در اين گزارش كه در شماره چهارشنبه ششم مرداد 1395 خورشيدي منتشر شده، آمده است: اين در حالي است كه در واردات از نظر وزني و ارزشي نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته، با افت ورود كالا مواجه بودهايم. در آمار چهارماه منتهي به تير سال 95 ، غيبت آمار تجارت خارجي در بخش ميعانات گازي به چشم ميخورد. بنابراين، آمار صادرات بدون احتساب ميعانات گازي است.
تراز تجاري ايران در مدت زمان مذكور معادل 3 ميليارد و 443 ميليون دلار مثبت است. همچنين حجم تجارت خارجي ايران طي 4 ماه منتهي به تيرماه سال 95 معادل 29 ميليارد و 173 ميليون دلار است.
**عمده اقلام وارداتي
از ابتداي امسال تا پايان تيرماه سال 95، واردكنندگان ايراني، 9 ميليون و 958 هزار تن كالا را به ارزش 12 ميليارد و 865 ميليون دلار به ايران وارد كردهاند. در حالي كه ميزان واردات در مدت زمان مشابه سال قبل از نظر وزني 11 ميليون و 418 هزار تن و از نظر ارزشي 13 ميليارد و 852 ميليون دلار بوده است. بنابراين، واردات درچهارماه منتهي به تيرماه امسال از نظر وزني با افت حدود 13 درصدي نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته و از نظر ارزشي نيز با كاهش 7 درصدي نسبت به چهار ماه منتهي به تيرماه سال 94 مواجه بوده است.
اقلام عمده وارداتي طي چهار ماه نخست سال 1395، شامل «برنج» به ارزش 475 ميليون دلار و سهم ارزشي 3.70 درصد، «ذرت دامي» به ارزش 335 ميليون دلار و سهم ارزشي 2.60 درصد، «لوبياي سويا» به ارزش 315 ميليون دلار و سهم ارزشي 2.45 درصد، «كنجاله سويا» به ارزش 240 ميليون دلار و سهم ارزشي 1.87 درصد و «قطعات منفصله براي توليد اتومبيل سواري رديف 8703 بنزيني با حجم سيلندر 2000cc با ساخت داخل 14درصد تا كمتر از 30درصد به استثناي لاستيك» به ارزش 227 ميليون دلار و سهم ارزشي 1.77 درصد، بوده است. متوسط قيمت هر تن كالاي وارداتي 1,292 دلار بوده كه نسبت به مدت مشابه سال قبل، حدود 6.51 درصد در ارزش دلاري افزايش داشته است. عمده كشورهاي طرف معامله ايران طي مدت زمان نامبرده، به ترتيب چين، امارات متحده عربي، كره جنوبي، تركيه و هند است.
بر اين اساس، چين، همچنان سردمدار معامله با ايران است. از ابتداي امسال تا پايان تيرماه سال جاري، يك ميليون و 382 هزار تن كالاي چيني به ارزش 2 ميليارد و 942 ميليون دلار به ايران وارد شده است. سهم وزني كالاهاي چيني از كل واردات حدود 14 درصد و سهم ارزشي آنها حدود 23 درصد است.
اگر آمار واردات مدت زمان مشابه سال گذشته را مورد بررسي قرار دهيم، در مييابيم كه در چهار ماه منتهي به تيرماه سال 94، يك ميليون و 665 هزار تن كالاي چيني به ارزش 3 ميليارد و 521 ميليون دلار به بازار ايران وارد شده كه سهم وزني حدود 14.5 درصد و سهم ارزشي 25 درصد را از كل واردات مدت زمان نام برده، از آن خود كرده است. براساس اين آمار، درخصوص واردات كالا از چين، از نظر وزني با افت حدود 17 درصدي و از نظر ارزشي با افت حدود 16 درصدي مواجه هستيم.
امارات متحده عربي، دومين كشور عمده طرف معامله ايران در چهار ماه منتهي به تيرماه سال 95 است. در اين مدت، يك ميليون و 502 هزار تن كالا به ارزش 2ميليارد و 104 ميليون دلار از سوي اين كشور به بازار ايران وارد شده است. از اين رو سهم وزني حدود 15 درصدي و سهم ارزشي حدود 16 درصدي را واردات از اين كشور در چهارماه منتهي به تيرماه سال 95 به خود اختصاص داده است.
اين ارقام در حالي در آمار گمرك مشاهده ميشود كه واردات از امارات در مقايسه با سال گذشته از نظر وزني و ارزشي با كاهش روبهرو بوده است. بر اين اساس واردات كالا از امارات در چهارماه منتهي به تيرماه سال 95 نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته از نظر وزني افت حدود 37 درصدي و از نظر وزني افت حدود 31 درصدي را تجربه كرده است؛ بنابراين سهم كالاهاي اماراتي نيز در بازار ايران و در واردات كاهش يافته است.
