محمد بن سلمان فرزند بی تجربه شاه تازه به قدرت رسیده عربستان كه پس از روی كارآمدن پدرش زمام امور را به عنوان جانشین ولیعهد در این كشور برعهده گرفت و البته با چراغ سبز آمریكایی ها و با تشكیل ائتلاف برخی كشورهای عربی از ششم فروردین سال گذشته آتش جنگ علیه مردم یمن را به بهانه بازگرداندن منصورهادی رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن شعله ور ساخت.
شاید آن روز كه حاكمان سعودی این جنگ را آغاز كردند، هرگز فكر نمی كردند كه روزی با گروه حوثی ها بر سر میز مذاكره بنشینند، امری كه تا چند ماه قبل هرگز به آن تن ندادند، اما اكنون و پس از گذشت یك سال از این جنگ خانمان سوز كه سعودی ها پس از بمباران های بی وقفه و فراوان حتی نتوانستند یكی از فرماندهان و مقام های این جنبش را هدف قرار دهند، مجبور به پذیرش مذاكرات شدند.
هزینه های سرسام آور این جنگ، دست نیافتن به هیچ یك از اهدافی كه سعودی ها در آغاز جنگ اعلام كرده بودند، تقویت اتحاد و همبستگی بین گروه های مقاومت یمنی مقابل حملات سعودی ها و تسلیم نشدن مردم مقابل وعده و وعیدهای آن ها شاید از دلایل عمده ای باشد كه سعودی ها را كه تا پیش از این فقط از بركناری حوثی ها از صحنه سیاسی یمن سخن می گفتند بر سر میز مذاكره نشاند.
اعتراف اخیر ابراهیم آل مرعی كارشناس و نظامی بازنشسته سعودی به شكست عربستان در حمله به یمن، این ادعا كه عربستان در سرزمین های خشك و خشن یمن به خاك سیاه نشسته است را مورد تایید قرار داد.
او به قدرت و وحدت یمنی ها بخصوص گروه انصارالله اذعان می كند و می گوید: حوثیها (انصارالله) توانایی عجیبی در بسیج كردن و نقل و انتقال نیروها از یك جبهه به جبهه دیگر دارند.
وی به اتحاد یمنی ها در جبهه گیری علیه سعودی ها اشاره كرد و افزود: 'شماری از شیوخ قبایل تعز (از عربستان) پول و سلاح گرفتند، ولی به اطلاعات سعودی پشت كردند و گفتند، شما به همراه ائتلافتان بروید و بجنگید، ما همینجا میمانیم.'
جنگنده - بمب افكن های كشورهای ائتلاف حمله به یمن كه از حمایت غربی ها نیز برخوردار بودند طی یك سال گذشته حملات وسیعی را به مناطق مسكونی و زیرساخت های شهری یمن داشته و باعث ویرانی بسیاری از منازل مردم و كشته یا مجروح شدن بیش از هفت هزار نفر و آواره شدن صدها هزار نفر شدند.
اما، با وجود این حملات گسترده، ارتش و كمیته های مردمی یمن تاكنون خسارت ها و تلفات سنگینی را به متجاوزان سعودی و مزدوران آن ها وارد كرده اند.
سعودی ها خیلی تلاش كردند تا میان گروه های مقاومت مردمی یمن از جمله حزب اصلاح به رهبری علی عبدالله صالح و انصارالله اختلاف بیاندازند و با زور و تهدید از یك طرف و وعده و وعیدهای كلان از سوی دیگر سعی كردند آن ها را در جبهه متحدشان دچار تفرقه و تزلزل كنند، اما نتوانستند كاری از پیش ببرند و همین امر، كار را بر آن ها دشوار تر كرد.
طی یكسالی كه از حمله عربستان به یمن گذشت، مردم یمن بارها و بارها در كنار مردم دیگر كشورهای جهان مثل پاكستان، بحرین، ایران و ... دست به راهپیمایی های بزرگ زده و خشم و انزجار خود را از آغاز كنندگان این تجاوز اعلام و با شهدای این جنگ و رزمندگان مقاومت مردمی كه در صدر آن ها گروه انصارالله قرار دارد، اعلام همبستگی كرده اند.
