قرار گرفتن در معرض ريزگردها عامل ابتلا به بيماري هاي قلبي و ريوي است

قم- ايرنا- مدير گروه پيشگيري و مبارزه با بيماري هاي مركز بهداشت قم گفت: قرار گرفتن در معرض ريزگردها باعث بروز مشكلات زيادي از جمله ابتلا به بيماري هاي قلبي و ريوي مي شود.

دكتر محمد نيك پور روز يكشنبه درگفت و گو با ايرنا، افزود: ذرات معلق بسيار ريز هوا يا مانند گرد و غبار منشا طبيعي دارند و با جريان باد وارد هواي شهرمان مي شوند و يا از احتراق در كوره ها و يا خودروها به ويژه خودروهاي ديزلي و خودروهاي بنزيني كاربراتوري توليد مي شود.
وي با بيان اينكه اثر سمي ذرات بر سلامتي انسان در منشا و اندازه آن است، اضافه كرد: ذرات حاصل از احتراق سمي تر و خطرناك تر از ذرات طبيعي است؛ علاوه بر آن ذرات ناشي از احتراق بسيار ريزتر از ذرات طبيعي بوده و مي تواند تا اعماق دستگاه تنفسي انسان نفوذ كند و حتي وارد جريان خون شود.
وي ادامه داد: پس قرار گرفتن در معرض دود موتور ديزل و خودروهاي كاربراتوري بسيار خطرناك بوده و اين خطر در صورتي كه زمان مواجهه با اين ذرات بيشتر باشد، افزايش مي يابد.
نيك پور، مرگ ناگهاني و زودرس در افراد مبتلا به بيماري هاي قلبي و ريوي، حملات قلبي و نبض نامنظم قلبي، تشديد بيماري هاي ريوي مثل آسم، كاهش عملكرد و ظرفيت هاي ريه، افزايش علايم بيماري هاي تنفسي مانند تنگي نفس، تحريك راه هاي هوايي، سرفه و يا تنفس مشكل، ابتلا به سرطان ريه و كاهش ديد را از جمله بيماري هاي ناشي از قرار گرفتن در معرض ريزگردها برشمرد.
وي گفت: همچنين ايجاد درياچه ها و رودخانه هاي اسيدي، تغيير در تعادل مواد مغذي موجود در آب هاي ساحلي و حوضه رودخانه هاي بزرگ، كاهش مواد مغذي موجود در خاك، صدمه زدن به جنگل و محصولات كشاورزي و تاثير منفي بر تنوع زيست بوم از عوارض اين ذرات در محيط زيست است.
وي به استانداردهاي غلظت ذرات معلق در هوا براي سلامتي اشاره كرد و گفت: براي هر آلاينده يك حد مجاز و يا حد استاندارد تعيين مي شود، در مورد ذرات معلق كمتر از 10 ميكرون اين حد برابر154 μg/m3 تعريف شده است و حد استاندارد آلاينده ذرات معلق كمتر از 5/2 ميكرون برابر 35 μg/m3 است.
نيك پور اضافه كرد: منظور اين است كه اگر متوسط غلظت اين آلاينده ها در طول شبانه روز (24 ساعت) كمتر از اين مقدار باشد، به لحاظ آلاينده مورد نظر، هوا سالم است و اگر بيش از آن بود بسته به ميزان غلظت، هوا در شرايط ناسالم قرار دارد.
وي گفت: هنگام وجود آلايندگي ذرات، بهترين كار اجتناب از قرارگرفتن در هواي آلوده محيط است كه مسلما رعايت اين مساله براي گروه هاي حساسي مانند سالمندان، افراد باردار، كودكان يا مبتلايان به بيماري هاي قلبي و تنفسي و آسم بسيار ضروري است.
وي افزود: شست و شوي مرتب بيني زماني كه اين آلودگي وجود دارد به كمك آب‌ نمك(سرم ‌هاي شست ‌و شو) و خودداري از ورزش در اماكن عمومي و پارك‌ ها از جمله مواردي است كه بايد در هنگام افزايش غلظت آلاينده هاي هوا رعايت شود.
مديرگروه پيشگيري و مبارز با بيماري هاي مركز بهداشت قم اضافه كرد: كودكان و خردسالان در برابر ريزگردها آسيب ‌پذيرتر هستند، به همين علت بايد از آن ها مراقبت بيشتري به عمل آيد.
وي ادامه داد: استفاده از ماسك هاي تنفسي معمولي كه در لوازم بهداشتي و داروخانه ها به فروش مي رسد، نه تنها تاثيري بر جلوگيري از نفوذ اين آلاينده ها بر بدن ندارد، بلكه به دليل افزايش نيروي تنفسي به دليل بسته شدن مسير تنفس باعث افزايش عوارض حاصله از اين ماسك ها مي شود.
وي تاكيد كرد: بايد از ماسك هاي مخصوص آلودگي هوا در دوره هاي زماني حداكثر دو ساعت استفاده كرد.
به گفته نيك پور، حتي دستگاه هاي تصفيه هواي خانگي نيز قادر به حذف ذرات بسيار ريز آلاينده هواي محيط نيستند.
/2085/ 6133/