صنعت چاپ بیشترین نقش را در توسعه فرهنگی و اجتماعی جامعه دارد

بیرجند- ایرنا - مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینكه صنعت چاپ بیشترین و حساس ترین نقش را در توسعه فرهنگی و اجتماعی جامعه دارد، گفت: این صنعت یكی از مولفه های پیشرفت فرهنگی استان است، میراث مكتوب ما توسط این صنعت برای آیندگان حفظ می شود.

احمد محبی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: سال 1394تعداد 98 عنوان كتاب با 172 هزار و200 نسخه در موضوع های اجتماعی ، ادبی ، فرهنگی ، تاریخی ، دفاع مقدس و پزشكی در استان چاپ شده است.
وی افزود: در حال حاضر چاپخانه های استان به دلیل ثباتی كه بازار كاغذ پیدا كرد با مشكل خاصی رو به رو نیستند، در گذشته به دلیل نوسانی كه در قیمت وجود داشت در تامین این ماده با مشكل روبه رو می شدند.
**چاپخانه داران از خروج آثار چاپی و اخذ مالیات سنگین رنج می برند
به گفته وی خروج آثار چاپی و وضع مالیات های سنگین غیر كارشناسی توسط اداره كل امور مالیاتی، مهم ترین مشكل چاپخانه داران استان است.
وی پیشنهاد كرد: اداره های كل امور مالیاتی و امور اقتصادی و دارایی باید نشست مشتركی را با چاپخانه داران برگزار كنند، تا مشكل آنها در این بخش رفع شود، فعالیت چاپخانه ها، كار فرهنگی است و انتفاع زیادی ندارد نباید با دید تجاری به آن نگاه كرد.
وی اضافه كرد: سال 1388 تنها هفت چاپخانه در بیرجند مركز استان موجود بود، گردش مالی بالایی هم داشتند، چاپخانه داران در آن زمان از عهده پرداخت مالیات های وضع شده بر می آمدند.
وی اظهار كرد: هم اكنون 21 چاپخانه در مركز استان فعالیت دارد، گردش كاری چاپخانه ها كمتر شده اما مالیات هایی، كه برای چاپخانه ها از طرف اداره كل امور مالیاتی اعمال می شود مثل گذشته بالاست.
وی یادآور شد: بعضی از چاپخانه ها طبق قانون باید از معافیت مالیاتی برخوردار شوند، متاسفانه به لحاظ اختلاف نظر كه ممكن است بین كارشناس دو اداره كل یاد شده به وجود آید، مساله معافیت مالیاتی اجرا نمی شود.
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ادامه داد: در حال حاضر اتحادیه عكاسان و چاپخانه داران به صورت تلفیقی با هم فعالیت می كنند، چاپخانه داران مایل هستند تشكلی جدا داشته باشند و ما هم پیگیر این امر هستیم.
وی اضافه كرد: نقش این اتحادیه بررسی درخواست ها، برای احداث چاپخانه است، جلساتی برگزار شد تا به لحاظ بازاریابی و تخصص موضوع را بررسی كنیم، در هر نقطه از استان امكان احداث چه تعداد چاپخانه وجود دارد.
محبی تصریح كرد: رویكرد این اداره كل در خصوص احداث چاپخانه، در مركز استان كمی سخت گیرانه تر است، بازار بیرجند كشش 21 باب چاپخانه را ندارد، اما در شهرستانها با سهولت بیشتری مجوز احداث چاپخانه صادر می شود.
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی ادامه داد: 47 چاپخانه در استان از نوع دیجیتال، سنتی، افست و ... موجود است كه با هم كار می كنند، ظرفیت خوبی در بحث چاپ استان وجود دارد، 166نفر به طور مستقیم در چاپخانه ها اشتغال دارند.
محبی در مورد نحوه پراكندگی چاپخانه های استان نیز افزود: هم اكنون در بیرجند21 باب چاپخانه ، فردوس هشت باب، طبس هفت باب، قاینات چهار باب، در سرایان و نهبندان چهار باب، در بشرویه و خوسف در مجموع دو باب فعالیت دارند.
وی اظهار كرد: بعضی از دانشگاه ها و سازمانها از گذشته با چاپخانه های خارج استان مثل یزد، اصفهان و مشهد تعامل داشتند، هم اكنون تعامل خود را حفظ كرده اند، به تصور آنها كیفیت كار چاپخانه های خارج استان بهتر است در حالیكه چنین نیست.
