به گزارش ایرنا، خزر این دریاچه زیبا و بی نظیر مدت هاست مورد هجوم انواع آلاینده های آشكار و پنهان قرار دارد؛ آلودگی های مختلف ناشی از ورود فاضلاب های خانگی ، بیمارستانی ، صنعتی، مواد نفتی ، سموم كشاورزی ، انباشت زباله و راهیابی شیرابه زباله ها به منابع آبی، مواد سمی و خطرناك دیگری كه نه تنها آبزیان بلكه سلامت شناگران را به خطر می اندازد.
بدیهی است تمامی كشورهای حاشیه خزر در این آلوده سازی سهم دارند كه گفته می شود در سایر كشورها بیشتر آلودگی های نفتی ولی در ایران آلودگی های میكروبی ناشی از ورود فاضلاب هاست.
مدیركل آلودگیهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اخیرا درباره نتایج پایش های انجام گرفته در سواحل دریای خزر، از آلودگی 16 شناگاه از مجموع 21 شناگاه خبر داد.
ضیاالدین الماسی اظهار كرد: آلودگی های اندازه گیری شده از نوع آلودگی میكروبی ناشی از ورود مستقیم فاضلاب ها و قرارگیری مناطق انباشت زباله در نزدیكی سواحل است.
وی وضعیت سه شناگاه در چالوس ، متل قو و انزلی را برای دو سال پیاپی بسیار آلوده و شنا در این نقاط را خطرناك عنوان كرد.
مسئله ای كه البته تازگی ندارد و سال هاست مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست و رسانه ها در مورد آن هشدار می دهند ولی به آن توجهی نمی شود.
از 16 شهرستان گیلان، 9 شهرستان با بیشترین تمركز جمعیت، ساحلی هستند كه تاثیرات زیست محیطی فراوانی بر روی اكوسیستم دریای خزر وارد می آورند؛ شهرستان انزلی به عنوان یكی از مراكز مهم گردشگری دریایی از جمله مناطقی است كه به شدت در معرض این مشكل قرار دارد.
سه خروجی بزرگ فاضلاب در خیابان پاسداران مجاورت بوستان ساحلی ، بوستان تاریخی بلوار و ساحل قو حجم عظیمی از فاضلاب را وارد دریا می كند این در حالیست كه در دو نقطه ساحل قو و خیابان پاسداران، دو شناگاه قرار دارد كه هر ساله پذیرای شمار زیادی از گردشگران نقاط مختلف كشور است.
معاون فنی اداره كل حفاظت محیط زیست گیلان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: آلودگی شناگاه های استان ناشی از عواملی نظیر انواع فاضلاب های خانگی ، بیمارستانی، صنعتی، كشاورزی، روان آب های سطحی، انواع پسماند و شیرابه زباله هاست.
منصور سربازی با اشاره به قرار داشتن تعداد زیادی از شهرستان های استان در حوزه آبریز خزر ، ورود انواع فاضلاب ها را از مهمترین علل آلودگی آب های ساحلی این دریا در محدوده گیلان عنوان كرد.
وی خاطرنشان كرد: بیشترین تاثیر در آلودگی شناگاه ها مربوط به فاضلاب هاست كه از طریق اگوهای شهری یا رودخانه های ورودی در سواحل تخلیه می شوند كه این امر علاوه بر آلودگی فیزیكی و شیمیایی بار میكروبی زیادی در بر دارد.
سربازی افزود: ورود فاضلاب سرویس های بهداشتی به آب شناگاه ها و عدم مدیریت پسماند، ورود حیواناتی نظیر سگ و اسب و تردد شناورهای سبك و سنگین از دیگر عوامل موثر در آلودگی شناگاه هاست.
به گفته معاون محیط زیست گیلان، تردد وسایل نقلیه موتوری و وجود انواع مراكز تجاری و خدماتی و تخلیه فاضلاب ها و پسماندهای آنها به ساحل و دریا از جمله موارد دیگر تاثیرگذار در شناگاه ها محسوب می شوند.
*بیماری های ناشی از آلودگی شناگاه
پزشكان شنا در آب های آلوده را عامل ابتلای فرد به انواع بیماری های پوستی، گوارشی، تناسلی و ادراری می دانند.
همچنین به گفته آنها ، شنای مداوم در آب آلوده بخصوص در كودكان و بلع آب آلوده به سرب و مواد رادیواكتیو می تواند عامل بروز انواع سرطان ها و عوارض عصبی ناشی از میزان غیرمجاز سرب موجود در آب شود.
*چه باید كرد
بدیهی است با توجه به اینكه عمده آلودگی ها ناشی از ورود فاضلاب به رودخانه ها و دریای خزر، اصلی ترین اقدام برای پیشگیری از آلودگی ها احداث و تكمیل شبكه های نوین فاضلاب و تصفیه خانه فاضلاب است.
امری كه نیازمند نگرش ملی به مقوله خزر و تخصیص اعتبار ملی برای پیشگیری از آلودگی های ورودی به این دریاست.
از سوی دیگر كارشناسان جلوگیری از استقرار طرح های سالمسازی در مجاورت مصب رودخانه ها و نواحی تخلیه زباله فاضلاب های شهری، صنعتی و كشاورزی و رعایت فاصله با محل ورود رودخانه ها به دریا را توصیه می كنند.
استقرار سرویس های بهداشتی مجهز به سیستم های تصفیه در شناگاه ها ، جدا كردن محدوده شنا از دیگر تفریحات آبی نظیر قایقرانی از دیگر موارد سفارش شده است.
علامت گذاری شناگاه های آلوده با پرچم، پایش ماهانه شناگاه ها از طریق نمونه گیری آب و علامت گذاری شناگاه های آلوده با پرچم از جمله مواردی است كه سازمان محیط زیست از اجرای آن خبر داده است .
مقرر شده وزارت كشور نسبت به بررسی مكان شناگاه ها طبق ضوابط تدوین شده اقدام و شناگاه های واقع در محل های آلوده و مصب رودخانه ها یا فاضلاب ها را جابجا كند.
بیماری خزر ، علل و راه های پیشگیری از آن سال هاست تشخیص داده شده و در انتظار درمان است.
یادمان باشد سلامت خزر و مردم با هم پیوند خورده و باید هرچه زودتر برای آن چاره اندیشی شود.
6030/2007/6070
انزلی - ایرنا - مسافران با آمدن تابستان، كیلومترها راه را به شوق تماشای دریا و شنا در دل امواج پشت سر گذاشته و به سواحل خزر می آیند،؛ غافل از اینكه ممكن است با شنا در نقاط آلوده و مجاورت كانال های فاضلاب، با خود انواع باكتری و بیماری را سوغات ببرند.