این در حالی است كه با اجرای طرح های گردشگری در یك سال گذشته حضور گردشگران بویژه توریست های خارجی به استان همدان رشد چشمگیری داشته است.
یكی از عواملی كه بر رشد صنعت گردشگری در همدان تاثیر گذار است پیگیری مسئولان اجرایی استان و تاكید استاندار همدان نماینده عالی دولت، استاندار همدان به توسعه صنعت گردشگری بوده كه راه برون رفت از مشكلات اقتصادی و توسعه استان همدان را جذب گردشگران داخلی و خارجی و سرمایه گذاران گردشگری می داند.
از دورانی كه گردشگری كالایی لوكس و مختص قشر مرفه جامعه محسوب میشد، دهها سال میگذرد و امروز به مدد كاهش هزینههای خطوط پر تراكم هوایی، دریایی، ریلی و جادهای سالانه بیش از یك میلیارد نفر در سطح جهان در حال جا به جایی بین مرزها با قصد سفرهای تفریحی هستند.
این صنعت هرچند از دیگر حوزههای اقتصادی جوانتر است، اما به دلیل ایجاد رونق اقتصادی و تأثیر مثبت آن بر شادابی جامعه از سوی اغلب كشورهای جهان از آن استقبال شده و رقابت تنگاتنگی را برای جذب گردشگران و توسعه بازارهای هدف بین آنها ایجاد كرده است.
همدان نیز با داشتن تمدنی كهن و آثار تاریخی و جابه های طبیعی گردشگری در صدد رسیدن به نقطه مطلوبی قرار گرفته كه به عنوان نخستین هدف گردشگری جایگاه خود را بازیابد.
یكی از كارشناسان گردشگری در این ارتباط گفت: شاید یكی از مهمترین مشكلات گردشگری در همدان خدمات تورگردانی باشد كه در این باره ضعفهای زیادی در زمینه تبلیغات بین المللی، جذب تورگردانهای بازارهای هدف و توسعه مناسب خدمات هوایی و آژانسهای بین المللی حرفهای مشهود است.
محسن زیبنده افزود: هرچند نمیتوان نقش نهادهای دولتی را در این باره نادیده گرفت؛ ولی آنچه مسلم است این است كه هنوز بخش خصوصی نتوانسته شاخصههای لازم را برای هم ترازی با استانداردهای بین المللی كسب كند و اغلب فعالیتهای این بخش معطوف به اعزام مسافران ایرانی به خارج از كشور است.
وی ادامه داد: آنچه مسلم است این است كه با برداشته شدن تحریمها انگیزه سفرهای خارجی به ایران نیز بیشتر شده و بسیاری از گردشگران خارجی كه مشتاق تجربه جدیدی برای سفر به ایران هستند، هنوز نمیتوانند با اغلب تورهای برنامه ریزیشده به ایران سفر كنند.
كارشناس دیگری نیز گفت: صنعت گردشگری در همدان از توسعهای كه شایسته آن است برخوردار نبوده و از دلایل كم رونق بودن صنعت گردشگری میتوان به آماده نبودن بسترهای اقتصادی مناسب برای جذب سرمایهگذاری در ساخت هتل و سایر صنایع جانبی این حوزه اشاره كرد.
بنا به نظر كارشناسان یكی دیگر از دلایل كم رونق بودن گردشگری در همدان بیخبر بودن سرمایهگذاران از زمینههای موجود و تبلیغات ضعیف و نیز انتشار اخبار نادرست است كه در این بین محدودیتهاي اجتماعی و مذهبی برای گردشگران خارجی و همچنین تنشهای سیاسی در جذب گردشگر خارجی هم دامن زده است.
یكی از اساتید مدیریت گردشگری در این ارتباط گفت: در مقایسه گردشگری همدان با شهرهایی كه در رده این استان هستند همدان نتوانسته است كارنامه موفقی را در این زمینه از خود برجای بگذارد و آمار خوبی از تعداد گردشگران را ارایه نكرده است.
محمد اشرافی افزود: صنعت گردشگری بر خلاف بخشهای اقتصادی دیگر از مجموعهای از ارایه كنندگان خدمات شامل دفاتر خدمات مسافرتی و تورگردانی، عاملان حمل و نقل هوایی، ریلی، جادهای، هتلها، مهمانسراها و مهمانپذیرها، متصدیان جاذبههای گردشگری، رستورانها، فروشگاههای محصولات صنایع دستی، اقلام سوغاتی، پوشاك، كفش، اشیا چرمیو سایر اقلام مورد علاقه گردشگران است.
وی اظهار كرد: تنوع فعالیتهای مربوط به صنعت گردشگری باعث شده است تا رونق این بخش، اثرهای اقتصادی بالایی را برای اقتصاد در مقایسه با سایر بخشهای اقتصادی ایجاد كند كه جای خالی این رونق در همدان به خوبی مشهود است.
