۱۰ مرداد ۱۳۹۵، ۱۰:۱۹
کد خبر: 82169556
T T
۰ نفر
امسال افزایش اجاره بها نسبت به سال های گذشته كمتر بوده است

تهران- ایرنا- مدیركل دفتر اقتصاد مسكن وزارت راه و شهرسازی گفت: آمارها نشان می دهد با كاهش نرخ سود بانكی، افزایش اجاره‌بها به طور میانگین به دلیل كنترل تورم عمومی و ثبات نسبی در قیمت مسكن كمتر از سال‌های گذشته بوده است.

به گزارش ایرنا از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، علی چگنی با تشریح تاثیر میان مدت و درازمدت كاهش نرخ سود بانكی بر اجاره بها از كم‌تاثیر بودن آن در كوتاه مدت خبر داد و افزایش نرخ اجاره بها را نسبت به سال‌های گذشته به دلیل نظارت بر بازار معاملات اجاره، كمتر ارزیابی كرد.
وی درباره تمایل نداشتن موجران به رهن واحدهای مسكونی و یا افزایش میزان رهن كامل گفت: بخشی از این افزایش ناشی از افزایش اجاره‌بهای سالانه است، با توجه به اینكه بازار اجاره ایران در شرایطی كه نرخ سود بانكی بالا است به صورت عرفی تبدیل نرخ اجاره‌بها به رهن به میزان یك میلیون تومان رهن به ازای هر 300 هزار ریال از مبلغ اجاره‌بها تعیین می‌شود به همین دلیل رهن كامل یك واحد مسكونی با میزان اجاره بها دو میلیون تومان در ماه، حدود 66 میلیون تومان است.
وی افزود: با كاهش نرخ سود بانكی نرخ تبدیل اجاره ‌بهای نقدی به رهن افزایش پیدا می‌كند و موجر یك میلیون تومان رهن را به ازای كمتر از 30 هزار تومان اجاره می‌پذیرد كه در نتیجه آن میزان رهن كامل یك واحد مسكونی با اجاره ماهیانه دو میلیون تومان به بیشتر از 66 میلیون تومان افزایش پیدا می‌كند كه این افزایش ناشی از تغییر نرخ تبدیل اجاره نقدی به رهن است و نمی‌توان آن را افزایش اجاره‌بها دانست.
چگنی تصریح كرد: بالا بودن نرخ سود بانكی در كشور با وجود كاهش نرخ تورم عمومی در سال‌های اخیر باعث افزایش میزان سرمایه‌گذاری خانوارها در بخش مسكن كه گران‌ترین خرید خانوار است، شد، اما بتدریج با بالا ماندن نرخ سود بانكی و كاهش قدرت خرید، سرمایه‌گذاری در این بخش كاهش یافت.
مدیركل اقتصاد مسكن بیان كرد: در شرایطی كه نرخ سود بانكی بالا است هزینه فرصت پول نیز افزایش پیدا می‌كند و حتی كسانی كه توان سرمایه‌گذاری و خرید مسكن دارند نیز خرید و سرمایه‌گذاری خود را به تعویق می‌اندازند و نقدینگی خود را جهت كسب بازدهی بدون ریسك سود بانكی در بانك‌ها و موسسات اعتباری سپرده‌گذاری می‌كنند.
چگنی تاكید كرد: با كاهش نرخ سود بانكی این انتظار وجود دارد تا حدودی قدرت وام‌گیری خانوارها و فعالان اقتصادی و همچنین تمایل آنها به جابه جایی نقدینگی از سیستم بانكی به بخش مصرف و سرمایه‌گذاری در تمامی بخش‌های اقتصادی و بخش مسكن افزایش یابد.
وی گفت: می‌توان امیدوار بود كه كاهش نرخ بهره بانكی به همراه امكان بهبود شرایط اقتصادی ناشی از رفع برخی از تحریم‌های بین‌المللی در ادامه سال جاری منجر به ایجاد رونق نسبی در كل اقتصاد و بخش مسكن شود.
مدیركل اقتصاد مسكن با بیان این كه اجاره بها بازدهی واحدهای اجاره‌ای است، اظهار داشت: بر اساس مبانی علم اقتصاد نرخ سود بانكی، بازدهی بدون ریسك سرمایه‌گذاری در سیستم بانكی است و به عنوان نرخ پایه سرمایه‌گذاری در سایر بازارها و دارایی‌ها شناخته می‌شود.
چگنی بیان كرد: با كاهش نرخ سود بانكی در بازار، در میان ‌مدت و بلند مدت نرخ بازده مورد انتظار نیز كاهش می‌یابد به همین دلیل نیز اگر كاهش نرخ سود بانكی در كشور پایدار باشد می‌توان انتظار داشت كه در میان مدت و بلند مدت اجاره‌ بها كاهش پیدا كند.
وی خاطرنشان كرد: در كوتاه مدت اگرچه كاهش نرخ سود بانكی در میزان كل اجاره بهای واحدهای مسكونی تقریبا بدون تاثیر است، اما منجر به تغییر تركیب اجاره‌ بها می‌شود.
وی با اشاره به اینكه در ایران، اجاره بها از دو بخش اجاره بهای نقدی و رهن تشكیل شده است ادامه داد: در شرایطی كه نرخ بهره رسمی و غیررسمی در بازار پول بالا است و یا نوسانات در بازارهایی همچون ارز، طلا و بورس شدید است، موجرین ترجیح می‌دهند بخش بیشتری از اجاره‌بها را به صورت رهن دریافت و آن را در سیستم بانكی سرمایه‌گذاری كنند، اما با كاهش نرخ سود بانكی تمایل موجرین به دریافت رهن كاهش پیدا می‌كند و عموما بخش بیشتری از اجاره‌بها را به صورت نقدی دریافت می‌كنند كه این مساله می‌تواند تا حدودی منجر به ایجاد فشار اقتصادی بر خانوار مستاجر شود.
به گزارش ایرنا، نرخ سود سپرده های بانكی از اول تیرماه امسال 15 درصد و نرخ تسهیلات بانكی از شانزدهم تیرماه امسال 18 درصد تعیین شد.
اقتصام**1108 **1561
۰ نفر