۲۳ تیر ۱۳۹۵، ۸:۰۹
کد خبر: 82146807
T T
۰ نفر
ايجاد تشكيلات پيوند مغز استخوان در حوزه درمان در استان مركزي ضروريست

اراك - ايرنا - معاون آموزش دانشگاه علوم پزشكي اراك و متخصص آنكولوژي گفت: ايجاد تشكيلات و امكانات پيوند مغز استخوان در حوزه درمان استان مركزي به ويژه اراك كه قطب سرطان شناسي در غرب كشور شناخته شده، ضروريست.

دكتر علي آرش انوشيرواني روز چهارشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: انجام پيوند مغز استخوان در استان مركزي با تكميل و راه اندازي طرح توسعه بيمارستان آيت الله خوانساري اراك عملياتي مي شود.
وي توضيح داد: پيوند مغز استخوان در حقيقت جايگزيني مغز استخوان ناسالم در يك فرد با مغز استخوان سالم است چرا كه اگر بافت در بدن بيمار به خوبي نتواند سلول هاي خوني را براي بدن فراهم كند بايد با يك مغز استخوان سالم جايگزين شود.
وي اظهار كرد: پيوند مغز استخوان يك روش درماني به جاي سلول هاي بنيادي خون است و به طور معمول دلايل متداول براي انجام آن وجود دارد.
وي توضيح داد: موفقيت پيوند مغز استخوان بسيار متغير است و بستگي به عوامل متعددي از جمله نوع سرطان و سلامت عمومي فرد دارد.
وي اظهار كرد: پيوند مغز استخوان (BMT) و سلول‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي بنيادي خون محيطي (PBSCT) فرايندهايي هستند كه به وسيله آن ها، كمبود سلول‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي بنيادي كه بر اثر ميزان بالاي شيمي‌ درماني يا پرتودرماني از بين رفته اند، تا حدي جبران مي كند‌‌‌‌.
وي اظهار كرد: سلول‌هاي بنيادي از زمره سلول‌هاي اوليه‌اي هستند كه توانايي تبديل و تمايز به انواع مختلف سلول‌هاي انساني را دارند و از آن ها مي‌توان در توليد و تكثير سلولي و در نهايت بافت‌هاي مختلف در بدن انسان استفاده كرد.
وي بيان كرد: منابع اصلي سلول‌هاي بنيادي شامل، مغز استخوان، بند ناف و جفت است كه امروزه استفاده از اين سلول‌ها براي ترميم بافت هاي آسيب ديده انساني در حال گسترش است.
وي گفت: سلول‌هاي بنيادي چند پتانسيلي هستند و قابليت تبديل به بافت‌هاي مختلف اعم از بافت عصبي، عضلاني و پوششي را دارند.
وي افزود: هر چند پيوند مغز استخوان امري حيات بخش براي بسياري از بيماري ها و بدخيمي هاي خوني و تومورهاي Solid به حساب مي آيد ولي عوارض عديده اي دارد كه توجه و اقدام به موقع، بسياري از آنها را برطرف مي كند.
فوق تخصص خون و سرطان بالغين گفت : پيوند مغز استخوان مثل ساير پيوندها (مثل پيوند كليه، كبد و قلب) نياز به عمل جراحي ندارد و براي پيوند مغز استخوان ابتدا مغز استخوان نارسا كاملا به وسيله داروهاي شيمي درماني تخريب و پس از آن مغز استخوان سالم (مانند تزريق خون) به فرد تزريق مي شود و مغز استخوان سالم به طور خود به خودي در استخوان فرد جايگزين مي شود.
دكتر انوشيروان افزود: انجا اين نوع پيوند در سرطان هاي حاد خوني و برخي سرطان هاي غدد لنفاوي، سرطان پستان و بيضه و بيماري هاي متابوليك و تالاسمي انجام مي شود.
وي، انواع پيوند مغز استخوان را شامل آلوژنيك، اتولوگ و پيوند از خون بند ناف عنوان كرد و افزود: در پيوند آلوژنيك، مغز استخوان از يك دهنده سالم گرفته و به بيمار تزريق مي شود و به طور معمول دهنده از بستگان درجه اول فرد مثل خواهر يا برادر است.
وي افزود: در پيوند اتولوگ، مغز استخوان از خود فرد، ‏زماني كه پس از درمان در وضعيت طبيعي قراردارد گرفته مي شود و در پيوند از خون بند ناف نيز اگر فرد بارداري از بستگان بيمار در دسترس باشد پس از اينكه بچه متولد شد، سلول هاي بنيادي ‏‎(Stem cell)‎‏ از جفت و خون بند ناف جمع آوري شده و براي تزريق به بيمار آماده مي شود.
معاون آموزش دانشگاه علوم پزشكي اراك درباره شرايط لازم براي دريافت پيوند مغز استخوان گفت: اگر بيمار در مرحله موقت بهبودي و سن كمتر از 50 سال را داشته باشد شانس دريافت پيوند مغز استخوان را دارد.
دكتر انوشيرواني افزود: اولين مرحله در پيوند مغز استخوان تخريب كامل مغز استخوان ناسالم است كه در اين مرحله بيمار براي دريافت مغز استخوان جديد آماده مي شود.
متخصص بيماري هاي سرطاني دانشگاه علوم پزشكي اراك، ويژگي داوطلب پيوند مغز استخوان را سالم بودن و نداشتن بيماري مزمن خوني با سابقه عفوني، قلبي و عروقي عنوان كرد.
دكتر انوشيرواني افزود: پيوند سلول‌هاي بنيادي كه در درمان بيماري‌هاي سخت درمان مانند سرطان خون، نقص ايمني و برخي بيماري‌هاي ارثي كاربرد دارد در ايران با هزينه‌اي ناچيز انجام مي شود.
6991/6013/
۰ نفر