عربستان سعودی در طول یكسال گذشته جنایتهای جنگی زیادی را علیه یمنی ها انجام داده كه اخیرا استفاده آن ها از بمب های خوشه ای علیه مردم یمن رسانه ای شد و حتی مقام های كشورهای غربی نیز به آن اعتراض كردند. آنها زنان و كودكان و پیرمردها را كشتند و زیرساختها و پلها و مراكز خدماتی و تأسیسات متعدد را ویران كردند و زندگی عمومی خانوادهها، كارگران و دانشجویان را در این كشور به تعطیلی كشاندند.
كارشناسان سیاسی منطقه معتقدند، تنها كاری كه سعودی ها با تشكیل ائتلاف برای حمله به یمن توانستند انجام دهند مسلط كردن گروه های تروریستی القاعده و داعش بر بخش هایی از شهرهای جنوبی یمن بود كه سعودی ها با فرو ریختن مقادیر زیادی سلاح و تجهیزات نظامی از هوا برای آن ها و پرداخت میلیون ها دلار كمك مالی، آن ها را بر این بخش از سرزمین یمن مسلط كردند تا بتوانند از آن ها در جنگ علیه گروه های مقاومت مردمی استفاده كنند، اما مردم یمن با شجاعت و بدون شكوه و زاری به صورت متحد و پایدار در برابر این تجاوزها ایستادند و وحدت خود را حفظ كردند و با توجه به آنچه كه اكنون در كویت شاهد آن هستیم توانستند دشمن را وادار به نشستن بر سر میز مذاكره با آن ها بكنند.
سعودی ها با اذعان به شكست سیاسی و نظامی خود در حمله به یمن، عاقبت نشستن بر سرمیز مذاكره را برگزیدند، آن ها كه تا پیش از این حتی با آتش بس های چند روزه برای كمك به آسیب دیدگان نیز موافقت نمی كردند چه رسد به نشستن بر سر میز مذاكره با انصارالله، از چندین هفته قبل تاكنون در كشور كویت مشغول مذاكره با یمنی ها هستند تا هرطور شده خود را از این باتلاق نجات دهند.
شكستی كه تحلیل گران غربی و منطقه بارها و بارها پیش بینی كرده و گفته بودند كه عربستان در ویتنام یمن گرفتار خواهد شد.
دلایل شكست عربستانی ها را به طور كلی می توان در موارد زیر خلاصه كرد:
- افزایش اختلاف های سیاسی و اهدافی بین عربستان با امارات در حمله به یمن كه حتی به صحنه رسانه ای این كشورها نیز كشیده شده است.
همچنین می توان به اختلافات سیاسی دیگر اعضای این ائتلاف مثل مصر با تركیه، عربستان با قطر و قطر با امارات نیز اشاره كرد.
- بجز امارات، اقدامات جدی در راستای حمله به مردم یمن در همراهی با عربستان از سوی دیگر كشورهای عضو ائتلاف مثل قطر و كویت و ... مشاهده نشد، امری كه سعودی ها را بسیار خشمناك ساخته است.
- سعودی ها در مدت یك سالی كه از جنگ علیه یمن گذشت حتی نتوانستند یكی از رهبران انصارالله را هدف شلیك های خود قرار داده و آن ها را از صحنه جنگ خارج كنند.
- افزایش انتقادها و خشم مردمی و دولتی در سطح جهان علیه مقامات سعودی نسبت به بمباران های بی رویه جنگنده های این كشور علیه مردم بی گناه یمن.
- افزایش ورود و نفوذ نیروهای انصارالله به شهرهای مرزی عربستان.
- افزایش توان و برد موشكی گروه های مقاومت یمنی به عمق خاك سعودی.
- ناتوانی حاكمان سعودی در ایجاد اختلاف و تفرقه بین گروه های یمنی در شمال و جنوب این كشور برای همراه ساختن آن ها با خود.
- حفظ سیطره حوثی ها بر بیشتر مناطق راهبردی در شمال یمن كه می توان به سیطره كامل آن ها بر صنعا و شهرهای مهمی مثل باب المندب اشاره كرد.
- حاكمان سعودی در یك سال گذشته به دلیل انجام جنایت های جنگی و استفاده از سلاح های ممنوعه در جنگ یمن در معرض پیگرد حقوقی و بین المللی بیشتری قرار گرفته اند.
