در اين ايام مغازهها تا پاسي از شب و بعضي اوقات تا سحر باز است و مردم مايحتاج روز عيد از قبيل پوشاك، مواد غذايي و به ويژه شيريني و ميوه را خريداري مي كنند و از هر لحاظ آماده برگزاري مراسم عيد سعيد فطر ميشوند.
حاج شيخ عبدالعزيز قاضي زاده امام جمعه بخش اوز ميگويد: پس از رويت هلال ماه شوال عيد سعيد فطر اعلام ميشود و شب عيد فطر در تمام مساجد نماز تسبيح به صورت جماعت برگزار ميشود.نماز تسبيح دو ركعتي است و در هر ركعت 75 بار تسبيحات اربعه سبحانالله، الحمدالله، لاالهالله و اللهاكبر ذكر ميشود.
دو ساعت بعداز طلوع آفتاب مردم با لباسهاي پاكيزه و بعضاً نو در مسجد مصلاي شهر جمع شده و نماز عيد را برگزار ميكنند.
اين روحاني در مصاحبه با ايرنا ادامه ميدهد: قبل از رفتن به مسجد بر همه مستحب است كه حتماً صبحانه تناول كنند، چون پيامبر بزرگ اسلام (ص) در بامداد عيد فطر هفت دانه خرما ميل ميفرمود و نشان ميداد كه بر خلاف روزهاي ماه مبارك رمضان اين روز بايد اول وقت افطار كرد اما در عيد سعيد قربان اول بايد به مسجد رفت و سپس به منزل آمد و صبحانه را ميل كرد.
شيخ قاضي زاده گفت:پساز برگزاري نماز عيد، همگي به آرامستان شهر مي روند و براي درگذشتگان خود به طور عموم و به ويژه شهداي شهر، فاتحه ميخوانند و پساز آن هر قوم و طايفه به سركردگي بزرگ خاندان كه به طور معمول مسنتر از همه است به ديد و بازديد مي روند و عيد را تبريك ميگويند.
وي ادامه داد: در اين روز كساني كه قبل از عيد يكي از بستگان خود را از دست دادهاند و به سوگ نشسته اند مردم دستهدسته براي دلداري و پايان عزاداري به منزل آنهامي روند و عزاداران نيز از آنها پذيرايي و تشكر ميكنند.
اعياد فطر و قربان در اين منطقه از جايگاه ويژهاي برخوردار است و مردم اين اعياد را بسيار مهم مي دانند و حتي يك هفته بعد از عيد همه خود را موظف ميدانند كه به منزل همديگر بروند و طلب حلاليت كنند و كساني كه در خارج از كشور و مسافرتهاي دور رفتهاند، سعي ميكنند عيد را در كنار خانواده خود باشند.
غذاهاي روز عيد ويژه است و سفره صبحانه، ناهار و شام بسيار رنگين و كامل و متفاوت با روزهاي ديگر است و چون مستحب است كه در بامداد روز عيد فطر اول افطار كنند، بنابراين صبحانه مردم منطقه تشكيل شده از (بلالوت) كه از ورميشل، شكر و تخم مرغ تهيه ميشود و همچنين حلوا كه از آرد برنج، روغن و شكر، زعفران و هل درست مي شود و روي آنرا به طرز زيبايي تزيين ميكنند.
علاوه بر اينكه صبحانه، ناهار و شام مردم در روز عيد نسبت به روزهاي ديگر رنگينتر و متفاوت است، براي پذيرايي نيز شيرينيهاي مخصوص مانند لگيمات، نان پنجرهاي، كيك شور و شيرين، پودين، سمبوسه شيرين و گوشتي كه همه توسط بانوان خانهدار پخته ميشود، استفاده ميكنند و چون روزهاي قبل مردم روزهدار بودند، در روز عيد سعيد فطر پرخوري ميشود و نشاط و هيجان و جنب و جوش موجب ميشود كه اين پرخوريها ضرري نداشته باشد.
از جالبترين وقايع روز عيد در اوز مراجعه بچهها با لباسهاي نو و زيبا به درمنازل آشنا و غيرآشنا براي دريافت عيدي است كه به آن (حبشي) ميگويند. بچهها با صداي بلند ميگويند حبشي مهاتي و بعضي از خانواده ها در جواب مي گويند (حبشي منتي بشي) يعني عيدي را توزيع كرديم و تمام شد اما اكثر خانوادهها با اهداي اسكناس، سكه، شيريني، شكلات، بيسكويت و ... بچهها را بيبهره نميگذارند.
عيد سعيد فطر با جلوهاي خاص و حالتي معنوي توأم با شادي و نشاط و شوري متفاوت در اوز و ساير مناطق تابعه برگزار ميشود.
اوز از توابع شهرستان لارستان در 340 كيلومتري جنوب شرقي شيراز واقع شده است.
7371/ 1876
شيراز- ايرنا- عيد سعيد فطر كه يكي از بزرگ ترين و مهم ترين اعياد اسلامي است، در شهر اوزevaz لارستان در جنوب استان فارس از اهميت خاصي برخوردار است و به صورت جالبي برگزار ميشود.