۱۳ تیر ۱۳۹۵، ۸:۳۹
کد خبر: 82134836
T T
۰ نفر

فاجعه زباله‌ ها

۱۳ تیر ۱۳۹۵، ۸:۳۹
کد خبر: 82134836
فاجعه زباله‌ ها

تهران- ايرنا- روزنامه فرهيختگان در صفحه جامعه روش سنتي در امحاي پسماندهاي بيمارستاني و ضرورت ساماندهي وضعيت مديريت پسماندهاي بهداشتي و درماني را مورد ارزيابي قرار داد.

در اين گزارش كه در شماره يكشنبه 13 تير 1395 خورشيدي به قلم سعيده عليپور انتشار يافت، مي خوانيم: روزانه‌ تنها در تهران 100 تن زباله بيمارستاني توليد مي‌شود كه 18‌تن آنها پسماندهاي عفوني خطرناك هستند؛ پسماندهايي كه اگر با ساير زباله‌هاي شهري مخلوط شود فاجعه‌اي سلامت شهروندان را تهديد مي‌كند، اما با وجود رعايت برخي موازين بهداشتي، هنوز براي امحاي اين زباله‌ها از روش‌هاي سنتي استفاده مي‌شود. گرچه طبق قانون، تمامي مراكز درماني بايد نسبت به بي‌خطرسازي و امحاي زباله‌هاي عفوني خود اقدام كنند، گاهي خبرهايي از بي‌توجهي برخي مراكز نسبت به اين موضوع منتشر مي‌شود و هرازگاهي عضوي از شوراي شهر يا نماينده‌اي از مجلس نسبت به امحا‌نشدن تمامي اين زباله‌ها ابراز نگراني مي‌كنند.
ديروز همايون يوسفي، عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس نسبت به بي‌توجهي برخي مراكز درماني به بي‌خطرسازي پسماندهاي عفوني و آلودگي آب‌هاي زيرزميني هشدار داد. نگراني اين نماينده درحالي مطرح مي‌شود كه هفته پيش شوراي شهر تهران نسبت به اقدام مشترك شهرداري و مراكز درماني، مصوبه‌اي جديد تصويب كرد تا وضعيت نه‌چندان بسامان زباله‌هاي بيمارستاني سر و ساماني بگيرد.
**قانون چه مي‌گويد؟
پسماند بيمارستاني به تمامي زباله‌هايي اطلاق مي‌شود كه در فرآيند درمان در بيمارستان‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرند و خطر عفوني‌بودن آنها بسيار بالاست و ضمن اينكه نبايد با ساير زباله‌ها مخلوط شوند، امحاي آنها بايد با روش‌هاي ويژه‌اي انجام شود. براساس ماده «هفت» قانون مديريت پسماند، مديريت اجرايي تمامي پسماندها غير از صنعتي و ويژه در شهرها و روستاها و حريم آنها به عهده شهرداري‌ها و دهياري‌ها و در خارج از حوزه و وظايف شهرداري‌ها و دهياري‌ها به عهده بخشداري‌هاست. اين درحالي است كه مديريت اجرايي پسماندهاي صنعتي و ويژه به عهده توليد‌كننده خواهد بود كه در صورت تبديل آن به پسماند عادي به عهده شهرداري‌ها، دهياري‌ها و بخشداري‌هاست.
ضرورت ساماندهي وضعيت نابسامان مديريت پسماندهاي بهداشتي و درماني شهر تهران موجب شد اواخر سال 83، شوراي شهر تهران و دادستاني كل كشور به موضوع ورود كند و كمي پس از آن دستور به ورود شهرداري به اين موضوع و امحاي آن به روش‌هاي خاص داد.
حسين جعفري، مدير امور پسماند شهرداري تهران در اين‌باره به «فرهيختگان» مي‌گويد: «طي ساليان گذشته زباله‌هاي بيمارستاني از سوي شهرداري جمع‌آوري و به روش سلول دفن بهداشتي در مراكز امحاي زباله دفن مي‌شد. اما اين روش با توجه به جمعيت و بالا‌رفتن ميزان توليد زباله‌هاي عفوني نيامند تغييراتي است كه با مصوبه جديد شوراي شهر اميدواريم تغييراتي در آن ايجاد شود.»
در همين راستا هفته پيش در جريان بررسي لايحه «اصلاحيه مصوبه تعيين‌بهاي خدمات و چگونگي نظارت بر جمع‌آوري و دفع پسماندهاي ويژه پزشكي، صنعتي و كشاورزي در شهر تهران» رئيس كميسيون برنامه و بودجه، از توافق مديريت شهري و وزارت بهداشت درباره جمع‌آوري و دفن بهداشتي پسماندهاي بيمارستاني بعد از سال‌ها خبر داد. بر‌اساس مصوبه جديد حمل‌ونقل زباله‌هاي بيمارستاني نسبت به گذشته تغيير كرد و مركز مديريت پسماند متعهد شد مخازن حمل زباله‌هاي بيمارستاني را شست‌وشو كند و از سوي ديگر بيمارستان‌ها نيز بايد زباله‌هاي شناسنامه‌دار به مركز پسماند تحويل دهند، به‌طوري كه تفكيك زباله از همان ابتدا صورت گيرد.
مدير امور پسماند شهرداري تهران با بيان اينكه از حدود هفت‌هزار تن زباله كه در روز جمع‌آوري مي‌شود، 100 تن آن زباله پزشكي است، مي‌گويد: «روزانه 18 تن پسماندهاي عفوني و خطرناك در شهر تهران جمع‌آوري مي‌شود كه لازم است اين پسماندها در مبدا تفكيك شوند. اما متاسفانه درحال حاضر اين تفكيك به درستي انجام نمي‌شود. اين درحالي است كه در صورت اختلاط زباله‌هاي بيمارستاني با ساير زباله‌ها، آنها نيز آلوده شده و بايد به روش پسماند بيمارستاني دفع شوند.» جعفري ادامه مي‌دهد: «براساس قراردادهايي كه با مراكز درماني بسته شده است، زباله‌هاي عفوني تفكيك‌شده، از بيمارستان‌ها تحويل گرفته مي‌شود و به روش‌هاي موجود امحا مي‌شود اما هنوز برخي مراكز درماني با مركز پسماند شهرداري قرارداد ندارند.»
به گفته او، برخي مركز جراحي سرپايي، برخي كلينيك‌ها و مطب‌ها و آزمايشگاه‌ها كه روزانه مقادير زيادي زباله‌هاي عفوني توليد مي‌كنند، هنوز به چرخه امحاي بهداشتي زباله وارد نشده‌اند.
**دستگاه زباله‌سوز تا سال 96
درحالي كه زباله‌ها، به‌ويژه زباله‌هاي بيمارستاني در بسياري از كشورهاي توسعه‌يافته به برق تبديل مي‌شود، در كشور ما هنوز اين تكنولوژي وارد نشده و همچنان از روش‌هاي سنتي براي امحاي زباله بهره گرفته مي‌شود. حسين جعفري در اين‌باره مي‌گويد: «در اين‌باره با چند شركت در بخش خصوصي توافقاتي انجام شده است تا درباره زباله‌سوزهاي بيمارستاني اقداماتي را انجام دهند.»
*منبع: روزنامه فرهيختگان
**گروه اطلاع رساني**9128**9131
۰ نفر