به بهانه برگزاري شب خاطره و گراميداشت ياد شهدا با محوريت گراميداشت سالگرد شهادت و عروج عارفانه شهيد محمود امان الهي توسط حوزه هنري انقلاب اسلامي بيجار با فرمانده بسيج مقاومت ناحيه بيجار گفت و گويي كرده ايم.
جانشين فرمانده بسيج مقاومت بيجار با گراميداشت ياد شهيداني همچون مان الهي كه براي كشور، ديار كردستان و شهرستان بيجار تاريخ ساز و تاثيرگذار شدند گفت: شهيد امان الهي يك دنيايي از همه خوبي ها، شجاعت ها، مهرباني ها، مقاومت ها، دلاوري ها و عنوان هاي شاخص ديگر است كه همه آنها در برابر وجود مقدس و افلاكي اين شهيد كم مي آورند و در عين حال هر كدام مي توانند، اقيانوسي ژرف و دنياي بي منتهي از ويژگي ها و مصاديق زندگي مردان الهي را در بربگيرند.
** دفاع خرمشهر اولين ميعادگاه شهيد امان اللهي
سرهنگ حسن عسكري افزود: بخش مهمي از زندگي شهيد محمود امان الهي از دوران دفاع مقدس و روزهاي آغازين جنگ تحميلي با نبرد جانانه در خرمشهر رقم خورده است.
وي اظهار كرد: شهيد امان الهي پس از نبردي قهرمانانه در دفاع از خرمشهر و در حين سقوط اين شهر به اسارت نيروهاي بعث عراق در آمد و دوران ديگري از زندگي سراسر شگفتي وي درميان دشمن بعث آغاز شد.
عسكري دوران شكنجه و آزار و اذيت هاي فراوان زمان اسارت شهيد امان الهي را يكي ديگر از خاطرات بغرنج زندگي او بيان كرد وادامه داد: شكنجه ها، سختي هاي فراوان و غيرقابل علاج بودن جراحات حاصل از جنگ، دشمن را مجبور نمود كه شهيد رنجور نظام اسلامي با دومين گروه از آزادگان به وطن را آزاد نمايند.
او از امان اللهي بعنوان قهرمان و اسوه مقاومت در سخت ترين صحنه ها ياد نمود و خاطرنشان كرد: اين جانباز سرافراز و سخت كوش، با وجود جراحات فراوان ناشي از حضور در جبهه ها و دوران سخت اسارت، مجدد به جبهه برگشت و در ارتش، سپاه و نيروي انتظامي به خدمت ادامه داد.
** تفكر ايثارگري خلاق از ويژگي هاي بي نظير شهيد امان الهي بود
جانشين فرمانده بسيج مقاومت بيجار از تفكر ايثارگري شهيد امان الهي بعنوان يك فكر پايداري، سبك رفتاري و اخلاقي حسنه ياد نمود كه هميشه براي نجات مظلومان وجان نيازمندان تا آخرين لحظه زندگي و حتي بعد از حيات مباركش نيز برنامه داشت.
سرهنگ عسكري از وصيت شهيد محمود امان اللهي براي اهداء اعضاي قابل استفاده بدن مباركش سخن گفت و افزود: وقتي روح پر فتوح و خدايي شهيد امان اللهي پر كشيد و به افلاك عروج نمود بار ديگر ايثارگري وي نمايان شد و با اهداء قلب و دو كليه اش به هموطنان نيازمند غنچه اي ديگر شكوفا كرد و جان سه بيمار نيازمند را نجات داد و سپس با روحي پرفتوح و آرام در زادگاه اوليه اش سر به خاك كشيد.
** تحصيل جهشي نشان از استعداد بالاي شهيد امان اللهي است
شهيد گرانقدر محمود امانالهي در خرداد ماه 1339 در خانوادهاي مذهبي در روستاي جعفرآباد واقع در كيلومتر50 ناحيه شمالي شهرستان بيجار ديده به جهان گشود.
پس از سپري نمودن دوران كودكي تحصيلات ابتدايي را در دبستان معرفت همان روستا آغاز كرد. هوش و اشتياق در كسب علم و دانش او را به دانشآموزي ممتاز تبديل كرده بود.
دو پايه تحصيلي را در يك سال به صورت جهشي طي مي كرد و در كنار تحصيل پا به پاي خانواده به كار كشاورزي و دامداري ميپرداخت.
بعد از دوران تحصيل متوسطه در دبيرستان سعدي شهر تكاب به منظور اخذ ديپلم راهي كرمانشاه شد.
