گفت وگوهای سازنده وصریح،كلید حل مشكلات/ نباید از آمریكا و اسرائیل واهمه داشت

بیروت – ایرنا – سخنرانان نشست افتتاحیه همایش ایران – عرب برای رویاروئی با چالش های منطقه ای، كلید حل مشكلات در روابط ایران – عرب را گفت وگوهای سازنده و صریح دانستند و تاكید كردند كه برای اتخاذ تصمیم های سرنوشت ساز نباید از آمریكا و اسرائیل واهمه داشت.

به گزارش ایرنا، همایش ایران - عرب برای رویاروئی با چالش های منطقه ای و با تاكید بر فرصت ها و افق های شراكت، با حضور كارشناسان و صاحب نظران ایرانی، لبنانی، عراقی، مصری، سوری و دیگر كشورهای عربی و اسلامی در بیروت پایتخت لبنان آغاز شد.
این همایش از امروز سه شنبه و به مدت سه روز با همكاری موسسه لبنانی مطالعات مشاوره و اسناد ، دانشگاه لبنان، موسسه ایرانی مطالعات اندیشه سازان نور، موسسه ایرانی مطالعات سیاسی و بین المللی، روزنامه السفیر و موسسه عربی برای مطالعات راهبردی برگزار می شود.

** دیگر نباید حرف های گذشته را تكرار كرد
« عدنان السید حسین» رئیس دانشگاه ملی لبنان به عنوان نخستین سخنران تاكید كرد: در این همایش نباید حرف های ده سال گذشته را بار دیگر در باره روابط ایران – عرب تكرار كنیم ، ما در اجلاس دوحه پایخت قطر آرزوی این روابط را داشتیم اما حالا می خواهیم اختلافات را حل كنیم.
رئیس دانشگاه ملی لبنان در این همایش كه « محمد فتحعلی» سفیر ایران در لبنان هم حضور داشت، افزود: ما در پرتو تحولات آینده كه توفان خطرها خاورمیانه وقبل از آن جهان عرب و ایران را در می نوردد، خواهان برقراری روابط حسنه و خوب در همه زمینه ها از جمله تجاری و فرهنگی هستیم اما باید از كجا شروع كنیم و راه آن چیست؟
وی خاطرنشان كرد: بزرگترین اشتباه این است كه سوال می شود ایران خطرناك تر است و یا اسرائیل، صرف طرح این سوال انحرافی، خطاست و با این سوال از اهداف راهبردی یعنی برقراری روابط پیشرفته بین ایران و عرب دور می شویم.
عدنان السید حسین تصریح كرد: روزی آمریكائی ها می خواستند كه چند شناور جنگی در آب های خلیج فارس داشته باشند اما امروز مشاهده می كنیم كه اوضاع در این منطقه چگونه است.
رئیس دانشگاه ملی لبنان با بیان اینكه این اجلاس باید مقدمه ای باشد برای نشست های گسترده و وسیع آینده ، اظهارداشت: در دانشگاه ملی لبنان رساله های زیادی در باره روابط ایران و عرب نوشته شده است كه شایسته پیگیری هستند.

** نظام های عربی به جای رویاروئی با چالش ها ترجیح می دهند با ایران مقابله كنند
« طلال سلمان» سردبیر روزنامه لبنانی السفیر هم با انتقاد شدید از هرج و مرج و پراكندگی در اوضاع جهان عرب، گفت: برخی نظام های عربی به جای رویاروئی با چالش های كنونی ترجیح می دهند با جمهوری اسلامی ایران مقابله كنند.
سردبیر السفیر افزود: عرب و ایران به دلایل مختلف شبیه هم نیستند و حتی در یك چارچوب واحد قرار ندارند و خطرناك ترین دلیل این است كه عرب ها مانند ایران كشور و جبهه ای واحد نیستند.
وی خاطرنشان كرد: عرب ها، كشورهائی پراكنده هستند كه در یك جبهه واحد جمع نشده اند ، صدای واحد از آنها شنیده نمی شود و فقط هنگام گرفتن عكس یادگاری با هم جمع می شوند اما ایرانی ها واحد هستند و با جود اختلاف ها و تضادها كه بیانگر نشاط و سرزندگی است، وحدت خود را حفظ كرده اند و زمانی كه تصمیمی گرفته می شود همه پشت سر یك رهبر و مرجعیت جمع می شوند.
طلال سلمان تصریح كرد: از ویژگی های حضرت امام خمینی (ره) این بودكه ایشان با انقلاب اسلامی، كشور ایران را حفظ كردند و بدون اینكه كشور را به حاشیه برانند از انقلاب محافظت كردند.
سردبیر السفیر گفت: كشورهای عربی دارای تصمیم های متضاد هستند كه با منافع آنها تناسبی ندارد و تصمیم های آنها در گرو اراده و منافع آمریكا و اسرائیل است و حاكمان آنها فرصت ها را از دست می دهند و افق های شراكت را تنها به خاطر ناتوانی در تصمیم گیری و یا ترس و واهمه از آمریكا و اسرائیل از بین می برند.
طلال سلمان تاكید كرد: ایران كشوری بزرگ، رهبری آن واحد و امت و سیاست های آن واحد است اما موانعی وجود دارد كه اجازه نمی دهد روابط سازنده بین ایران و عرب شكل گیرد درحالی كه باید برای رفع این موانع و گشودن صفحه ای جدید در این روابط تلاش كنیم.

