به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دكتر فریدون عزیزی روز سه شنبه در این مراسم كه با حضور دكتر علی اصغر پیوندی رییس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، دكتر رسول دیناروند معاون غذا و داروی وزارت بهداشت و دكتر امیراسماعیل ثقفی نیا مدیرعامل شركت دانش بنیان درسا دارو برگزار شد، اظهار كرد: مصرف این دارو در زنان باردار و شیرده می تواند از بروز بیماری گواتر در كودكان آنها كه باعث ایجاد مشكلات بعدی در دوران بزرگسالی می شود و همچنین از ضریب هوشی پایین در آنها پیشگیری كند.
وی افزود: بنابراین به مادران باردار توصیه می شود كه از دو تا سه ماه پیش از بارداری، در طول زمان بارداری و در دوران شیردهی از تركیبات یددار مصرف كنند زیرا اگر میزان ید دریافتی جنین كمتر از 150 میكروگرم در روز باشد، به تدریج تیروئید او دچار مشكل می شود.
عزیزی ادامه داد: حدود 12 سال پیش با كمك وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در مورد میزان ید دریافتی در كودكان روستاهای اطراف تهران بررسی كردیم كه مشخص شد فقط پنج درصد از آن كودكان دارای ید بالاتر از 100 میكروگرم بودند كه با اجرای برنامه یدرسانی به این مناطق توانستیم میزان آن را به حد استاندارد رسانده و حدود 50 درصد از كاهش آی كیو در این كودكان جلوگیری كنیم.
رییس پژوهشكده علوم غدد درون ریز و متابولیسم اظهار كرد: همچنین دو سال قبل با كمك وزارت بهداشت، برنامه ای را برای بررسی میزان ید ادرار در زنان باردار آغاز كردیم كه بر اساس آن مشخص شد كه تنها در سه استان كشور این میزان بین 100 تا 150 میكروگرم بود و در بیشتر استان های كشور پایین تر از 100 میكروگرم گزارش شد.
عزیزی افزود: البته طبق گزارش های ارایه شده كمبود ید در مادران باردار حتی در كشورهای پیشرفته ای مانند فرانسه وجود دارد به گونه ای كه مشخص شده است 63 درصد زنان باردار این كشور به اندازه كافی ید دریافت نمی كنند.
وی یادآور شد: كمبود ید سبب ایجاد مشكلاتی مانند گواتر بزرگ در دوران جنینی، نوزادی یا نوجوانی و همچنین ضریب هوشی (آی كیوی) پایین می شود.
عزیزی با تاكید بر این كه زنان باردار دو برابر افراد عادی به ید نیاز دارند، افزود: اگر افراد به اندازه شش گرم در روز نمك یددار مصرف كنند، 140 میكروگرم ید دریافت می كنند و زنان باردار حتی اگر دو برابر این میزان نمك در طول روز مصرف كنند، باز هم میزان ید مورد نیاز آنها تامین نمی شود. این درحالی است كه به زنان باردار توصیه می شود نمك كمتر مصرف كنند بنابراین لازم است كه ید مورد نیاز را به صورت قرص های مكمل روزانه دریافت كنند.
وی با بیان این كه مصرف ید در زنان باردار باید حدود سه ماه قبل از بارداری آغاز شود، اظهار كرد: یدرسانی در سه ماهه اول بارداری با اسید فولیك و در ماه های بعدی با ویتامین ها انجام می شود كه با مصرف داروی یدوفولیك كه تركیبی از این دو دارو است، می توان همزمان این مواد مورد نیاز را به مادران باردار رساند.
رییس پژوهشكده غدد درون ریز و متابولیسم با بیان اینكه تا پایان سال جاری میزان ید ادرار را در زنان باردار طی برنامه ای كشوری بررسی خواهیم كرد تا میزان ید و كمبود آن مشخص شود، ابراز امیدواری كرد كه این برنامه زمینه ای برای صادرات این دارو به سایر كشورها باشد.
قرص 'یدوفولیك' ساخت ایران، برای اولین بار با همت و همكاری مشترك متخصصان، محققان و صنایع دارویی كشور به تولید انبوه رسیده است.
با توجه به پژوهش ها و تحقیقات بین المللی مشخص شده است كه تجویز قرص حاوی ید در كنار اسیدفولیك در دوران بارداری و شیردهی می تواند از ایجاد صدمات احتمالی ناشی از كمبود این دو عنصر در بدن جلوگیری كند.
در همین راستا تولید قرص یدوفولیك با سفارش یك شركت دانش بنیان وابسته به پژوهشكده علوم غدد درون ریز و متابولیسم در دستوركار قرار گرفت و مراحل فرمولاسیون این قرص در موسسه دانش بنیان تحقیقاتی و آموزشی نور انجام شد و در نهایت فرآوری آن در مقیاس صنعتی و با كیفیت بالا در شركت درسا دارو به تولید انبوه رسید.
با تولید قرص یدوفولیك كه حاصل همكاری سه مجموعه بالینی، تحقیقاتی و تولیدی است، علاوه بر ارتقای سلامت جامعه و جلوگیری از خروج ارز، گام مهمی برای خودكفایی ملی برداشته شده است.
ید به عنوان یك عنصر طبیعی مورد نیاز در سلامت جسمی نقش تعیین كننده ای دارد؛ در دسترس بودن ید مورد نیاز در دوران بارداری و شیردهی علاوه بر پیشگیری از بروز مشكلات سیستم عصبی در افزایش ضریب هوشی كودكان نقش بسزایی دارد.
با توجه به نیاز ضروری زنان باردار و شیرده به ید به اندازه دو برابر میزان معمولی است و به دلیل اینكه نمك یددار به تنهایی قادر به تامین این میزان ید نیست، لزوم استفاده از مكمل های حاوی ید در دوران بارداری و شیردهی توسط محققان سرشناس داخلی و خارجی از جمله پژوهشكده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، به عنوان پیشگام تحقیقات كمبود ید و تیروئید در منطقه، به اثبات رسیده است.
علمی**1834**2017
یدوفولیك رونمایی شد/پیشگیری از گواتر و ضریب هوشی پایین در فرزندان
۴ خرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۱۰
کد خبر:
82086249
تهران- ایرنا- رییس پژوهشكده غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در مراسم رونمایی از داروی یدوفولیك كه به همت متخصصان ایرانی به تولید انبوه رسیده است، گفت: مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی از ابتلا به گواتر و ضریب هوشی پایین در كودكان پیشگیری می كند.