلام آباد جریان دارد، مثل چهار دور قبلی بی نتیجه خواهد ماند و فضای بی اعتمادی میان كشورهای شركت كننده در این نشست، یكی از مهم ترین عوامل ناكامی این مذاكرات است.

پنجمین نشست گروه چهارجانبه متشكل از نمایندگانی از دولت های پاكستان، افغانستان، چین و آمریكا عصر امروز (چهارشنبه) در اسلام آباد آغاز شده است و افغانستان بدلیل اینكه امید چندانی به ثمربخش بودن این نشست ندارد، تنها در سطح سفیر شركت كرده است.
'رحیم الله یوسف زی' كه یكی از مسلط ترین تحلیل گران پاكستانی تحولات افغانستان محسوب می شود، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: فضای بی اعتمادی میان پاكستان، افغانستان و آمریكا به عنوان سه عضو از گروه چهارجانبه بسیار شدید است ضمن اینكه تنش های میان پاكستان و افغانستان و اختلاف های بین پاكستان و آمریكا نیز موجب تشدید این فضای بی اعتمادی شده است.
یوسف زی گفت: آمریكا از پاكستان می خواهد كه علیه گروه موسوم به 'شبكه حقانی' (وابسته به طالبان افغانستان) به عنوان یك گروه تروریستی بطور جدی مبارزه كند اما باید این حقیقت را پذیرفت كه شبكه حقانی بخشی از طالبان افغانستان است و سراج الدین حقانی رهبر شبكه حقانی در واقع معاون رهبر طالبان افغانستان و نفر دوم این گروه بعد از ملا اختر منصور محسوب می شود. نمی توان در یك زمان، هم دم از مذاكرات صلح با طالبان افغانستان زد و هم خواستار مبارزه با شبكه حقانی بود.
وی افزود: جدا كردن شبكه حقانی و سراج الدین حقانی از روند مذاكرات صلح افغانستان، باعث ناقص شدن این روند خواهد شد. شبكه حقانی و رئیس آن، به عنوان بخشی از بدنه گروه طالبان افغانستان، باید در روند مذاكرات صلح حضور داشته باشند.
این تحلیل گر گفت: حتی سال گذشته كه دور اول مذاكرات مستقیم صلح میان طالبان افغانستان و نمایندگان دولت كابل در منطقه مَری دراطراف اسلام آباد برگزار شد، شبكه حقانی در آن جلسه حضور داشت و فردی به نام ابراهیم حقانی، عموی سراج الدین حقانی، نماینده این گروه در آن جلسه بود و آمریكایی ها به حضور نماینده شبكه حقانی در آن مذاكرات اعتراض كردند.
وی بار دیگر تاكید كرد كه اگرچه شبكه حقانی جدا از گروه طالبان فعالیت و عملیات انجام می دهد اما بدون حضور شبكه حقانی، روند مذاكرات صلح میان طالبان افغانستان و دولت كابل بسیار دشوار خواهد بود.
رحیم الله یوسف زی گفت: از زمان آغاز نشست های چهارجانبه، هرگز به یاد ندارم كه طالبان افغانستان به این مذاكرات چراغ سبز نشان داده باشد. با این وجود برخی اعضای گروه چهارجانبه به ویژه پاكستان و چین همچنان به بازگشت طالبان به پای میز مذاكرات مستقیم صلح با دولت كابل امیدوارند؛ مذاكراتی كه سال گذشته در اسلام آباد دور نخست آن انجام شد اما اعلام ناگهانی خبر مرگ ملاعمر رهبر سابق طالبان، باعث شد كه این مذاكرات تا به امروز متوقف بماند.
این تحلیل گر پاكستانی می گوید اگر دور پنجم نشست گروه چهارجانبه هم شكست بخورد، ناامیدی ها نسبت به تحقق صلح در افغانستان پررنگ تر خواهد شد و راه را دشوار تر خواهد ساخت.
یوسف زی با بیان اینكه آمریكایی ها بارها از پاكستان خواستار سركوب شبكه حقانی شده اند، گفت: پاكستان اعلام كرده است كه در مناطق وزیرستان شمالی در شمال غرب این كشور (مناطق قبایلی نزدیك مرز افغانستان) اقدام به انجام عملیات های ضدتروریستی كرده و در این عملیات ها هیچ تبعیضی میان هیچ یك از گروه های فعال در این مناطق قائل نشده است و اگر اعضای شبكه حقانی در این مناطق حضور داشتند، در اثر حملات ارتش پاكستان پراكنده شده اند یا از بین رفته اند. اما آمریكا ادعا می كند كه شبكه حقانی همچنان در پاكستان حضور فعال دارد و آسیبی به آن نرسیده است.
این تحلیل گر پاكستانی گفت: اگر در دور پنجم نشست گروه چهارجانبه تصمیم گرفته شود كه باید علیه گروه های 'صلح ناپذیر' اقدام های جدی صورت گیرد، پاكستان بیش از پیش برای مبارزه و ضربه زدن به شبكه حقانی تحت فشار قرار خواهد گرفت.
آساق**1723