** نباید در موضوعاتی متوقف شویم كه ما را از آینده باز می دارند
« سعد الله زارعی » رئیس موسسه ایرانی مطالعات اندیشه سازان نورهم گفت : تصور من این است، گفت وگوئی كه بین برادران صورت می گیرد، الزاما نباید برای رفع سوء تفاهم باشد بلكه باید برمبنای سقفی مشترك باشد كه زیر آن زندگی می كنیم و باید برای بنای آن تلاش نمائیم.
وی افزود: در وضعیت دگرگونی جهانی ما به عنوان جهان اسلام چه سیاست هائی داریم ؟ دوره گذار معمولا حدود 50 سال به طول می انجامد كه در زمان حاضر حدود 30 سال آن سپری شده است.
زارعی با بیان اینكه « پارادایم های ما برای دسترسی به موقعیت بهتر در جهان آینده چیست؟»، خاطرنشان كرد: آنچه عرب ها و ایران را به هم ربط می دهد، رخدادهایی مهم ایجابی و یا سلبی هستند كه همه ما را به طور مشترك دربرگرفته اند و سرنوشت ما را تحت تاثیر خود قرار می دهند.
رئیس موسسه اندیشه سازان نور تصریح كرد: ما در دو دهه اخیر با دو موضوع بسیار مهم ، اشغال كشورها و تروریسم مواجه شدیم، جنگ های بسیاری در منطقه به وجود آمد و تروریسم به نام دین، به همه كشورهای منطقه از جمله ایران و عرب ها آسیب زد كه در این میان سهم بیشتر از آن كشورهای عربی بوده است.
وی گفت: ما تلاش خود را برای كمك به كشورهای منطقه همچون عراق ، افغانستان و سوریه و.. به كار گرفتیم تا این كشورها از چنگال تروریسم نجات پیدا كنند اما اتهام ها به ایران روزبه روز تشدید پیدا كرد.
زارعی افزود: سوال این است كه آیا ایران از انجام مسئولیت های خود در منطقه شانه خالی كرده است؟ مهمتر اینكه آیا ایران درصدد تضعیف كشورهای عربی برآمده است؟ یا اینكه برعكس، تا حد توان درصدد كمك به آنها و رفع آلام و دردهای آنها بوده است؟
رئیس موسسه اندیشه سازان نور اضافه كرد: ما می خواهیم به فرصت های مشترك و مشكلات مشترك بیاندیشیم، نمی خواهیم در موضوعاتی متوقف شویم كه ما را از توجه به آینده بازمی دارند
وی تاكید كرد: موضوعاتی همچون علم، فرهنگ، می تواند به فضای مناسبی برای تشریك مساعی بین دو طرف تبدیل شود. «تعاونوا علی البر و التقوی ولا تعاونوا علی الاثم والعدوان».
زارعی خاطرنشان كرد: مصدر این خطا، نبود گفت وگوی صریح بین ایران و كشورهای عربی است، امروز خیلی از افراد درباره روابط ایران و عرب صحبت می كنند اما صحبت هایشان به گونه ای است كه بیشتر به درد ژورنالیسم عربی می خورد.
رئیس موسسه اندیشه سازان نور تصریح كرد: امروز در حوزه عربی - اسلامی، فلسطین كه نشانه هویت عربی - اسلامی است به حاشیه رانده می شود، ما امروزه شاهد مفهوم چند پاره ای از عرب هستیم و مفهوم عربی در بین این چند پارگی گم شده است.
وی تاكید كرد: امیدواریم این نشست آغازگر یك سلسله گفت وگوهای سازنده باشد كه در مرحله تئوری باقی نماند و به حوزه تصمیم گیری منتقل شود، این یك فرصت مغتنم و بسیار خوب است كه امیدواریم به نحو احسن از آن استفاده كنیم.

