به گزارش گروه علمي ايرنا از ساينس، محققان با استفاده از فرآيندهاي مختلف توليد اسيد سوكسينيك را با استفاده از باكتري به واسطه بهره گيري از ابزارهاي زيست فناوري، با يكديگر مقايسه كردند. محققان در نتيجه اين بررسي ها دريافتند بسته به نوع باكتري و فرآيند مورد استفاده، روش هاي زيستي توليد تركيبات شيميايي در مقايسه با روش هاي سنتي مبتني بر فرآيندهاي نفتي، يا بسيار مقرون به صرفه هستند يا آسيب بسيار كمتري به محيط زيست وارد مي كنند.
اسيد سوكسينيك ماده اصلي مورد استفاده در برخي از انواع پليمرها است. همچنين در ساخت انواعي از رزين هاي آلكيدي كاربرد دارد. يكي از مشتقات اين ماده بوتيلن گليكول است كه ارزش جهاني بازار آن به بيش از 5 ميليارد دلار مي رسد.
با استفاده از اين شيوه جديد مي توان اسيد سوكسينيك را 20 درصد ارزان تر و با آثار زيست محيطي يكسان با روش هاي سنتي مبتني بر فرآيندهاي نفتي توليد كرد.
در اين روش براي توليد اسيد سوكسينيك، از گلوكز به عنوان ماده اوليه استفاده مي شود. گلوكز را مي توان از چغندر قند و نيشكر استخراج كرد. سلولز موجود در ضايعات چوب نيز در مجاورت نوعي اسيد به گلوكز تبديل مي شود. محققان با مقايسه فرآيند توليد گلوكز از نيشكر و چغندر قند با فرآيند توليد آن با استفاده از سلولز موجود در ضايعات چوب به اين نتيجه رسيدند كه شيوه اخير بسيار مقرون به صرفه تر، ايمن تر است و سازگاري بيشتري با محيط زيست دارد و در زنجيره تامين مواد غذايي نيز اختلال ايجاد نمي شود.
در حال حاضر يكي از ضايعات صنايع توليد كاغذ نوعي محلول آلكين حاوي سلولز است كه مي تواند منبع مناسبي براي تامين گلوكز مورد نياز در اين شيوه جديد باشد.
با تمام اين اوصاف راه اندازي يك كارخانه توليد مواد شيميايي با استفاده از روش هاي زيست فناوري، امري زمان بر است و نياز به سرمايه گذاري سنگين دارد. بنابر اين تا صنعتي شدن اين فرآيند جديد، هنوز راهي طولاني باقي است.
علمي (6) ** 9259**1440
تهران - ايرنا - يك گروه بين المللي از محققان راهكار جديدي را براي توليد محصولات شيميايي اصلي با استفاده از ضايعات چوب و نوعي باكتري ارايه كردند.