به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ارتباطات و اطلاع رساني جايزه مصطفي(ص)، محمدعلي گرجي با اشاره به وضعيت نامناسب جهان اسلام در حوزه علمي و فناوري گفت: مطالعات تاريخي نشان مي دهد كه در گذشته دانشمندان اسلامي نقش بسيار مهمي در ايجاد و توسعه زيرساخت هاي علمي در تمامي زمينه ها داشته اند در حالي كه امروزه كشورهاي اسلامي با حدود 20 درصد كل جمعيت جهان، سهم ناچيزي را در پيشرفت علم و تكنولوژي دارا هستند.
وي افزود: در ميان كشورهاي اسلامي به جز مالزي، اندونزي و ايران، ديگر كشورهاي اسلامي پايين ترين رتبه در صادرات علم و فناوري را به خود اختصاص مي دهند.
گرجي به نقش اعطاي جوايز علمي در رشد و توسعه علم و فناوري اشاره كرد و گفت: ارائه جوايز علمي، نظير جايزه مصطفي(ص) با ايجاد انگيزه براي شركت كنندگان در زمينه انجام فعاليت هاي پژوهشي نوين، مي تواند نقش بسزايي در پيشرفت علم و تكنولوژي دركشورهاي شركت كننده داشته باشد.
وي افزود: از طرفي با تشويق سرمايه گذاران خير مشتاق به انجام فعاليت هايي از اين نوع و فرهنگسازي براي جذب سرمايه هاي مالي در گسترش حوزه هاي علمي، ميتوان به ايجاد زيرساخت هاي علمي، جهت رشد و رونق كشورهاي اسلامي كمك نمود.
گرجي ادامه داد: همچنين عملكرد صحيح جايزه مصطفي(ص) در آينده مي تواند نقش موثري را در به رسميت شناساندن و مطرح نمودن جايگاه علمي دانشمندان جهان اسلام در ميان ساير كشورهاي جهان ايفا كند.
به گفته رييس هيات مديره شركت طبيعت زنده، در نهايت جايزه مصطفي(ص) با پوشش دادن 4حوزه اصلي علوم و فناوري نقش تعيين كننده اي در پيشبرد علوم مذكور در جهان خواهد داشت و نتايج نهايي چنين تلاش هايي، زمينه ساز ارتباطات موثر جهاني و ايجاد تحولي مثبت در سبك زندگي انسان ها خواهد داشت.
گرجي در خصوص جايگاه وقف در اسلام و جوامع اسلامي بيان داشت: وقف يكي از توصيه هاي زيباي دين اسلام است. فلسفه وجود وقف در اسلام رفع كمبودها و برطرف كردن نيازهاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جامعه اسلامي به دست افراد همان جامعه است. همچنين نشان دهنده مناعت طبع و عدم چشم داشت واقف به برگشت سود آن است.
وي از موانع و راهكارهاي پيشبرد فرهنگ وقف در جهان اسلام گفت و بيان داشت: به طور كلي از جمله موانعي كه منجر به پيش نرفتن فرهنگ وقف مي شود، نبود انگيزه كافي براي خيّرين و سرمايه داران براي شركت در اين امر الهي و از بين رفتن انگيزه مناسب براي متوليان جهت اداره نمودن موقوفات با گذشت زمان است.
گرجي افزود: در اين راستا به منظور پيشبرد فرهنگ وقف، مهمترين راهكار، آگاهي دادن و تنوير افكار عمومي بر اساس نوع نيازهاي جامعه و همچنين جهت دهي به واقفان در انجام اين عمل خير است.
وي به تاثير افزايش سهم وقف و امور خيريه در توسعه علم و فناوري اشاره كرد و در ادامه گفت: از آنجا كه وقف نشان دهنده نبود چشمداشت به بازگشت سرمايه و سود آن است، لذا افزايش سهم موقوفات و فعاليت هاي خيريه ميتواند نقش مؤثري در ايجاد و تكميل زيرساخت هاي مورد نياز علوم و حوزه هايي كه نياز به پژوهش هاي طولاني مدت دارند، داشته باشد.
رييس هيات مديره شركت طبيعت زنده از نقش جايزه مصطفي(ص) در ايجاد اتحاد ميان كشورهاي اسلامي سخن گفت و افزود: اين جايزه مي تواند در ايجاد اتحاد ميان كشورهاي اسلامي، مطرح نمودن جايگاه اين كشورها در پيشبرد علم و فناوري و به رسميت شناختن برتري علمي دانشمندان جهان اسلام تأثير و نقش بسزايي داشته باشد.
گرجي خاطرنشان كرد: درايت و هوشمندي متوليان صندوق سرمايه گذاري و موقوفات جايزه مصطفي(ص)، به عنوان مجموعه اي پيشرو در ايجاد بستري مناسب براي رشد و پيشرفت علم و فناوري در ميان كشورهاي اسلامي، مي تواند علاوه بر ايجاد نيروي محركه براي حضور كشورهاي مشتاق در اين جايزه، منجر به ارتقاء جايگاه اين صندوق و ابقاي آن به عنوان تنها الگوي موجود براي ساير بانيان علاقمند به همكاري با اينگونه مجامع علمي شود.
**جايزه مصطفي(ص)
جايزه عالي علم و فناوري است كه هر دو سال يكبار به دانشمندان و پژوهشگران برتر جهان اسلام اعطا ميشود. اين جايزه به احترام نام پيامبر اعظم اسلام(ص) و به دليل تأكيد بسيار آن حضرت به علمآموزي، به نام يكي از القاب ايشان، مصطفي، به معناي برگزيده نامگذاري شده است.
جايزه مصطفي (ص)با شناسايي، معرفي و تقدير شايسته از برترينهاي علم و فناوري در جهان اسلام، علمآموزي و پژوهش را در جوامع اسلامي ترويج و تشويق ميكند. همچنين اين جايزه پيشگام توسعه روابط منطقهاي نهادهاي علمي و فناوري در كشورهاي اسلامي است و با تقويت ارتباط علمي ميان دانشمندان و پژوهشگران جهان اسلام به رشد و تعالي علمي در كشورهاي اسلامي كمك خواهد كرد.
جايزه مصطفي (ص) در چهار رشته «علوم و فناوري نانو»، «علوم و فناوري زيستي و پزشكي»، «علوم و فناوري اطلاعات و ارتباطات» و «طرح برتر دانشمند مسلمان» اعطا ميشود. برگزيدگان در هر رشته علاوه بر دريافت لوح و مدال مخصوص جايزه، مبلغ ۵۰۰ هزار دلار جايزه ويژه نيز دريافت ميكنند كه مبلغ آن از محل موقوفات جايزه تأمين ميشود.
جايزه مصطفي در سال ۱۳۹۱ به تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي رسيده است. شوراي سياستگذاري متشكل از دانشگاهها و مراكز علمي بزرگ ايران و جهان اسلام بر روند اعطاي اين جايزه نظارت ميكند. اين جايزه به طرحهايي تعلق ميگيرد كه زمينهساز بهبود زندگي بشر بوده و در آنها محققان دست به نوآوريهاي مشهود در مرزهاي دانش و فناوري زده باشند.
علمي**2038**2017
تهران- ايرنا- رييس هيات مديره شركت طبيعت زنده كه از واقفان علمي است، گفت: تشويق سرمايه ­گذاران خير مي­ تواند به ايجاد زيرساخت­ هاي علمي، جهت رشد و رونق علمي كشورهاي اسلامي كمك كند.