به گزارش روز دوشنبه روابط عمومي اين سازمان 'سيد علي اصغر مصطفوي' افزود: با توجه به محدوديت منابع آبي در استان، بهينه سازي مصرف آب و افزايش بهره وري از طريق ارتقاي راندمان آبياري، كاهش تلفات آب، اصلاح روشهاي آبياري و استفاده از گياهان كم آبخواه در الگو و تركيب كشت داراي اهميت ويژه اي است.
اين مسئول اظهار داشت: مجموع تخليه ساليانه آب از قنات هاي استان حدود 170 ميليون متر مكعب در سال (93-92) و متوسط آبدهي هر قنات 2 ليتر در ثانيه برآورد شده و اين در حالي است كه در آمار سال 1377 متوسط آبدهي قنوات استان بالغ بر 4 ليتر در ثانيه گزارش شده است.
وي از وجود 2683 قنات داير با آبدهي بيش از 170 ميليون متر مكعب در سال در استان خبر داد و گفت: يزد يكي از استانهاي مهم قنات خيز كشور محسوب و همواره به عنوان مهد قنات و قنات داري در كشور شهره بوده است اين استان زيستگاه تعداد قابل توجهي از مقنيان با تجربه و استادكاران خبره در امر احداث احياء و بازسازي قنات مي باشد.
مصطفوي افزود: قناتها 20 درصد آب بخش كشاورزي را تأمين و بالغ بر 30 هزار هكتار اراضي زراعي و باغي استان را تحت شرب خود دارند.
وي يادآور شد: راندمان آبياري استان با توجه به سنتي بودن روشهاي آبياري حدود 44 درصد و متوسط نياز خالص آبي الگوي كشت استان نزديك به هفت هزار متر مكعب در هكتار برآورد شده است.
مصطفوي از قنات به عنوان سرمايه ملي و ميراث گرانبهاي پيشينيان كه نزد ما به امانت گذاشته شده ياد كرد و با اعلام اينكه حدود 10 درصد قنوات كشور در استان يزد قرار دارد گفت: بالا بودن تعداد قنات ها در استان نيز يكي ديگر از نكاتي است كه به امر احياء، مرمت و بازسازي قنات ها اهميت مضاعف بخشيده است.
وي استفاده از نيروي ثقل و نبود نياز به مصرف انرژي از قبيل برق يا سوخت فسيلي در استحصال آب از قنوات؛ برقرار بودن تعادل طبيعي بين تغذيه و برداشت از سفره هاي آب زير زميني در مكانيزم برداشت آب از قنات و سازگاري آن با محيط زيست را بعنوان امتيازات قنات در مقايسه با چاه ياد نمود.
مدير آب و خاك سازمان جهادكشاورزي استان يزد گفت از 2683 رشته قنات داير استان 1466 قنات در شهرستان تفت، 425 رشته قنات در شهرستان مهريز و 190 رشته قنات در شهرستان اردكان و ما بقي به ترتيب در شهرستان هاي اشكذر، بافق ، بهاباد، ميبد، يزد، مروست، هرات و ابركوه قرار دارد.
مصطفوي با بيان اينكه در مجموع حدود 20درصد از منابع آب زير زميني استان يزد مربوط به قنات و چشمه ها است گفت: از لحاظ موقعيت، قنات هاسي استان به سه دسته كوهستاني، كوهپايه اي (دامنه اي) و دشتي تقسيم مي شوند كه 85 درصد آنها در مناطق كوهستاني وكوهپايهاي و 15 درصد مابقي در دشت واقع شدهاند .
تعداد بهره بردار مستقيم از قنات هاي استان 30 هزارو 662 نفر و بيشترين آبدهي قنات ها مربوط به قنات دهنو حسن آباد واقع در شهرستان يزد و قنات تاج آباد در شهرستان خاتم است.
6197
يزد - ايرنا - مدير آب و خاك و امور فني مهندسي سازمان جهاد كشاورزي استان يزد، بهينه سازي مصرف اب در بخش كشاورزي را خواستار شد.