۲۱ تیر ۱۳۹۵، ۱۴:۳۸
کد خبر: 82144568
T T
۰ نفر
برج سوخته سلمان مشهد مهندس ناظر و مجوز بهره برداری ندارد

مشهد- ایرنا- معاون فنی نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی گفت: برج تجاری-اداری سلمان مشهد كه شب گذشته دچار آتش سوزی شد، مهندس ناظر و مجوز بهره برداری نداشته است.

مهندس فرامرز ذوقی روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: نداشتن مجوز بهره برداری در یك ساختمان به منزله آن است كه سامانه های حفاظتی و ایمنی در آن ساختمان استاندارد نیست.
وی بیان كرد: برج سلمان مشهد از پروژه های بخش خصوصی است كه با مشاركت شهرداری مشهد در خیابان راهنمایی این شهر ساخته شده است.
وی ادامه داد: مجوز بهره برداری یك ساختمان توسط شهرداری صادر می شود اما نظارت های سازمان نظام مهندسی برای رعایت استانداردهای حفاطتی و ایمنی در یك ساختمان نقش مهمی در صدور این مجوز دارد.
او ادامه داد: صدور مجوز بهره برداری در تمام ساختمان ها پس از بازدیدهای فنی ، كارشناسی و ایمنی نظام مهندسی باید صورت گیرد و هیچ مالك ساختمانی طبق قانون نمی تواند به صورت خودكار اقدام به صدور مجوز بهره برداری كند.
ذوقی نخستین پروانه ساخت برج سلمان را مربوط به سال 1382 عنوان كرد و افزود: طبق قانون هر ساختمان در حال ساخت باید مهندس ناظر داشته باشد و حال آنكه در آن زمان از نظام مهندسی هیچ درخواستی برای معرفی مهندس ناظر نشده است.
وی در خصوص واكنش نظام مهندسی به درخواست نكردن مهندس ناظر برای برج سلمان، تصریح كرد: در آن زمان وقتی اداره راه و شهرسازی وقت در مورد مهندس ناظر و مجری ذیصلاح این ساختمان استعلام كرد، ما پاسخ دادیم كه این ساختمان مهندس ناظر ندارد.

*نمای ساختمان برج سلمان از نوع كامپوزیت ضد حریق نبوده است
معاون فنی نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی از آمادگی كامل سازمان نظام مهندسی ساختمان برای كار كارشناسی و ارائه گزارش فنی و آسیب شناسی های علمی به نهادهای ذیربط در خصوص حریق برج تجاری- اداری سلمان مشهد خبر داد.
ذوقی با اشاره به نحوه حادثه آتش سوزی برج سلمان افزود: این برج در 17 طبقه و در زیربنایی به مساحت 62 هزار متر مربع ساخته شده است.
وی بیان كرد: بررسی های اولیه نشان داده كه حریق از بیرون ساختمان به داخل سرایت كرده و نمای ساختمان از نوع كامپوزیت یا آلومینیوم كه قابل اشتعال است، بوده است.
وی بیان اینكه استفاده از آلومینیوم در نمای ساختمان ممنوع نیست، افزود: اما كامپوزیت ها یا آلومینیوم باید از نوع ضد حریق بوده و از جنسی باشد كه قابلیت اشتعال نداشته باشد و مسلما این نوع گرانتر است.
به گفته وی، نمای ساختمان برج سلمان از نوع كامپوزیت ضد حریق نبوده است.
وی تاكید كرد: در مبحث سوم مقررات ملی ساختمان مباحث مربوط به محافظت ساختمان ها در برابر حریق را به طول كامل داریم اما برخی از مالكان برای صرفه جویی در هزینه، در برابر رعایت مقررات ملی ساختمان مقاومت كرده و سعی می كنند با دور زدن دستگاههای نظارتی، از هزینه ها بكاهند.
به گفته وی، این در حالی است كه صرف هزینه برای رعایت مقررات ملی ساختمان هزینه نیست و سرمایه گذاری است.

*سیستم اعلام و اطفای حریق در ساختمان های مرتفع ضروری است
معاون فنی سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی در ادامه با اشاره به ضرورت وجود سامانه های اعلام حریق و پشتیبانی آن در ساختمانهای مرتفع گفت: سامانه اعلام و اطفای حریق از الزامات ابتدایی ساختمان های بیش از 10 طبقه است.
ذوقی گفت: شواهد و گفته ها حاكی از این است كه سامانه اعلام حریق در آتش سوزی برج سلمان درست عمل نكرده است.
وی بیان كرد: از سوی دیگر مبحث 22 مقررات ملی ساختمان به موضوع تعمیر و نگهداری ساختمان می پردازد و رعایت این مبحث در ساختمان های مرتفع از اهمیت بسزایی برخوردار است.
به گفته وی، در این ساختمان ها باید گروههای ویژه ای در ساختمان مستقر باشند كه اگر سامانه اعلام و اطفای حریق خراب شده و یا از كار افتاد، آن را تعمیر و اصلاح كنند.
وی بیان كرد: هم اكنون 550 ساختمان مرتفع در مشهد مجوز رعایت مسائل ایمنی و حفاظتی را از سازمان نظام مهندسی اخذ كرده اند و برآورد می شود كه به همین تعداد ساختمان مرتفع در مشهد، مجوزهای ایمنی و حفاظتی را نداشته باشند.

* رعایت قوانین ایمنی ساختمان، لازمه صدور پروانه بهره برداری
معاون شهرسازی شهردار مشهد نیز در این زمینه با بیان اینكه رعایت مقررات ملی ساختمان در كلیه ساخت و سازها الزامی است، اظهار كرد: تا زمانی كه رعایت مبحث 2 مقررات ملی ساختمان، كه مربوط به ایمنی و مهندسی است، در ساختمان مورد تائید نباشد، پروانه بهره برداری صادر نمی شود.
محمدرضا حسین نژاد بیان كرد: هم اكنون صدور پروانه بهره برداری بدون مجوز و تائید نظام مهندسی و سازمان آتش نشانی و ایمنی شهرداری مشهد انجام نمی شود.
وی در خصوص عدم صدور پروانه بهره برداری برای برج سلمان گفت: عدم صدور پروانه نشان از عدم رعایت مقررات مربوطه در بخش های مختلف است.
حسین نژاد با بیان اینكه ساخت برج سلمان 10 سال پیش آغاز شده، افزود: بهره برداری از این برج در یكی، 2 سال اخیر صورت گرفته، در صورتی كه رعایت قوانین و مقررات با مشكل و نقصی همراه نبوده است باید تا كنون صدور پایان كار برای این پروژه انجام می شد.
این مقام مسئول در شهرداری مشهد با بیان اینكه اطلاع دقیقی از جزئیات پروژه برج سلمان ندارد، گفت: در این زمینه شهردار منطقه 1 مشهد باید پاسخگو باشد.
به رغم تماس های مكرر و پیگیری خبرنگار ایرنا، گرفتن پاسخ جواد اصغری، شهردار منطقه یك مشهد مقدور نشد.
برج تجاری- اداری مشهد واقع در خیابان راهنمایی این شهر، حوالی ساعت 20 شب گذشته به علل نامعلومی دچار حریق شد كه با تلاش سه ساعته آتش نشانی این حریق گسترده مهار شد.
7496/3027/5132
۰ نفر