به گزارش خبرگزاري شينهوآ از خارطوم، « امير حسن عمر» رئيس تيم مذاكره كننده صلح دارفور با انتقاد از مخالفان دولتي، تاكيد كرد: در حال حاضر سند دوحه براي صلح دارفور،جزيي از قانون اساسي كشور شده است و دولت قصد بازنگري در اين خصوص را ندارد.
« حسن عمر» تاكيد كرد: مذاكرات صلح دارفور تنها بر مبناي همين سند، ادامه خواهد يافت.
اين در حالي است كه « ميني ميناوي» رهبر جنبش آزادي بخش سودان تاكيد كرده بود: سند دوحه براي صلح در دارفور موسوم به «دي دي پي دي» را به عنوان مبناي مذاكرات نخواهد پذيرفت ودر صورتي كه مذاكرات صلح با همين رويه و بر مبناي سند دوحه پيش رود، ما ميز مذاكره را ترك خواهيم كرد.
اين در حالي است كه مذاكرات صلح ميان شورشيان دارفور و دولت سودان كه با ميانجگري قطر در دوحه (پايتخت) قطر برگزار مي شود، تا كنون مورد توافق همه گروه هاي شورشي قرار نگرفته است و به نتيجه اي واحد و مشخص نرسيده است.
تلاش قطر براي كشاندن گروههاي مسلح اصلي دارفور يعني جنبش عدالت و مساوات و جناح هايي از ارتش آزاديبخش سودان به رهبري ميني ميناوي و عبدالوحيد نور براي از سرگيري مذاكرات صلح، راه به جايي نبرده است.
در همين خصوص و به گزارش خبرگزاري فرانسه از دوحه ، در تيرماه 1390 عمرالبشير رئيس جمهوري سودان و رهبران چاد ، اتيوپي ، بوركينافاسو ، اريتره و قطر در مراسم امضاي « سند دوحه براي صلح در دارفور» توافقنامه اي كه به دنبال مذاكرات تحت نظارت اتحاديه افريقا ، سازمان ملل و اتحاديه عرب تهيه شد، شركت داشتند.
با اين حال ، گروههاي مسلح اصلي دارفور يعني جنبش عدالت و مساوات و جناح هايي از ارتش آزاديبخش سودان به رهبري ميني ميناوي و عبدالوحيد نور غايب بودند و اين توافقنامه را امضا نكردند.
جبرئيل آدام سخنگوي جنبش عدالت و مساوات پس از امضاي توافقنامه تاكيد كرده بود: اين يك توافقنامه صلح نيست بلكه تنها توافقنامه هاي شغلي است و به كساني كه آن را امضا مي كنند پيشنهاد پست هاي ديپلماتيك مي دهد بي آنكه مشكل واقعي دارفور را بتواند حل كند.
ميني ميناوي و ديگر شورشيان قبايل سياه پوست دارفور، يازده سال قبل عليه آن چه كه سلطه قدرت و ثروت نخبگان عرب بر سودان مي نامند به پا خاستند.
دولت سودان در واكنش به اين اقدام، به گروه شبه نظامي عرب زبان «جنجويد» متوسل شد. اعضاي اين گروه كه از آن زمان در يگان هاي رسمي شبه نظامي ارتش سودان گنجانده شدند، به ارتكاب فجايع عليه غيرنظاميان متهم هستند.
پيشتر انديشكده «گروه بين المللي بحران» در گزارشي اعلام كرد كه مقامات سوداني به از دست دادن كنترل خود بر اين افراد اذعان دارند.
بر اساس اين گزارش، شبه نظاميان مذكور عامل اصلي ناامني هاي سودان طي دو سال گذشته محسوب مي شوند.
گروه هاي شبه نظامي به طمع دستيابي به منابع مالي و قدرت عليه يكديگر و گاهي عليه دولت شورش كرده اند و در نتيجه اين شورش ها، ميزان جرايم خشونت آميز در سودان افزايش يافته است.
خاورم**9377**1566
تهران – ايرنا – دولت سودان اعلام كرد: سند رسمي دوحه براي صلح در منطقه « دارفور» مبناي مذاكرات صلح دارفور است و در اين خصوص بازنگري صورت نخواهد گرفت.