** باید چرائی تحولات بررسی شود
« مصطفی ظهرانی» رئیس موسسه مطالعات سیاسی و بین المللی هم اظهار داشت: لبنان مانند یك دُر در قلب ایرانی ها می درخشد و خوشحالم در كشوری هستم كه حزب الله به عنوان یك قدرت مهم و تاثیرگذار در آن حضور دارد.
وی گفت : همه ما آمده ایم تا راه حلی برای یك موضوع ارائه دهیم ، چه طور سوریه و ایران و یمن را تحلیل كنیم؟ اگر یك ابزار واحد پیدا كردیم به جوابی مشترك خواهیم رسید پس باید به چرائی تحولات پی ببریم و مدلی را انتخاب كنیم تا بتوانیم موضوعات فی مابین را بر اساس آن تحلیل كنیم.
ظهرانی افزود: تحولات منطقه ای ما به طورحتم علت و عوامل مادی دارند كه باید به آنها توجه داشت، اما بیش از همه بابد جواب این سوال را پیدا كنیم كه چرا تروریسم ، القاعده ، داعش و جبهه النصره را ایجاد كرده اند؟
رئیس موسسه مطالعات سیاسی و بین المللی خاطرنشان كرد: اگر به تحولات و پیشرفت آنها نگاه عینی و موضوعی نكنیم، در 50 سال آینده همه ما گرفتار خواهیم شد.

** همكاری ایران و جهان عرب یك گزینه و ارزش است
« عبدالحلیم فضل الله» رئیس موسسه مطالعات برای مشاوره و اسناد نیز به عنوان آخرین سخنران مراسم افتتاحیه بر اهمیت برگزاری این همایش در زمان بحران ها تاكید كرد و گفت: همكاری و همبستگی بین جهان عرب و ایران هم یك گزینه و همزمان یك ارزش است.
وی خاطرنشان كرد: ایران عمق اسلامی جهان عرب و یكی از دروازه های عبور آن به سوی اقتصاد در حال گسترش آسیا است و جهان عرب هم عمق تمدنی برای ایران و دروازه آن به پرونده های حیاتی و مبارزات بزرگ است.
فضل الله تصریح كرد: به دلایل مختلف این همكاری بیش از هر زمان دیگر الزامی و مورد نیاز است تا دو طرف بتوانند از این مرحله حساس و سرنوشت ساز در تاریخ مشترك خود عبور كنند.
رئیس این موسسه مطالعاتی گفت: بحران ها در حال گسترش و بزرگ تر شدن است و هر یك از دو طرف به تنهائی نمی تواند با آنها مقابله كند و یا به دستاوردهائی برسد در حالی كه طرف دیگر متضرر شود.
وی افزود: بادهای تغییر در نظام جهانی وزیدن گرفته و دستاوردهائی كه نیروهای مردمی در منطقه كسب كرده اند، رو به افزایش است و خلاء مستمر را تنها یك نظام منطقه ای تضمین كننده منافع همه طرف ها می تواند پركند.
فضل الله تاكید كرد: همكاری بین گروه های فعال موثر نمی تواند نتیجه دهد مگر اینكه كشورهای عربی براساس آزادی، استقلال و توسعه خود را بازسازی كنند و این تحول نیاز به محیط منطقه ای مناسب دارد.
رئیس این موسسه لبنانی اظهارداشت: ما با شركای خود در برگزاری این همایش امیدواریم كه بتوانیم زمینه نزدیك شدن روابط و فرصت گفت وگو بین نخبگان فعال و موثر و اندیشمندان و محققان جهان عرب و ایران را فراهم سازیم.
خاورم ** 390** 1324