۱۱ خرداد ۱۳۹۵، ۱۶:۴۱
کد خبر: 82096104
T T
۰ نفر
بازتعریف اقلیم اكو بر سهم منطقه در نقشه فرهنگی جهان می افزاید

تهران- ایرنا- رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: بازتعریف اقلیم فرهنگی منطقه اكو، سهم منطقه را در نقشه فرهنگی جهان افزایش می دهد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ابوذر ابراهیمی ‌تركمان روز سه شنبه در همایش یك روزه تاریخ و فرهنگ مشترك در حوزه تمدنی اكو اظهار كرد: نقش نهادهای منطقه‌ ای و بین‌ المللی در تنظیم مناسبات فرهنگی، سیاسی و اقتصادی و امنیتی قابل انكار نیست.
وی افزود: تصمیماتی كه منجر به تغییر در عرصه مناسبات می‌ شود قبل از اینكه منوط به تصمیم رهبران كشورها باشد، از بستر تعاملات جمعی و منطقه ‌ای و جهانی برمی‌ خیزد؛ از این رو نقش مؤسسه فرهنگی اكو مؤثر و تصمیم‌ ساز و در سرنوشت منطقه تأثیرگذار است.
ابراهیمی تركمان، جغرافیای اكو را از مرزهای چین تا اروپا و با دربرگیری چند صد میلیون جمعیت دانست و گفت: موقعیت حساس ژئوپلتیك منطقه و تنوع اقلیمی و فرهنگی آن همچنین میراث معنوی و فرهنگی ملموس و غیرملموس موجود در این جغرافیای گسترده، موقعیت خاصی به اكو بخشیده است.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: این تنوع فرهنگی می ‌تواند دستمایه‌ ای برای رنگارنگی حیات اجتماعی در كشورهای عضو باشد و در كمتر قلمرویی از این جهان می‌ توان مجموعه ‌ای از میراث ملموس و ناملموس یافت كه هویت مستقل و مشتركی به این اقلیم فرهنگی ببخشد.
ابراهیمی‌ تركمان، با تأكید بر اینكه در معماری فرهنگی جهان حوزه اكو سهم بسزایی دارد، گفت: بخشی از این مهم در حوزه دارایی فرهنگ ملی این كشورها قابل تعریف است، اما بخش اثرگذار آن متعلق به همه كشورهای منطقه و محصول مجاهدت جمعی و مشترك مردم این منطقه است.
وی گفت: این بخش از اشتراكات فرهنگی می‌تواند دستمایه‌ كار مشترك باشد.
ابراهیمی‌ تركمان، با تأكید بر اینكه اكو می‌ تواند نقطه تلاقی فعالیت ‌ها و برنامه‌ های مشترك كشورهای عضو این موسسه باشد، گفت: با همه تلاش‌ های صورت گرفته هنوز فرصت‌ های فراوانی وجود دارد كه به صورت بایسته از آن بهره‌برداری نشده، در صورتی كه این وجوه مشترك فرهنگی استخراج، دسته بندی و تبدیل به برنامه شود؛ می‌ توان اقلیم فرهنگی اكو را بازتعریف كرد كه در نقشه فرهنگی جهان سهمی قابل اعتنا دارد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: تعادل های فرهنگی اكنون در جغرافیای فرهنگی جهان شكل گرفته‌ اند و برنامه ‌هایی برای قوام‌ بخشی و هم‌ افزایی آنها صورت می‌گیرد؛ مجموعه پیمان‌ های منطقه‌ ای جهان این قابلیت را دارند و در بسیاری از موارد نیز به عنوان فرهنگ مشترك در جغرافیای مشرك قابل بازشناسی و تعریف هستند.
وی تأكید كرد: مساله حذف و نابودی خرده فرهنگ ها و حذف بخشی از پیكره فرهنگی كشورها در دهه های اخیر دغدغه مشترك فرهنگ شناسان و نهادهای بین‌المللی و ملی بوده است، شكل گیری اقلیم‌های فرهنگی می‌تواند تا حد زیادی به این نگرانی پایان دهد و این كار از جانب نهادهایی چون مؤسسه فرهنگی اكو قابل انجام است.
ابراهیمی تركمان افزود: واقعیت موضوع این است كه صورت‌های فرهنگی در این حوزه در حال تغییر هستند و در بسیاری از موارد این تغییرات در جهت قوام فرهنگ ملی و منطقه‌ای نیست، بلكه در جهت فراموشی و اضمحلال وجوهی از هویت فرهنگی این كشورهاست.
وی گفت: مطالعه درباره موضوعاتی از این دست و تلاش برای ایجاد نوعی از همكاری و كه هم به قوام فرهنگ ملی این كشورها كمك می‌كند و هم نوعی پیوستگی منطقه‌ ای را به وجود می‌ آورد، ضرورتی انكارناپذیر است و در میان نهادهای متولی این مهم، یقیناً سهم اكو بخشی چشمگیر و قابل اعتنا از موضوع را تشكیل می‌دهد.
ابراهیمی تركمان، با تأكید بر توسعه همكاری‌ها فی مابین ملت‌های منطقه با یكدیگر، گفت: در منطقه‌ ای وسیع، آداب و رسوم، سنن و دست نوشته‌ ها و ادبیات شفاهی و سنت ‌های اجتماعی و دستگاه‌ های موسیقی و سازها و آوازها و كتیبه‌ ها و معماری و مفاخر و صنایع دستی و نگرش ‌های دینی و فرهنگی، شباهت‌ های زیادی دارند كه می تواند ملت‌ های منطقه را به یكدیگر نزدیك كند و در نقشه اقلیم‌ های فرهنگی جهان سهمی را به این حوزه اختصاص دهد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یادآور شد: این دارایی معنوی و فرهنگی عظیم سرمایه‌ ای فناناپذیر است كه می‌ تواند حد زیادی از اختلافات و منازعات منطقه ‌ای بكاهد و دستاوردی برای جهان بشری است تا با فرهنگ خلاق و هم افزا صلح و مودت و دوستی آشنا را به ارمغان آورد.
همایش یك روزه تاریخ و فرهنگ مشترك در حوزه اكو به همت موسسخ فرهنگی اكو و مركز آموزش و پژوهش های بین المللی وزارت امور خارجه امروز (سه شنبه/11 خرداد) در محل مركز مطالعات وزارت امور خارجه برگزار شد.
سازمان همكاری های اقتصادی (اكو) یك سازمان منطقه ای است كه در سال 1985 میلادی توسط ایران، پاكستان و تركیه برای توسعه همكاری های اقتصادی فنی و فرهنگی تاسیس شد.
موسسه فرهنگی اكو و بنیاد علوم اكو از زیرمجموعه های سازمان همكاری های اقتصادی اكو هستند.
فراهنگ**9157**1027
۰ نفر