آمار منتشر شده از سوي گمرك ايران نشان ميدهد كه كرهجنوبي در جايگاه سوم كشورهاي عمده طرف معامله ايران قرار گرفته است. حدود 424 هزار تن كالاي كرهاي به ارزش 934 ميليون دلار وارد ايران شده و توانسته سهم ارزشي حدود 7 درصدي را از كل واردات، به خود اختصاص دهد. همچنين سهم وزني كالاهاي وارد شده از اين كشور نيز حدود 4 درصد است.
اين در حالي است كه بررسيهاي انجام شده از ميزان واردات صورت گرفته در مدت زمان مشابه سال گذشته از اين كشور، نشان ميدهد كه هم از نظر وزن و هم از نظر ارزش با كاهش واردات كالا مواجه بودهايم. بر اين اساس ورود كالاها در چهار ماه منتهي به تيرماه سال 95 از نظر وزني، افت حدود 27.5 درصدي را تجربه كرده و از نظر ارزشي نيز با كاهش حدود 26 درصدي مواجه بوده است. با توجه به اينكه ايران در همسايگي تركيه قرار دارد، اين كشور چهارمين طرف معامله ايران است. بر اساس آمار، از ابتداي امسال تا پايان تيرماه، 574 هزارتن كالاي تركيهاي به ارزش 863 ميليون دلار به ايران وارد شده است كه سهم وزني آن از كل واردات حدود 6 درصد و سهم ارزشي آن حدود 7 درصد است.
اين آمار نشان ميدهد كه واردات از تركيه نيز همچون ساير كشورهاي ياد شده با افت نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته مواجه بوده است. هند كه در جايگاه پنجم كشور طرف معامله ايران قرار گرفته است، در مدت زمان ياد شده، توانسته 779 هزار تن كالا را به ارزش 812 ميليون دلار به بازار ايران سرازير كند. سهم وزني كالاهاي هندي از كل واردات چهار ماه نخست امسال، حدود 8 درصد و سهم ارزشي آنها حدود 6 درصد است. اين آمار نشان ميدهد كه ورود كالاهاي هندي به ايران نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته از نظر وزني حدود 16 درصد و از نظر ارزشي حدود 4 درصد كاهش داشته است.
**كارنامه صادراتي ايران
آمار تجارت خارجي گمرك ايران در حالي در بخش صادرات منتشر شده كه تا لحظه تنظيم اين خبر، صادرات ميعانات گازي در اين آمار درج نشده است. البته پيگيريهاي «دنياي اقتصاد» حاكي از آن است كه اين بخش، همچنان در آمار تجارت خارجي غير نفتي موجود بوده و حذف نشده است. بنابراين آمار منتشر شده از صادرات چهار ماه منتهي به تيرماه سال 95 بدون احتساب ميعانات گازي بوده است.
صادرات ايران در بخش پتروشيمي حاكي از آن است كه از نظر وزني 13 ميليون و 435 هزار تن محصولات پتروشيمي به ارزش 5 ميليارد و 679 ميليون دلار صادر شده است. اين ميزان صادرات در محصولات پتروشيمي توانسته سهم وزني حدود 33 درصد و سهم ارزشي حدود 35 درصد به خود اختصاص دهد. آمار اعلام شده در مقايسه با مدت زمان مشابه سال گذشته نشان ميدهد، محصولات پتروشيمي از نظر وزني رشد حدود 62 درصدي و از نظر ارزشي رشد حدود 19 درصدي را تجربه كردهاند.
همچنين صادركنندگان ايراني توانستهاند حدود 28 ميليون تن كالاهاي ديگر را به ارزش 10 ميليارد و 629 ميليون دلار به خارج از كشور صادر كنند. بر همين اساس، سهم اين گروه به لحاظ وزني از كل صادرات از ابتداي سال جاري تا انتهاي تيرماه امسال، حدود 67 درصد و سهم ارزشي آنها حدود 65 درصد است. در همين راستا با بررسي آمار صادرات در اين بخش و مقايسه آن با مدت زمان مشابه سال گذشته، شاهد رشد حدود 27 درصدي از نظر وزني و رشد حدود 22 درصدي از نظر ارزشي هستيم. متوسط قيمت هر تن كالاي صادراتي نيز، 396 دلار بوده كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 11.19 درصد، كاهش داشته است.
*منبع: روزنامه دنياي اقتصاد
**گروه اطلاع رساني**9165**9131
تهران- ايرنا- روزنامه دنياي اقتصاد در صفحه بازرگاني، نوشت: كارنامه تجارت خارجي ايران در چهار ماه منتهي به تيرماه سال 95 حاكي از تراز تجاري مثبت است. آخرين آمار منتشر شده از سوي گمرك نشان ميدهد كه صادرات كالا به كشورهاي هدف هم از نظر وزني و هم از نظر ارزشي نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته با افزايش روبهرو بوده است.