عضویت رسمی ایران در شانگهای مبارزه با تروریسم را سرعت می بخشد

دهلی نو - ایرنا - پژوهشگر ارشد بنیاد تحقیقاتی آبزرور هند، عضویت رسمی ایران درسازمان همكاری شانگهای را باعث تسریع درمبارزه با تروریسم وافراط گری در منطقه دانست وتصریح كرد این سازمان تاكنون اقدام موثری در زمینه مبارزه با افراط گرایی و تروریسم نداشته است.

'مانیش وید' روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد سازمان همكاری شانگهای علاوه بر توجه به همكاری های اقتصادی ،باید بر روی مبارزه با افراط گرایی و تروریسم بیشتر تمركز كند.
وی تصریح كرد سازمان همكاری شانگهای از زمان امضای پیمان توسعه این سازمان، درسال 2001 برای مبارزه با تروریسم ،جدایی طلبی و افراط گرایی تاكنون موفقیت چندانی نداشته است .
كارشناس ارشد امور بین الملل گفت كه عضویت كامل ایران دراین سازمان به نفع كشورهای آسیای میانه و جنوب آسیا است.
وی با اشاره به ذخایر عظیم نفت و گاز ایران اظهار كرد ایران می تواند در تثبیت وضعیت بازارهای انرژی كشورهای عضو سازمان همكاری شانگهای نقش مهمی داشته باشد.
عضو موسسه تحقیقاتی آبزرور هند گفت: ظرفیت و توانمندی ایران در بخش انرژی ،تجارت و ارتباطات می تواند بخش زیادی از نیازهای كشورهای جنوب و مركز آسیا را تامین كند.
وی،لغو تحریم های ایران را فرصت مناسبی برای پیوستن ایران به سازمان همكاری شانگهای دانست و تصریح كرد پیوستن ایران به این سازمان می تواند روابط تجاری ایران با كشورهای عضو را گسترش دهد.
'مانیش وید' گفت كه ایران به همراه چین و روسیه می تواند توازن منطقه را درمقابل توسعه طلبی امریكا ایجاد كند.
نشست سازمان همكاری شانگهای كه باحضور سران 10 كشور، هیات های مختلف از جمله ایران به ریاست محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و دیگر كشورها، رئیسان و مقام های بلندپایه سازمان های بین المللی با تاكید صریح سران كشورهای عضو این سازمان مبنی بر لزوم تسریع در پیوستن رسمی تهران به این تشكل بزرگ منطقه ای روز جمعه پس از دو روز برگزاری در تاشكند پایتخت ازبكستان پایان یافت .
همكاری شانگهای كه یك سازمان بین دولتی منطقه ای برای همكاری های چند جانبه امنیتی و اقتصادی است، سال 1385 تاسیس شد كه شامل چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیكستان و ازبكستان در برگیرنده معادل 30 میلیون و 189 هزار كیلومتر مربع مساحت، سه پنجم گستره آسیا و حدود یك میلیارد و 500 میلیون نفر جمعیت (نزدیك 25 درصد جمعیت كره زمین) است.
با توجه به عضویت هند و پاكستان و سپس در آینده ای نزدیك پیوستن ایران، این سازمان با افزایش جمعیت به سه میلیارد نفر و پهنه سرزمینی به 35 میلیون و 972 هزار كیلومتر مربع به یكی از بزرگ ترین قدرت های منطقه ای در جهان تبدیل می شود كه منافع دو جانبه و چند جانبه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برای اعضا و شركای اقتصادی غیر عضو دارد.
با رسمی شدن عضویت هند و پاكستان، ایران، افغانستان، مغولستان و بلاروس چهار كشور عضو ناظر این سازمان منطقه ای هستند.
*آساق*264*1600