وی یادآور شد: بررسی ها نشان می دهد كه كیفیت چاپ استان در حد چاپخانه های شهرهای یاد شده است، سازمانها، نهادها و دستگاه های مختلف باید كار چاپ استان را از طریق چاپخانه های داخل استان انجام دهند.
مدیركل امور مالیاتی خراسان جنوبی در مورد سنگین بودن مالیات چاپخانه داران استان نیز اظهار كرد: تاكنون گزارشی در این زمینه دریافت نشده است.
یحیی یعقوب نژاد با بیان اینكه با مكاتبه صرف دردی دوا نمی شود ،پیشنهاد كرد: دو شنبه این هفته برابر سوم خرداد ماه 95 فردی به نمایندگی از چاپخانه داران استان با مراجعه به این اداره كل موضوع را پیگیری كند.
وی اظهار آمادگی كرد كه در اسرع وقت به مشكل پرونده های مالیاتی چاپخانه داران استان كه قابل حل و فصل باشد، برای رضایت مودیان رسیدگی می شود.
وی همچنین بیان كرد: نخستین بار است كه مشكل مالیات فعالان صنعت چاپ استان طرح می شود و مساله قابل پیگیری است.
همچنین حسن زرین پناه كه به پدر صنعت چاپ درخراسان جنوبی لقب دارد در گفت و گو با ایرنا افزود: در سال 1337 چاپخانه زرین را به عنوان اولین چاپخانه در بیرجند راه اندازی كرد.
وی اظهار كرد: در آن زمان فقط كار چاپ در بیرجند منحصر به انجام كارهای اداره فرهنگ(آموزش و پرورش) ، دارایی و پست وتلگراف وقت بود.
وی یادآور شد: در آن دوره ( دهه 30) اسناد چاپ شده به مشهد ارسال می شد، كارشناس فنی مطبوعات كه در مشهد مستقر بود، قیمت ها را تایید می كرد و بعد وجه خود را از اداره دارایی وقت دریافت می كردیم.
وی اضافه كرد: در مهر ماه هر سال برای دانش آموزان اداره فرهنگ وقت ، كارنامه چاپ می كردیم، بعد ها با استقرار ارتش و دیگر ادارات كار چاپخانه زرین گسترش یافت.
زرین پناه در ادامه بیان كرد: از سال 1338 به بعد كار چاپ كارت های ترحیم و كارت عروسی توسط چاپخانه بیرجند انجام می شد و از دیگر شهرستان ها مانند قاینات و گناباد هم مشتری داشتیم.
وی افزود: هم اكنون ماشین های چاپخانه زرین، به عنوان میراث فرهنگی در موزه بیرجند مستقر است.
وی اظهار كرد: در حال حاضر پیشرفته ترین دستگاه های چاپ را در چاپخانه های بیرجند داریم، مشكلی كه هم اكنون چاپخانه های استان دارند، خروج آثار چاپی از خراسان جنوبی است.
وی یادآور شد: در گذشته بعضی از نهادها با این عقیده كه كار چاپ در خارج استان با كیفیت تر از چاپخانه های خراسان جنوبی است، آثار چاپی را به استان های یزد و اصفهان و خراسان رضوی ارسال می كردند، هم اكنون این روند نادرست ادامه دارد.
وی تصریح كرد: وقتی چاپخانه های پیشرفته در استان داریم كار صحیحی نیست كه بعضی كارپردازان دستگاه های اجرایی آثار چاپی خود را به خارج از استان ارسال كنند.
پدر صنعت چاپ خراسان جنوبی در ادامه بیان كرد: مسئولان دستگا های اجرایی باید كارپردازان خود را در این زمینه توجیه كنند كه برای چاپ آثار از چاپخانه های داخل استان استفاده كنند.
زرین پناه افزود: اگر ادارات كل و افراد دست اندركار، آثار چاپی و مطبوعاتی هستند ، علاقه مند به توسعه صنعت چاپ هستند، از خروج آثار چاپی به خارج جلوگیری كنند.
وی اظهار كرد: در حال حاضر 21 چاپخانه در بیرجند داریم ، این تعداد بیش از ظرفیت این شهرستان است،احداث چاپخانه جدید، در مركز خراسان جنوبی توجیه ندارد.
وی اضافه كرد: در دیگر شهرستان های استان به دلیل كمی تعداد چاپخانه ها، گسترش چاپخانه ها ضروری است.
گزارش از امیر شاهین نایبی فر
2047/7559/