وی ادامه داد: علاوه بر این مطالعات انجام شده نشان دادهاند توسعه این صنعت نقش مؤثری در كاهش بیكاری و همچنین بهبود توزیع درآمد و افزایش درآمدهای دولت دارد كه این موضوع بویژه از آن جهت كه بیكاری به عنوان اصلیترین مشكل اقتصادی مطرح است لازم است روز به روز به صورت جدی تری مورد توجه سیاستگزاران و برنامه ریزان قرار گیرد.
این در حالی است كه صنعت گردشگری نیاز به تغییر نگرش فرهنگی مدیران، سیاستگذاران و مردم به مقوله گردشگر و گردشگری و پذیرش آن به عنوان یك اصل فرهنگی و نه اقتصادی، است.
و حال اینكه همدان ظرفیت های بالایی برای توسعه صنعت گردشگری دارد كه توجه به ظرفیت ها و بها دادن به آنها توسعه صنعت توریسم را به دنبال دارد.
گفتنی است چندی پیش استاندار همدان بر اهمیت گردشگری و میراث فرهنگی و صنایع دستی در توسعه استان تاكید كرد و این حوزه ها را كلید و موتور توسعه استان بیان كرده است.
محمد ناصر نیكبخت گفت: اولویت و مزیت استان همدان توسعه گردشگری است و اگر همدان به عنوان استان اول گردشگری و صنایع دستی در كشور مطرح نشود، در حق آن ظلم شده است.
وی وجود تنها شهر سفال ایران در همدان، داشتن جاذبه های فراوان تاریخی و آب و هوای مناسب را مهمترین عوامل تاثیر گذار در رشد صنعت گردشگری در همدان دانست و افزود: تا كنون آن گونه كه شایسته است گردشگری همدان رشد نكرده و از ظرفیت های آن استفاده نشده است.
استاندار تصریح كرد: همدان از تمام استان های كشور شایستگی بیشتری برای گردشگری دارد و باید تبلیغات مناسب در این زمینه صورت گیرد.
نیكبخت با تاكید بر این كه از شرایط گردشگری همدان راضی نیست، اضافه كرد: در دوره جدید باید بیشتر كار شود تا شایستگی های همدان به كشور و دنیا معرفی شوند.
وی با یادآوری سابقه فرهنگی و تاریخی همدان، افزود: استان به نسبت این لیاقت و شایستگی، استعداد و توانمندی، قابلیت و پتانسیل، از توسعه لازم برخوردار نشده است، در صورتی كه به صورت علمی و فنی میتوان اثبات كرد كه همدان و مردمان آن شایستهترین و بهترین برای توسعه هستند.
وی تاكید كرد: سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای استان مهمترین است و تمام تلاشم را خواهم گذاشت تا در آنچه در اختیار بنده است، كوتاهی نشود.
معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان نیز گفت: در سه ماهه اول سال جاری پنج هزار و 238 نفر گردشگر خارجی وارد استان همدان شده است.
علی خاكسار با بیان اینكه این تعدا نسبت به مدت مشابه سال گذشته 25 درصد رشد داشته است افزود: تعداد گردشگران خارجی 494 هزار و 250 نفر در سه ماهه سال گذشته بوده است.
وی ادامه داد: بیشترین بازدید گردشگران خارجی از آرامگاه بوعلی سینا، مقبره استر و مردخای، گنجنامه و تپه نوشیجان بوده است.
وی تصریح كرد: میراث فرهنگی متولی اصلی گردشگری در كشور است اما بازوان اصلی و متولیان آن سازمانهای مردم نهاد هستند كه موجب اتصال زنجیره می شوند.
علی خاكسار ادامه داد: برای توسعه گردشگری همه عوامل هم سو و همسان در راستای رشد و توسعه گردشگری باید تلاش كنند و در میدان عمل تشكل های بخش خصوصی هستند كه در زمینه تبلیغات و اطلاع رسانی به طور عملی باید وارد شوند.
وی افزود: این اداره كل برنامه های متنوعی در بخش آموزش، تبلیغات و اطلاع رسانی دارد و برنامه هایی برای تامین زیر ساخت های گردشگری ایجاد شده است.
معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی همدان افزود: همدان استانی با تنوع بسیار خوبی از لحاظ تاریخی و طبیعی است در موقعیت خاص جغرافیایی در غرب كشور در همسایگی استانهای كرد و لر و ترك نشین قرار گرفته است.
خاكسار تصریح كرد: همسایگی با استانهای مجاور موجب تنوع قومیتی و فرهنگی در استان شده كه از مزایای توسعه گردشگری در استان محسوب می شود.
وی با بیان اینكه تنوع رشته های مختلف صنایع دستی در استان همدان بسیار بالا است افزود: بیش از 150 رشته فعال صنایع دستی در استان همدان وجود دارد كه سفال لالجین و مبلمان و منبت تویسركان و چرمسازی از جمله آنها است.
7523/6993
همدان - ایرنا- صنعت گردشگری ظرفیت بسیار بالایی برای رشد و توسعه جوامع است كه عوامل محیطی و انسانی می توانند شكوفایی آن را رقم بزنند و اما استان همدان با یك هزار و 800 اثر تاریخی و گردشگری آنگونه كه باید جایگاه خود را در این بخش بدست نیاورده است.