به گزارش روز شنبه گروه علمي ايرنا از دانشگاه صنعتي شريف، جمعي از محققان و فارغ التحصيلان دانشگاه هاي صنعتي شريف و تربيت مدرس توانستند در تحقيقات و فعاليت هاي سه ساله خود، رباتي را طراحي كنند كه امكان راه رفتن، نشستن و برخاستن را براي افراد دچار كم تواني و ناتواني در استفاده از اندام هاي پايين تنه ايجاد كند.
عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف و مدير گروه مكانيك اين پروژه در خصوص ساخت اين ربات مي گويد: ربات اسكلت خارجي 'اكسوپد'، يك ربات توانبخشي ويژه راه رفتن افراد دچار كم تواني و ناتواني در استفاده از اندام هاي پايين تنه است.
دكتر 'سعيد بهزادي پور' افزود: اين ربات به كاربر در راه رفتن، نشستن و برخاستن كمك ميكند و ميتواند به عنوان جايگزين ويلچر استفاده شود.
وي يادآور شد: فناوري اسكلت هاي خارجي به عنوان يكي از فناوري هاي پيشرفته و به روز رباتيك در دنيا شناخته ميشود و تاكنون شركت هاي معدودي تنها در كشورهاي آمريكا، ژاپن و اسرائيل موفق به تجاري سازي آن شدهاند.
بهزادي پور ادامه داد: شركت ايراني دانش بنيان پداسيس متشكل از اعضاي هيات علمي، پژوهشگران و مهندساني با سابقه عملي در حوزه سيستم هاي رباتيك كمك حركتي و توان بخشي (مورد استفاده بيماران، سالمندان و افراد كم توان) موفق به ساخت ربات اسكلت خارجي پايين تنه اكسوپد (Exoped) براي راه رفتن بيماران فلج پا شده است.
اين پژوهشگر در خصوص نحوه استفاده از اين ربات گفت: ربات اسكلت خارجي اكسوپد در قالب دو نسخه درمانگاهي و نسخه شخصي ارائه ميشود كه نسخه درمانگاهي به همراه حامل نگهدارنده كاربر، كيوسك رايانه و نرمافزار ويژه كنترل ربات ارائه ميشود و كاربر زيرنظر پزشك يا كارشناس توانبخشي از دستگاه استفاده ميكند.
وي خاطرنشان كرد: در نسخه شخصي، ربات به همراه عصا، باتري هاي قابل شارژ و رايانه كنترل كننده داخلي ارائه ميشود و كاربر ميتواند از آن در منزل و بيرون از خانه آزادانه استفاده كند.
به گفته عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف، اكنون نسخه درمانگاهي اين محصول در حال اخذ مجوزهاي لازم از اداره كل تجهيزات پزشكي به منظور استفاده گسترده در درمانگاه هاي توانبخشي است.
**مزاياي استفاده از ربات اسكلت خارجي اكسوپد
مديرعامل شركت پداسيس در تشريح مزاياي استفاده از اين ربات مي گويد: بازگرداندن توانايي راه رفتن به افراد كم توان و ناتوان پايين تنه بيش از هر چيز بر روحيه، اعتماد به نفس و اميد آنان به زندگي اثر قابل توجهي دارد و امكان ايستادن، نشستن و راه رفتن كاربران به آنان استقلال بيشتري در زندگي ميدهد.
حوائجي افزود: تحرك بيشتر موجب بهبود وضعيت فيزيكي افراد كم توان و ناتوان حركتي از جمله بهبود گردش خون، تنظيم فشار خون، بهبود تنفس، جلوگيري از مشكلات گوارشي و كليوي، زخم بستر، دردهاي مزمن و تضعيف ماهيچه ها ميشود و از اكسوپد ميتوان براي توانبخشي افرادي كه دچار اختلال در الگوي راه رفتن هستند استفاده كرد.
** نحوه كار كردن اكسوپد
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس و مدير گروه كنترل در اين پروژه مي گويد: اكسوپد به عنوان يك ربات اسكلت خارجي پايين تنه، روي لباس هاي كاربر پوشيده ميشود و قادر است وزن بيمار را تحمل كند و به زمين انتقال دهد.
دكتر 'سجاد ازگلي' اظهار كرد: اكسوپد از چهار موتور الكتريكي پرقدرت در مفاصل لگن و زانو بهره ميبرد كه قادرند پاهاي بيمار را با الگوهاي حركتي متناسب با شرايط بيمار و سرعت دلخواه حركت دهند و به اين ترتيب، كاربر مي تواند بدون نياز به صرف انرژي چنداني به كمك اكسوپد راه برود.
** افرادي كه مي توانند از اكسوپد استفاده كنند
بر اساس اين گزارش، افرادي كه دچار فلج پايين تنه (paraplegia) هستند و همچنين افراد دچار ضعف عضلاني يا اختلال حركتي در ناحيه پايين تنه ميتوانند از ربات اسكلت خارجي اكسوپد استفاده كنند.
براي استفاده از اين دستگاه لازم است كاربر توانايي كافي در كنترل بدن خود به كمك دست هايش را داشته باشد.
نسخه درمانگاهي اين محصول ميتواند در آزمايشگاه هاي علوم اعصاب، توانبخشي، كاردرماني و ارتوپدي فني مورد استفاده قرار گيرد و مراكز تحقيقاتي نيز ميتوانند از اين وسيله استفاده كنند.
در حال حاضر خريد اين ربات از كشورهاي توليدكننده خارجي با هزينه هايي گزاف امكان پذير است و پژوهشگران ايراني توانسته اند با ساخت چنين رباتي هزينه آن را به يك سوم مشابه خارجي برسانند.
اين گروه تحقيقاتي كه متشكل از اعضاي هيات علمي، دانشجويان و فارغ التحصيلان با سابقه عملي در حوزه سيستم هاي رباتيك كمك حركتي و توان بخشي از دانشگاه هاي صنعتي شريف و تربيت مدرس است، اكنون در مركز تحقيقات فناوري هاي هوشمند عصبي جواد موفقيان وابسته به دانشگاه صنعتي شريف استقرار يافته و در حال ادامه فعاليت در حوزه ربات هاي اسكلت خارجي كمك حركتي است.
علاقمندان براي دريافت اطلاعات بيشتر در مورد اين پروژه مي توانند به سايت www.pedasys.com مراجعه كنند.
علمي**1055**1834
تهران- ايرنا- ربات طراحي شده توسط تيمي از محققان مستقر در مركز رشد موفقيان دانشگاه صنعتي شريف به عنوان جايگزيني مناسب براي ويلچر، روياي راه رفتن دوباره را براي بيماران كم توان و ناتوان در استفاده از اندام هاي پايين تنه محقق مي كند.