۵ تیر ۱۳۹۵، ۱۵:۳۲
کد خبر: 82125935
T T
۰ نفر

آفریقا و برگزیت؛ بیم ها و امیدها

۵ تیر ۱۳۹۵، ۱۵:۳۲
کد خبر: 82125935
آفریقا و برگزیت؛ بیم ها و امیدها

تهران – ایرنا – پیروزی غیرمنتظره حامیان برگزیت در انگلیس طی همه پرسی عضویت انگلیس در اتحادیه اروپا پس از چهار ماه مبارزه نفس گیر تبلیغاتی موافقان و مخالفان كه از دید بسیاری از تحلیل گران، پرتنش ترین و فراگیرترین رقابت انتخاباتی تاریخ معاصر این كشور بوده است، تاثیری عمیق بر روند مبادلات سیاسی و تجاری در سرتاسر جهان به دنبال داشته است. در این میان، قاره آفریقا نیز از این تصمیم انگلیسی ها تاثیری بسیار پذیرفته؛ تاثیری كه موجد بیم ها و امیدها درخصوص آینده اقتصادی قاره سیاه است.

دامنه گسترده و ابعاد فراملی و فراقاره ای برگزیت موجب شده تا شمار زیادی از نهادهای اقتصادی و مالی و سیاستمداران آفریقایی در ارتباط با آن موضع بگیرند. علاوه بر آن، براساس تحلیل های متقن اقتصادی، مسائل مهمی پیش روی روابط آفریقا و انگلیس پس از برگزیت وجود دارد؛ مسائلی كه حل كامل هر یك از آنها نیازمند زمان زیاد و البته تلاشی مضاعف است.

** افزایش كمك های مستقیم انگلیس به كشور های آفریقایی
در حال حاضر، هجوم پناهجویان از كشورهای جنگ زده خاورمیانه و آفریقا به اتحادیه اروپا، به بحرانی برای این اتحادیه تبدیل شده است.
بر اساس پیشنهاد كمیسیون اروپا، كشورهای اروپایی در مدتی محدود (در مدت پنج سال) مبلغ 8 میلیارد یورو به صورت كمك برای توسعه و كمك های دیگر، در اختیار گروهی محدود از كشورهای آفریقایی خواهند گذاشت كه با اروپا در زمینه سیاست های مهاجرتی همكاری كنند.
به نظر می رسد با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، كمك های دولت لندن به صورت مستقیم و خارج از فرآیند های سیاسی مصوب اتحادیه اروپا و از طریق سازمان های دولتی انگلیس نظیر سازمان توسعه بین الملل انگلیس ( دی اف آی دی) افزایش یابد.
افزون برآن، با توجه به كاهش كمك های نظامی و سیاسی اتحادیه اروپا از كشورهای آفریقایی، نقش سیاسی و مستقل انگلیس در حمایت سیاسی و نظامی ( نظیر حمایت مالی از هیأت صلحبانان سازمان ملل متحد) از كشورهای آفریقایی نیز پررنگ تر خواهد شد.

** آینده مبهم توافقات تجاری و اقتصادی
در حالی كه مقامات كشور های آفریقایی از آمادگی كامل اقتصاد كشورهای خود برای مواجه با هرگونه شوك ناگهانی ناشی از برگزیت، سخن می گویند، اما، آینده تبادلات تجاری میان اقتصاد آفریقا و انگلیس و اتحادیه اروپا در هاله ای از ابهام قرار دارد.
تغییر ماهیت این توافقنامه ها و نیز افزایش یا كاهش سطح مبادلات تجاری از مسائل مهم پیش روی آفریقا در مواجهه با برگزیت است.
اگرچه برای اعمال تغییرات احتمالی بر توافقنامه ها و معاهدات میان كشورهای آفریقایی و انگلیس، دو سال زمان باقی است، چشم انداز پیش روی اقتصاد قاره سیاه پس از برگزیت، اما، با موانع جدی روبه رو خواهد بود كه حل آنها نیازمند حجم بالایی از مذاكرات سیاسی و اقتصادی میان طرفین ( كشورهای آفریقایی و انگلیس)است.

** بهبود وضعیت كشاورزی كشورهای آفریقایی
در حالی كه سهم عمده ای از اقتصاد كشور های آفریقایی را بخش های كشاورزی تشكیل می دهند، تغییر در نظام یارانه ای اتحادیه اروپا كه فشاری مضاعف بر اقتصاد قاره آفریقا وارد كرده است، می تواند كشاورزی قاره آفریقا را بهبود بخشد.
انگلیس از مخالفان اصلی نظام یارانه ای در بخش كشاورزی اتحادیه اروپا بوده است و برگزیت و به تبع آن، حضور شركت های كوچك انگلیسی در روند حمایت از بخش های كشاورزی قاره آفریقا، می تواند كورسوی امیدی برای بخش های كشاورزی رو به زوال آفریقا باشد.
نكته حائز اهمیت آن است كه بر اساس آمارهای رسمی، دامنه حضور اقتصادی شركت های كوچك انگلیسی و سازمان های مردم نهاد این كشور، در مقایسه با شركت های بزرگ كه در چارچوب قوانین اتحادیه اروپا فعالیت می كنند، گسترده تر می شود.
به هر روی، اگرچه زنگ مذاكرات موسوم به «جدایی » میان انگلیس و اتحادیه اروپا به صدا در آمده است و تمام سازوكارهای تجاری انگلیس مورد بازنگری جدی قرار خواهد گرفت، اما، بی تردید ماهیت مذاكرت آینده بروكسل و نیز ترسیم دقیق چشم انداز اقتصادی انگلیس و در نتیجه مشخص شدن سطح روابط اقتصادی و تجاری انگلیس با قاره آفریقا، می تواند پاسخگوی ابهامات فوق باشد؛ ابهاماتی كه بیم ها و امیدهای قاره سیاه بدان مرتبط است.
گزارش از: حمید اوضح
خاورم**9377**1144