۲۷ خرداد ۱۳۹۵، ۱۵:۱۷
کد خبر: 82115039
T T
۰ نفر
80 درصد بارش هاي چهارمحال و بختياري از استان خارج مي شود

شهركرد – ايرنا – مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري گفت: 80 درصد بارش هاي اين استان (ميانگين بارندگي در سال زراعي جاري 492 ميليمتر) به استان هاي ديگر وارد مي شود.

به گزارش ايرنا، علي محمدي مقدم روز پنجشنبه در نشست بررسي مشكلات آب آشاميدني نقاط مختلف چهارمحال و بختياري اظهار كرد: با اجراي طرح هاي آبخيزداري و آبخوان داري مي توان روان آب هاي حاصل از بارش هاي استان را مهار كرد.
وي نياز آبي بخش هاي آشاميدني، صنعت و كشاورزي چهارمحال و بختياري براي سال 1390 را يك هزار و 210 ميليون مترمكعب اعلام و تأكيد كرد: در صورتي كه فقط در 56 درصد از سطح استان عمليات آبخيزداري به مفهوم واقعي انجام شود، به همين اندازه آب نفوذ مي يابد.
محمدي مقدم افزود: براي دستيابي به اين هدف، در برنامه اي 10 ساله با مساحتي حدود 900 هزار هكتار در هر سال، مي توان نياز آبي چهارمحال و بختياري را در تمامي بخش ها برطرف كرد.
وي تصريح كرد: كوچك، ساده و كم ارتفاع بودن، حداقل دستكاري در طبيعت، كمترين هزينه در احداث سازه، پايين ترين هزينه در توليد آب، ريسك پايين، تبخير كم و اجراي ساده با حداقل پيچيدگي از مهمترين مزيت هاي آبخيزداري به شمار مي رود.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري بيان داشت: ميانگين سالانه حجم كسري مخزن دشت هاي استان بيش از 728 ميليون متر مكعب است.
وي اضافه كرد:در همين راستا و با توجه به تأمين نشدن نياز زيست محيطي تالاب ها و رودخانه هاي حوزه، خشكسالي، سوء مديريت در بحث مديريت جامع حوزه هاي آبخيز، كسري شديد مخازن آب زيرزميني، ممنوعه شدن بيشتر دشت ها و تهديد چشمه هاي متعدد، اجراي طرح هاي آبخوان داري ضرورت دارد.
محمدي مقدم، پخش سيلاب را به عنوان گسترده ترين و پركاربرد ترين روش ذخيره نفوذ آب دانست و عنوان كرد: به همين منظور در چهارمحال و بختياري 15 عرصه مستعد پخش سيلاب به مساحت 260 هكتار با استفاده از سيستم اطلاعات جغرافيايي، سنجش از دور و بازديد زميني مورد تأييد قرار گرفته است.
وي حجم سالانه ذخيره آب در هر هكتار از شبكه طرح پخش سيلاب را 350 هزار مترمكعب اعلام و اظهار كرد: مجموع سالانه حجم ذخيره مصنوعي از سوي تمامي پخش سيلاب ها 91 ميليون مترمكعب برآورد شده است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري ادامه داد: اقدامات سازه اي و بيولوژيكي، تغيير الگوي كشت، اصلاح الگوي بهره برداري از زمين هاي شيبدار، رعايت تعادل دام و مرتع، اصلاح الگوي مصرف و مديريت مصرف منابع آب، توانمندسازي، افزايش آگاهي و مشاركت جوامع محلي، ايجاد مشاغل جايگزين و معيشت پايدار از مهمترين مزيت هاي اجراي مديريت جامع حوزه آبخيز محسوب مي شود.
وي بيان كرد: به منظور پياده سازي مديريت جامع حوزه آبخيز در چهارمحال و بختياري اكنون دو پروژه شامل مديريت جامع حوزه آبخيز دوراهان سولگان و طرح بين المللي مناريد در دست انجام است.
محمدي مقدم، هزينه آبخيزداري سازه اي، بيولوژيكي و مديريتي در هر هكتار را 10 ميليون ريال برشمرد و يادآور شد: ميانگين ارزش رواناب در هر هكتار از زمين هاي چهارمحال و بختياري شش ميليون و 600 هزار ريال است.
به گزارش ايرنا، از مجموع يك ميليون و 653 هزار و 300 هكتار وسعت چهارمحال و بختياري، يك ميليون و 371 هزار و 400 هكتار در حوزه آبخيز رودخانه كارون، 143 هزار و 900 هكتار در حوزه آبخيز رودخانه زاينده رود، 67 هزار و 700 هكتار در حوزه آبخيز رودخانه دز و 70 هزار و 300 هكتار در حوزه آبخيز داخلي قرار دارد.
ميانگين بارندگي طي سال زراعي جاري در اين استان 492 ميليمتر گزارش شده كه نسبت به ميانگين سال زراعي گذشته با 590 ميليمتر، با كاهش 17 درصدي مواجه است.
كاهش نزولات آسماني در چهارمحال و بختياري سبب شده تا امسال وارد نهمين سال پياپي خشكسالي شويم و اين استان كه منشا رودخانه هاي زاينده رود و كارون است با بحران تامين آب روبرو شود.
هم اكنون چهارمحال و بختياري يكي از استان خشك كشور اعلام شده است و از آنجا كه در ماه هاي آينده بارندگي قابل توجهي براي اين استان پيش بيني نمي شود، تامين آب براي مردم روستاها و شهرهاي استان با سختي انجام مي شود.
6085/7362/2097
۰ نفر