به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، محمد آقاجانی روز پنجشنبه در نشست خبری فوق العاده وزارت بهداشت در محل این وزارتخانه،افزود: متوسط كل پرداختی به یك پزشك عمومی در بیمارستان های وزارت بهداشت پنج میلیون و 400 هزار تومان و در شبكه بهداشت هفت تا هشت میلیون تومان است كه 1.75 برابر دریافتی یك پرستار است.
وی گفت: كل دریافتی (حقوق و كارانه) یك پزشك متخصص نیز در وزارت بهداشت 2.5 برابر یك پزشك عمومی و 4.55 برابر یك پرستار است و این نسبت در اكثر كشورهای اروپایی و كشورهای توسعه یافته نیز به همین میزان است.
معاون وزیر بهداشت افزود: رقم هایی كه در رسانه ها درباره پرداخت به پزشكان اعلام شده است، در اغلب موارد درست نیست ضمن اینكه مربوط به مدیران وزارت بهداشت نیز نمی شود و فقط به پرداخت كارانه به پزشكان متخصص در بیمارستان ها و شبكه بهداشتی- درمانی مربوط می شود و پرداخت حقوق در وزارت بهداشت مانند سایر نهادهای دولتی مثل وزارت علوم است.
آقاجانی اضافه كرد: در هر حرفه ای از جمله در بین وكلا، مهندسان و بسیاری از صنوف پرداختی های استثنایی وجود دارد كه به استادان معروف و متخصصان مشهور و محبوب آن رشته مربوط است، این مسئله در حوزه پزشكی هم وجود دارد، این حق بیمار است كه پزشك خود را انتخاب كند و بالطبع فردی كه مهارت و متقاضی بیشتری دارد، درآمد بیشتری هم كسب می كند.
**افزایش دو برابری متخصص در مناطق محروم
معاون درمان وزیر بهداشت،ادامه داد: مسئله بسیار مهم دیگر كه در میزان پرداختی های وزارت بهداشت اثر دارد، كمبود پزشك به خصوص پزشك متخصص و فوق تخصص در مناطق محروم است، قبل از دولت یازدهم فقط دو هزار و 200 پزشك متخصص و فوق تخصص در مناطق محروم و شهرهای كوچك بود كه درصد بسیار كمی از آنها تمام وقت بودند اما در این دولت، تعداد این پزشكان به پنج هزار و 740 نفر افزایش یافته و 100 درصد آنها نیز تمام وقت در بخش دولتی هستند و هیچ فعالیتی در مطب و بخش خصوصی ندارند.
**اغلب كارانه های بالای 20 میلیون تومان در مناطق محروم است
آقاجانی گفت: بنابراین اكثر كارانه های 20، 30 یا 50 میلیون تومانی ماهیانه مربوط به پزشكان متخصصی است كه به جای چند نفر در مناطق محروم خدمت رسانی می كنند.
وی افزود: كارانه 75 درصد پزشكان متخصص زیر 20 میلیون تومان و كارانه 35 درصد متخصصان زیر پنج میلیون تومان است.
معاون وزیر بهداشت اضافه كرد: یك علت افزایش درآمد برخی متخصصان نیز افزایش بار بیماری های قلبی یا ارتوپدی است كه در كشور بار مراجعه زیادی دارد و در عوض به علت كاهش بیماری های عفونی درآمد متخصصان این رشته به علت كمتر شدن مراجعه كنند، كاهش یافته است.
وی گفت: 50 درصد مردم در ایران به علت بیماری های قلبی یا تصادف جان خود را از دست می دهند.
**بحران متخصص در هشت رشته
معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: در هشت رشته تخصصی مانند زنان و زایمان، جراحی عمومی، جراحی مغز و اعصاب، بیهوشی، ارتوپدی و... با كمبود شدید متخصص مواجه هستیم و وقتی این متخصصان را به اجبار به مناطق محروم اعزام می كنیم مجبوریم پرداختی تشویقی داشته باشیم تا بمانند، به خصوص كه این افراد مجبورند 24 ساعته و بدون استراحت به مردم خدمت رسانی كنند.
وی افزود: موضوع دیگر مبحث پیوند عضو است كه پرداختی آن معمولا به صورت یك صندوق تجمعی برای كل اعضای تیم صورت می گیرد و كل رقم دستمزد تیم پزشكی و پرستاری به حساب رئیس تیم پیوند واریز می شود و برخی مبالغ درشتی كه در رسانه ها مطرح شده مربوط به پیوند عضو بوده و كارانه یك پزشك نیست.
آقاجانی ادامه داد: علت اینكه در برخی موارد پرداخت تجمیعی برای تیم پزشكی انجام می شود این است كه برخی پزشكان می خواهند در زمانی كه مریض كم می شود، یا به مرخصی یا فرصت مطالعاتی می روند نیز درآمد مناسب داشته باشند.
معاون درمان وزیر بهداشت گفت: وزارت بهداشت برای اصلاح نظام پرداخت، در سال 93، كتاب ارزشهای نسبی خدمات سلامت را اصلاح كرد و یك نظام یكپارچه پرداخت راه اندازی شد كه حاصل آن كاهش فاصله پرداخت بین گروه های پزشكی بود، علاوه بر آن برای كارانه های بالای 40 میلیون تومان مالیات پلكانی در نظر گرفته شد، 20 درصد نیز مالیات كلی است كه ز درآمد پزشكان قبل از پرداخت كسر می شود.
وی افزود: اقدام دیگر بخشنامه وزارت بهداشت بود كه به هیات امناهای دانشگاه های علوم پزشكی اجازه می داد، سقف پرداخت كارانه را بر اساس وضعیت محرومیت استان و نیاز منطقه اعمال كنند كه اكثر دانشگاه های علوم پزشكی نیز اعمال می كنند.
**پرستاران شركتی و طرحی نیز كارانه می گیرند
آقاجانی گفت: قبل از اجرای كتاب جدید كارانه ها، پرداختی به پرستاران نیز عادلانه نبود و پرستاران شركتی، قراردادی و طرحی كارانه نمی گرفتند اما اكنون تمام این نیروها نیز مانند پرستاران رسمی وزارت بهداشت، بر اساس میزان عملكرد كارانه می گیرند و اكنون همه نیروهای بالینی غیر پزشك نیز از كارانه و درآمد اختصاصی بیمارستان سهم دارند.
معاون وزیر بهداشت درباره نظام پرداخت كارانه(فی فور سرویس) نیز گفت: این سیستم پرداخت، مزایا و معایبی دارد، حسن آن این است كه با پرداختی های تشویقی می توانیم تا حدی كمبود پزشك و امكانات را جبران كنیم ولی معایبی هم دارد مانند ایجاد هزینه های القایی یا پرداختی های بالای كه در طول 21 سال گذشته وجود داشته است.
وی ادامه داد: در كشوری كه به علت كمبود پزشك نوبت های چند ماهه داده می شود راهی جز پرداخت تشویقی به صورت كارانه برای ارائه خدمات به مردم و كاهش مرگ و میر نداریم.
اجتمام(3)**3063 ** 1701
در پاسخ به ایرنا؛
معاون وزیر بهداشت: 75 درصد پزشكان متخصص ماهیانه زیر 20 میلیون تومان كارانه می گیرند
۲۷ خرداد ۱۳۹۵، ۱۶:۱۳
کد خبر:
82115089
تهران-ایرنا- معاون درمان وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشكی گفت: 75 درصد پزشكان متخصص در كشور ماهیانه زیر 20 میلیون تومان و 35 درصد زیر پنج میلیون تومان كارانه دریافت می كنند.