- سرپیچی برخی كشورهای بزرگ مثل پاكستان، اندونزی و مصر از همراهی با ائتلاف عربستان در حمله به یمن و اعزام نیرو كه سعودی ها روی آن ها حساب باز كرده بودند، اما این كشورها در عمل هیچ نیرویی به یمن اعزام نكردند بلكه در بعضی اوقات از استمرار بمباران های منازل مردمی توسط جنگنده های سعودی انتقاد نیز كرده اند.
- ناكامی نیروهای سعودی از عملیات زمینی در یمن با توجه به شرایط سخت سرزمینی و كوهستانی بودن آن.
روزنامه واشنگتن پست در این زمینه و پس از شروع تهاجم نظامی عربستان به یمن در یادداشتی با نگاهی به تاریخچه مداخلات خارجی در یمن نوشت: در سالهای دهه 1960، مصر به باتلاق نبردی طولانی و پرهزینه در یمن وارد شد و دولت قاهره بهای بسیار هنگفتی برای این مداخله نظامی در یمن پرداخت، به طوری كه بیش از 10 هزار سرباز مصری كشته شدند و بدهی بزرگی روی دستشان ماند.
این درگیری با عنوان 'ویتنام مصر' لقب گرفت و رسانههای غربی نیز در آن زمان، مداخله در یمن را اشتباه كلاسیك در اوضاع درهم و برهم و در سرزمینی دور ترسیم كردند.
این روزنامه افزود: هماكنون این داستان میتواند بیشتر از مصر برای عربستان سعودی كه در عملیات 'توفان قاطعیت' شركت كرده، قابل تامل باشد. شركت مصریها در این عملیات به نوشته نیروانا محمود نویسنده مصری، مهر تاییدی بر این امر است كه رهبران قاهره نمیتوانند به عربستان سعوی 'نه' بگویند.
به نوشته واشنگتن پست، توفان قاطعیت عملیاتی برای ایجاد ثبات در یمن نیست بلكه عملیاتی است كه بناست غرور فرسوده شده سعودیها در برابر سلطه رو به رشد ایران در منطقه را به آن ها بازگرداند.
اما ماجراجویی خارجیها در تاریخ یمن، به ندرت آن طور كه برنامهریزی شده بود، پیش رفته است. خیلی طول نخواهد كشید كه رسانهها از یمن به ویتنام عربستان نیز یاد خواهند كرد، باید منتظر بود.
نشریه آمریكایی فارن پالیسی در همان آغاز جنگ عربستان علیه یمن و در تایید پیش بینی رهبر معظم انقلاب مبنی بر شكست عربستان در یمن نیز نوشت: تحلیلگران مستقل با پیشبینی آیتالله خامنهای، رهبر عالی ایران درباره شكست نظامی عربستان در یمن موافقند.
این نشان می دهد كه شكست و به خاك سیاه نشستن عربستان در جنگ علیه مردم یمن امری از قبل پیش بینی شده بود.
حضرت آیت الله خامنهای درخصوص دلیل پیش بینی شكست سعودیها گفته بودند: دلیل این پیش بینی واضح است زیرا توانایی نظامی صهیونیستها چندین برابر سعودیها و منطقه غزه نیز یك منطقه كوچك بود، اما آن ها نتوانستند موفق شوند، در حالی كه یمن، كشوری پهناور و با جمعیت دهها میلیونی است.
رهبر انقلاب تأكید كرده بودند كه سعودیها در این ماجرا قطعا ضربه خواهند خورد و بینی آن ها به خاك مالیده خواهد شد.
گزارش از سعید محسنی راد
خاورم**1653**1275
تهران - ایرنا - مردم یمن اگر اندكی به دلیل سابقه دیرینه همسایگی، به عربستانی ها خوش بین بودند با حمله سعودی ها به كشورشان همان اندك خوش بینی را از دست دادند و با حفظ وحدت در كنار نیروهای مقاومت مردمی از جمله جنبش انصارالله توانستند ائتلاف حمله به یمن به سركردگی عربستان سعودی را به خاك سیاه بنشانند و سرنوشت تلخی برای آن ها در این تجاوز جنگی رقم بزنند.