سرانجام در سال 56 با قبولي در پايه ششم طبيعي در يكي از دبيرستانهاي كرمانشاه وارد دانشكده افسري ارتش شد و دوره شبانه روزي دانشكده افسري را با موفقيت گذراند.
شهادت پدر بزرگوارش در سال 59 او را مجبور به بازگشت به زادگاهش نمود و بلافاصله پس ازبرگزاري مراسم ختم شهادت پدرش براي انجام ماموريتي از تاريخ 10 تيرماه 59 تا 31 شهريور از طرف دانشكده افسري به سپاه ناحيه كردستان اعزام و به عنوان مسئول سپاه پيشمرگان مسلمان كرد پايگاه موچش و رابط ارتش و سپاه در محور عملياتي قروه - سنندج خدمت كرد.
اين شهيد عزيزبه همراه عدهاي از دانشجويان به فرماندهي شهيد نامجو فرمانده دانشگاه افسري داوطلبانه براي مقابله با دشمن بعثي به وسيله هواپيما به فرودگاه اهواز منتقل گرديد و در مناطق جنگي آبادان و خرمشهر به نبرد حق عليه باطل پرداخت.
شهيد امانالهي در اين زمان رابط ميان شهيد نامجو و شهيد جهانآرا فرمانده سپاه خرمشهر بود در پانزدهم مهرماه 59 بر اثر جراحت شديد دست چپ و پاي راست به بيمارستان طالقاني آبادان براي معالجه اعزام شد.
با وجود جراحاتي كه داشت به دليل شدت درگيري و كمبود نيروي انساني در بيمارستان طاقت نياورد و قبل از بهبود كامل، دور از چشم پزشكان و پرستاران به صورت پنهاني عازم خط مقدم جبهه خرمشهر شد.
شهيد امانالهي سرانجام در 23 مهرماه 59 در جريان سقوط قسمت غربي خرمشهر در درگيري خانه به خانه هنگامي كه عراقيها پل خرمشهر را تخريب كرده بودند پس از مقاومت زياد مجدداً از ناحيه پرده ديافراگم قلب، پاي راست، كمر و هر دو دست به شدت مجروح شد و توانايي جنگيدن را از دست داد و پس از بيهوشي ناشي از جراحات زياد توسط نيروهاي بعثي اسير مي شود و بعد از بهبودي نسبي به اردوگاه رماديه منتقل مي گردد.
** شهيدي كه زنده بود
قراين و شواهد نشان از شهادت وي مي داد و ارتش را متقاعد نمود كه طبق فرمان همگاني شماره 234 ارتش، پوستر شهادت ايشان از سوي دانشكده افسري چاپ و منتشر شود و سپس نيز مراسم شهادت، هفتم و چهلم در زادگاهش برگزار شد؛ غافل از اين كه او در اسارت زندگي شجاعانه جديدي را در كنار بزرگواراني همچون سرور احرار و آزادگان شهيد حجت الاسلام ابوترابي آغاز كرده است.
سرانجام محمود امان اللهي، پس از تحمل 244 روز اسارت، به علت شدت جراحات وارده، به عنوان مجروح جنگي صعبالعلاج شناخته شد و طبق كنوانسيون سوم ژنو، به همراه 24 نفر ديگر از اسراي معلول ايراني، با اسراي عراقي مبادله و در 26 خرداد سال 60 وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد.
محمود امان الهي به علت جراحات شديد مغزي بارها مورد عمل جراحي قرار گرفت و در نهايت اين رزمنده خستگي ناپذير در 17 خرداد سال 79 نداي حق را لبيك گفت و به ديدار پدر و ديگر همرزمان شهيدش شتافت.
بنا به وصيت او، قلب و كليههاي آن بزرگمرد به سه نفر از نيازمندان كه سالها از درد بيماري رنج ميكشيدند، اهدا گرديد.
پيكر مطهر او پس از اجراي مراسم تشييع در دانشگاه افسري امام علي (ع) و شهر بيجار، پس از سالها دوري به زادگاهش (روستاي جعفرآباد) منتقل و روي دستان همرزمان، اقوام و مردم شهيد پرور تشييع و در كنار مزار پدر شهيدش و براي هميشه با قلبي آرام و روحي شاد سكني گزيد.
7350/6108
سنندج- ايرنا- شهيد محمود امان الهي از زمره شهداي معظم و شاخصي است كه زندگي وي در دوران پيروزي، حفظ انقلاب و تا دفاع مقدس سراسر مملو از ناگفته ها است.